Avrupa Gündemi | 6-12 Ekim Haftası

6-12 Ekim haftasında Avrupa’da olup bitenler, gündemi etkileyen olaylar PolitikYol’un derlediği “Avrupa Gündemi”nde…

TONY BLAIR: İNGİLTERE’DE YENİ BİR AB’DEN ÇIKIŞ REFERANDUMU OLASILIĞI YÜZDE 50

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, Avrupa Birliği’nden çıkışa dair açıklamalarda bulundu. Blair, Başbakan Theresa May’in meclisten anlaşma için onay almasının olası olmadığını söyledi.

İngiliz basınında May’in Avrupa Birliği’nden çıkış anlaşması önerisinin kendi partisinde kabul görmediği, en az 40 milletvekilinin öneriye karşı oy vereceği belirtiliyordu.

Blair, açıklamasında AB’den çıkış için yeni bir referandum olması ihtimalinin yüzde 50 olduğunu söyledi.

İngiltere’nin AB’den çıkışının “ciddi ekonomik zarar vereceğini” savunan Blair, “bunun durdurulmasının hala mümkün olduğunu söylüyorum” dedi.

PAPA: KÜRTAJ YAPTIRMANIN KİRALIK KATİL TUTMAKTAN FARKI YOK 

Papa Francesco, “Yaşamla ilgili çelişkili bir yaklaşım; başka bir değeri korumak için ana rahmindeki bir hayatın susturulmasına izin veriyor. Masum, savunmasız bir hayatı sona erdirmek nasıl insani olabilir? Ne kadar küçük olursa olsun bir insanın canını almak doğru değil” dedi.

Bunun, Papa’nın şimdiye kadar kürtaj konusunda yaptığı en ağır eleştiri olduğu belirtiliyor.

İtalya’daki kadın hakları grupları, aşırı sağcı siyasetçiler ve kürtaj karşıtı grupların çağrılarından sonra olası bir sınırlanma ya da tamamen yasaklamanın önüne geçmeye çalışıyor.

Papa’dan kürtaj açıklaması

BULGARİSTAN’DA YOLSUZLUĞU ARAŞTIRAN GAZETECİ MARİNOVA TECAVÜZE UĞRAYIP ÖLDÜRÜLDÜ

Bulgar araştırmacı gazeteci Victoria Marinova ülkesinin Ruse şehrinde öldürüldü. Bulgaristan yetkilileri 30 yaşındaki gazeteci Marinova’nın tecavüz edildikten sonra boğularak öldürüldüğünü duyurdu.

Marinova TVN televizyon kanalında muhabirlik ve sunuculuk yapıyordu. Öldürülmeden önce Avrupa Birliği (AB) fonları ile ilgili bir yolsuzluk iddiasını araştırdığı bilinen Marinova Avrupa’da bir yıl içinde öldürülen üçüncü gazeteci oldu.

Euronews’in haberine göre, emniyet yetkilileri cinayetin işlendiği Cumartesi gününden bu yana olayın yolsuzluk araştırması ile ilgili olup olmadığını inceliyor ancak henüz bu yönde bir bulguya rastlanmış değil.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir cinayete ilişkin olarak sorumluların derhal adalet önüne çıkarılması için Bulgaristan’a çağrıda bulunarak tam ve etkin bir soruşturma yürütülmesi talebinde bulundu.

Malta’da ve Slovakya’da da benzer yolsuzluk araştırmaları yapan iki gazeteci öldürülmüştü. Malta’da gazeteci Daphne Caruana Galiza Ekim 2017’de otomobiline düzenlenen bombalı saldırı ile yaşamını yitirmiş, Slovak gazeteci Jan Kuciak ise Şubat 2018’de evinde nişanlısı ile birlikte suikaste uğramıştı.

Galiza’nın oğlu Andrew Caruana Galizia da önceki cinayetlerin faillerinin yakalanmamış oluşunun gazetecilere yönelik saldırıları cesaretlendirdiğini ileri sürüyor.

AB ÇEVRE BAKANLARI KARBONDİOKSİT EMİSYONUNUN DÜŞÜRÜLMESİ KONUSUNDA UZLAŞTI

Avrupa Birliği (AB) Çevre Bakanları uzun tartışmaların sonunda otomobil ve kamyonetlerin karbondioksit emisyonunun düşürülmesi konusunda uzlaştılar. Konsey dönem başkanı Avusturya yeni araçların emisyon miktarının 2030 yılına kadar 2020 düzeyinin yüzde 35’i oranına düşürülmesinin kararlaştırıldığını duyurdu. Bu oranı yeterli bulmayan bazı AB üyesi ülkelerle çevre örgütleri Avrupa Parlamentosu’ndaki görüşmelerde daha iyi bir sonuç alınmasına çalışılacağını açıkladı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya hükümeti karbondioksit salınımının yüzde 30 oranında düşürülmesinden yana çıkmaktaydı. Diğer ülkelerin daha yüksek bir oran talep etmeleri üzerine dönem başkanı Avusturya yüzde 35’lik emisyon oranında uzlaşılmasını önerdi. Avrupa Parlamentosu fabrika çıkışlı motorlu araçların emisyon oranının 2020 yılı düzeyinin yüzde 60’ı oranında düşürülmesini talep etmişti.

Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze Lüksemburg’daki görüşmelerin son derece zor geçtiğini söyledi. Bakan, Almanya hükümetinin talep ettiği yüzde 30’luk indirim oranını yeterli bulmadığı halde hükümetin önerisini Çevre Bakanları Konseyinde savunacağını açıklamıştı.

AB Komisyonu’nun iklimin korunmasından sorumlu enerji komiseri Miguel Arias Canete AB’nin 2030 yılı iklim hedeflerine ulaşma çabalarına yaptıkları katkıyla “son derece önemli bir ilerleme” kaydetmiş olduklarını söyledi. AB 2030 yılına kadar bütün alanlardaki sera gazı emisyonlarının 1990 yılı seviyesinin yüzde 40’ı oranında düşürülmesini hedefliyor.

ALMANYA’YA BU YIL BEKLENENDEN AZ GÖÇMEN GELDİ

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Almanya’ya bu yıl tahmin edilenden daha az göçmen ve mülteci geldiğini açıkladı. Salı günü partisinin meclis grup toplantısında yaptığı açıklamada Seehofer, yılın başlangıcından bu yana Almanya’ya yaklaşık 100 bin mülteci ve göçmenin geldiğini belirtti. Geçen yılların Kasım ve Aralık aylarında ülkeye daha az sayıda sığınmacının geldiği bilgisini hatırlatan Seehofer, partisinin daha önce dile getirdiği yıllık 200 bin sığınmacı sınırının aşılmasını beklemediklerini kaydetti.

DW Türkçe’nin haberine göre, İçişleri Bakanlığı’nın aktardığı verilere göre, sene başından Eylül ayına kadar toplam 124 bin kişi Almanya’da iltica başvurusunda bulundu. Ayrıca yılın ilk altı ayında iltica başvuruların sıklıkla geldiği ülkelerin vatandaşlarına aile birleşimi için toplam 19 bin vize verildi.