MEHMET BARAN KILIÇ

@MehmetBaranKl

[email protected]

Sayıştay, 2023 yılı denetim raporlarını açıkladı.

Buna göre Boğaziçi Üniversitesi Kamu İhale Kanunu’nun 21/f ve 22/d maddeleri kapsamında kendisine sunulan harcama limitlerini yaklaşık dört kat kadar aştı.

21/f ve 22/d maddeleri

Kamu İhale Kanunu'nun 21/f maddesi bazı hallerde ihalelerin pazarlık usulüyle yapılmasını sağlıyor. Doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı riski taşıyan veya savunma ve güvenlikle ilgili özel durumlarda idareler pazarlık usulüyle ihale düzenleyebilir. Bu durumda idare, ihaleyi duyurmak zorunda değil. İdare yine de en fazla üç yükleniciyi pazarlık için çağırmak zorunda.

Aynı kanunun 22/d maddesi de 'doğrudan temin' ile ilgili. Doğrudan temin, ihale yapılmaksızın bir idarenin bir ürünü veya hizmeti doğrudan alması anlamına geliyor. 

Milli Eğitim Müdürlüğü’nden talimat: Belediyeden temizlik desteği istemeyin Milli Eğitim Müdürlüğü’nden talimat: Belediyeden temizlik desteği istemeyin

Bu iki madde ihalelerin adrese teslim yapılması ve 'keyfi harcamaların önünü açması' nedeniyle tartışma konusu.

Boğaziçi limitleri aşmış

Kamu İhale Kanunu'ndaki ilgili maddelere göre, bir idare 21/f ve 22/d kapsamında yapacağı harcamalar, bütçesinin yüzde 10'unu aşamaz. Eğer idare, Kamu İhale Kurumu'ndan uygun görüş alırsa bu sınırı aşablir.

Sayıştay'ın raporuna göre üniversitenin 2023 bütçesinde 'yapım işleri alımları' için toplam 275 milyon 260 bin lira ödenek konuldu. Diğer bir deyişle üniversite, bunun 27,5 milyon lirasını 21/f ve 22/d kapsamındaki alımlar için kullanabilir.

Ancak rapora göre bu kapsamda 113 milyon 957 bin 807 lira harcama yapıldı.

'Aksi görüşe rağmen'

Üniversite, 12 Ekim 2023'te Kamu İhale Kurumu'ndan harcama limitlerinin aşılmasıyla ilgili görüş istemiş ancak Kamu İhale Kurumu uygun görüş vermedi.

Buna rağmen Boğaziçi Üniversitesi, 21/f ve 22/d maddeleri kapsamında harcama yapmaya devam etti.

Editör: Mehmet Baran Kılıç