Asgari ücretin sadece kiraya yetmiyor oluşu asgari ücret görüşmelerinde işçileri temsilen masada oturan sendikacılar patronların temsilcileri ve hükümet yetkililerin masada ücretleri belirlerken şaşıracak kadar asgari geçim dertleri mevcut mu? Bir buçuk yıldır sanayide çalışan Ömer’in iş yerinde yaşanan olay nedeniyle yaşamının sona ermesinin arkasından yakının ettiği söz yazının başlığını oluşturuyor. Ağrının bir köyünde dünyaya gelmenin belirleyiciliğinde bir yaşamın çok kardeşli, aşiret kavgası yoksulluk hepsi birleşince iş olanaklarının daha çok olduğu Kocaeli’ne göç ile devam eden bir yaşam. Devleti bu süreçte yanında göremeyen, annesiyle beraber çalışmak zorunda oluşu kira, mutfak masrafları ve gelecek kaygısı içerisinde okuyup da işsiz kalacağıma şimdiden bir iş öğrenirim diye sanayide çalışmaya başlaması milyonlarca çocuk işçinin ortak dertleri aslında. İç göçün en önemli nedeni ekonomik zorunluluk. Kulaktan kulağa yayılan bu söz zihinlerde yerleşiklik kazanmış durumda.” doğduğun yer değil doyduğun yer” memleketin oluyor. Milyonlarca Ömer’in olduğu Ülkede çocuk yoksulluğunun bu kadar az gündem olması sizce de şaşırtıcı değil mi? CHP Milletvekili Cevdet Akay tarafından açıklanan raporda kimi veriler mevcut.
  • Türkiye, çocuk yoksulluğunda OECD’ye üye 41 ülke arasında yüzde 22 ile en yüksek yoksulluk oranına sahip ikinci ülke.
  • 2014’te 11 bin 95 olan, çocukların istismarına ilişkin suç sayısı 2022 itibarıyla 31 bin 885.
Çocuk yoksulluğu raporlarının açıklanması, Milletvekillerinin gündem yapması evet, ama bu sorunun ortadan kaldırılması için merkezi politika geliştirmek için yapılacak şeyler ortada yok. Ne yapılmaması gerektiğine dair tespitlere tamam ama ne yapmalıya dair fikirler nerede? Halkın yoksullaşması çocukların beslenmesinden, eğitimine, çocuk işçiliğine kadar birbirine bağlantılıyken Sermaye gruplarının bu yoksullaşma sürecinde yıllık kar oranlarının açıklayıp kar oranlarını açıklamaları, yoksulluğun nereden kaynaklandığının gösteren bir rapor olarak kabul edilebilir.

Çocukların temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı bir düzende hayallerinin olması ne güzel Ömer bir fotoğraf birlikte şunları yazıyor ”ödeşmeden bitmez bu ömür.” Açıklanan raporların yaşayanlarının olduğu gerçeği ile hareketle sorumlusu olmayan boşluğa yahut vicdanları sızlatmasının dışında daha büyük sonuçlarının olması gerekir.

Mecliste bütçe görüşmelerinde iktidarın değişmeyen ekonomik politikası merkezi bütçeden sermayenin nasıl en iyi şekilde faydalanacağıdır. Kira fiyatlarının yükselişine şaşıran Cumhurbaşkanı ile Merkez bankası başkanın ekonomiye aynı noktadan ve yönetici olarak mızmızlanmaları dışında olağanüstü bir durum yok. Asgari ücretin sadece kiraya yetmiyor oluşu asgari ücret görüşmelerinde işçileri temsilen masada oturan sendikacılar patronların temsilcileri ve hükümet yetkililerin masada ücretleri belirlerken şaşıracak kadar asgari geçim dertleri mevcut mu?

Yoksulluğa sebebiyet verenler ile yoksulluğu iliklerine kadar yaşayanların yaşam mücadelesinde 11 gün süren tedavisi sonucunda hayata tutunamayan çocuk işçi Ömer’in hesabını soracak çocuk işçiliğini yasaklayacak politika geliştirilmesine dair kimi önemli başlıkları haftaya ki yazımda yer vereceğim.

Editör: Özgür Hüseyin Akış