Avrupa Gündemi | 27 Temmuz-3 Ağustos Haftası

27 Temmuz-3 Ağustos haftasında Avrupa’da olup bitenler, gündemi etkileyen olaylar PolitikYol’un derlediği “Avrupa Gündemi”nde…

İSPANYA’DA TAKSİCİLER UBER’E KARŞI GREV BAŞLATTI

İspanya’da taksiciler Uber ve Cabify gibi uygulamalara karşı başlattıkları greve devam edeceklerini açıkladı. İşlek caddeleri bloke eden taksiciler Madrid’den söz konusu uygulamalara karşı yaptırım talep ediyor.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, İspanya’da taksicilerin Uber ve Cabify gibi uygulamalara karşı başlattığı grev dalgası devam ediyor.

Geçen hafta Barcelona’daki taksicilerin başlattığı grev, haftasonu başkent Madrid’e, Pazartesi günü de İspanya’nın diğer şehirlerine yayılmıştı. İşlek caddeleri bloke eden ve eylemlerinden geri adım atmayacaklarını açıklayan taksiciler “sürücülü turizm araçları” (VTC) için öngörülen düzenlemelerin uygulamada yetersiz kaldığını öne sürerek, söz konusu rakip firmalara karşı hükümetten yaptırım talep ediyor.

İspanya’daki taksi birliklerinden biri olan Elite Taxi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, eylemi hükümet temsilcileri ve yerel otoriteler arasında yapılacak Çarşamba günkü toplantıya kadar devam ettirme konusunda mutabık kaldığını belirtti. Açıklamada, “(Çarşamba günü) Hükümetin niyeti hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceğiz” denildi.

Kendi lisanslarının VTC araçlarınınkinden çok daha pahalı olduğuna dikkat çeken taksici birlikleri, Avrupa’nın pek çok ülkesinde söz konusu firmaların kendi faaliyet alanlarını kısıtlamasından şikayetçi.

FRANSA’DA SIĞINMACILAR İÇİN YENİ YASA GELİYOR

Fransa Ulusal Meclisi, iltica ve sığınma haklarıyla ilgili yasa tasarısını kabul etti.
Fransa Ulusal Meclisi, İçişleri Bakanı Gerard Collomb’un Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talimatıyla hazırladığı tasarıyı oyladı.

Meclis’te yapılan oylama sonucu tasarı, 25’e karşı 100 oyla kabul edildi. Tasarıya, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği destek verirken, sağ ve solcu partiler karşı çıktı.

REM’den 8 milletvekilinin de tasarıya karşı çıktığı belirtildi.

Collomb, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tasarının mülteci sorununa çözüm bulacağını savunarak, yasadaki uygulamaların 1 Ocak 2019 itibarıyla yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Yeni yasada iltica başvurularının tamamlanma süreci 11 aydan 6 aya indirilirken, başvuruları kabul edilmeyen mültecilere sınır dışı edilene kadar verilen idari süre ise 45 günden 90 güne çıkarıldı.

Yasaya göre, sığınmacıların Fransa Mültecileri Koruma Ofisine (OFPRA) sığınma başvuru talebi için verilen süre 120 günden 90 güne, OFPRA’nın verdiği karara itiraz için tanınan süre de 30 günden 15 güne indirildi.

Göçmen veya mültecilerin tutukluluk süreleri uzatıldı

Yeni yasayla oturum izni olmayan göçmen veya mültecilerin 16 saat olan tutukluluk süreleri 24 saate çıkarıldı.

Sığınma talebi kabul edilen mültecilere verilen oturum izninin süresi bir yıldan 4 yıl çıkarılırken sığınma başvurusunda bulunanlar, Paris’teki mülteci merkezine gelmeden, oldukları şehirden video-konferans yöntemiyle de görüşme yapabilecek.

İNGİLİZLERİN YARISI BREXIT İÇİN YENİ REFERANDUM İSTİYOR

İngiltere’de yayınlanan son ankete göre, halkın yüzde 50’si Brexit (AB’den ayrılma süreci) için yeni referandum yapılmasını istedi.

Sky Data şirketinin 20-23 Temmuz tarihlerinde bin 466 kişiyle yaptığı ankete göre, halkın çoğunluğu hükümetin Avrupa Birliği’ne (AB) teklif edeceği Brexit anlaşmasının referanduma sunulmasından yana görüşünü açıkladı.

Buna göre halkın yüzde 50’si “hükümetin önerdiği anlaşma”, “anlaşmasız ayrılık” ve “AB’de kalmak” seçeneklerini içerecek bir referandum yapılmasını savundu. Referandum talebine karşı görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 40’ta kaldı.

Halkın yüzde 78’i hükümetin Brexit sürecini kötü yönettiğini düşünürken, yüzde 74’ü de Theresa May’in Başbakanlığını tatmin edici bulmadı.

Ankette, Brexit’in kendi kişisel yaşamı için iyi sonuçlar doğuracağını düşünenlerin oranı yüzde 31 iken, olumsuz düşünenlerin oranı yüzde 42 olarak verildi. Halkın yüzde 51’i de Brexit’in ülkenin geneli için kötü sonuçlar doğrucağına inandığını söyledi.

ALMAN BAKAN’DAN İTİRAF: IRKÇILIK YENİDEN YÜKSELİYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Mesut Özil tartışmalarının ülkede ırkçılığın yeniden yükseldiğini gösterdiğini belirterek, yaşananların itibarlarına zarar verdiğini söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman Bild Gazetesine röportaj verdi.

Maas, Türk kökenli Alman vatandaşı ve Alman milli takımı eski futbolcusu Mesut Özil’in Londra’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la resim çektirmesinin ardından yaşanan tartışmaların Almanya’nın itibarını zedelediğini belirtti.

Özil’in Alman Milli Takımı’nı bırakmasının göç tartışmalarını tetiklediğini belirten Maas, “Son yapılan tartışmalar ve Almanya’da yaşayan göçmenlerin ve Yahudilerin maruz kaldığı ırkçı saldırıların sayısının artması, bu artış Almanya için utanç verici bir durumdur. Bu tartışmalar Almanya’nın uluslararası itibarına zarar veriyor. Yaşanılan bu gelişmeler Almanya’da ırkçılığın yeniden yükseldiğini gösteriyor” dedi.

Maas, “Ülkemizde yaşayan yabancı kökenliler Almanya’da kendilerini tehdit altında görmemelidir. Bunun için hep birlikte daha hoşgörülü olmamız için çok çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.