Pazartesi, Mayıs 13, 2024

Türban, yüksek yargıya da taşındı

Kadın polislerin başörtüsü takabileceğine dair yönetmelik düzenlemesinin ardından Danıştay’da da bu düzenlemenin yürürlüğe girdiğini ortaya çıktı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Danıştay üyeliğine 24 üye seçildiğini yazan Sözcü yazarı Saygı Öztürk, "Cumhurbaşkanı’nın atadığı 3 kadın üyeden Oya Işık ve Binnaz Mahioğlu türbanlıydı. Böylece türban, cumhurbaşkanı kontenjanından atanan 2 üyeyle birlikte yüksek yargıya da girmiş oldu" ifadesini kullandı.

Saygı Öztürk’ün Sözcü’de bugün (30 Ağustos 2016) yayınlanan "Türban yüksek yargıya da taşındı" başlıklı yazısından bazı bölümler şöyle: 

"Önce üniversitelerde, sonra imam hatip liselerinde, devlet dairelerinde türban serbest bırakıldı. Bu düzenleme sırasında türbanın silahlı kuvvetlere, emniyete, yargıya girmemesi de öngörüldü. Ama zamanı gelince buralara da yayılacağı biliniyordu.

Darbe girişimi soruşturması, kamu kesiminde açığa almalar, tutuklamalar derken, askerimizin Suriye’ye girmesine gözler çevrilmişken, birden kadın polislerin türban takabileceklerine ilişkin yönetmelik düzenlemesi yapıldı. Sıra türbanın yüksek yargıya taşınmasına geldi. Sessiz sedasız onu da yaptılar.

Yargıtay ve Danıştay’da üye sayısını azaltmak amacıyla yapılan düzenleme kapsamında bütün üyeler önce açığa çıkarılacaktı. İşte tam o günlerde Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay üyeliklerine Göç İdaresi Başkanlığı 1. Hukuk Müşaviri Oya Işık ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1. Hukuk Müşaviri Binnaz Mahioğlu atandı. Yasa gereği, yüksek mahkeme üyeliklerine, üyeliği sona erenler arasından atama yapılacağı için iki kadın üye de yeniden seçilebilecekler arasında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Danıştay üyeliğine 24 üye seçildi. Cumhurbaşkanı’nın atadığı 3 kadın üyeden Oya Işık ve Binnaz Mahioğlu türbanlıydı. Böylece türban, Cumhurbaşkanı kontenjanından atanan iki üyeyle birlikte yüksek yargıya da girmiş oldu… Yüksek yargıdaki bu durum, türbanın artık alt mahkemelere de sokulacağı anlamına geliyor. Yakın bir gelecekte yargıda sakal dönemi de başlarsa buna da şaşırmamak gerekiyor.

Yargı mensubunun dinsel, ideolojik, etnik durumunu yansıtmaması esastır. Türbanlı yargıç başı açık bir kadınla ilgili o kişinin aleyhinde doğru karar verse bile ‘hâkim türbanlı, benim başım açık olduğundan aleyhime karar verdi’ diye düşünmesinden bile yargı yara alır ve güven sarsılır.

Yargının bazı dönemlerde siyasi iktidar tarafından ‘sivil darbe aracı’ olarak kullanıldığı, siyasi ve ekonomik rakipleri tasfiye ettiği bilinir. Ergenekon, Balyoz döneminde olanları, hatırlayalım. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, bu kadar Fethullahçı kadro varsa bunlar zamanında yargı eliyle gerçekleştirilen darbenin bir sonucudur."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER