MEHMET BARAN KILIÇ

@MehmetBaranKl

[email protected]

Sayıştay, 2023 yılına ait denetim raporlarını açıkladı.

Raporda, Yıldız Teknik Üniversitesi’yle Sayıştay arasında yapılanotopark tartışması’ dikkat çekti.

Protokole uyulmadı

Sayıştay, üniversitenin bünyesinde bulunan ancak mülkiyeti Hazine’ye ait bir alanın kiralanması hususunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü arasında düzenlenen protokol hükümlerine uyulmadığını dile getirdi.

Hakan Fidan: Suriye'de rejim zayıftı, Rusya ve İran'ı denklemden çıkardık Hakan Fidan: Suriye'de rejim zayıftı, Rusya ve İran'ı denklemden çıkardık

Protokol hükümlerinde üniversite tarafından eğitim, sağlık ve sosyal amaçlı kullanılmak üzere kiraya verilebilecek bölümler kantin, kafeterya, büfe, fotokopi merkezi, taksi durağı vs. gibi geniş bir şekilde belirtildi.

Ayrıca hükümlerde, bu taşınmazlar üzerinde otopark veya reklam panosu gibi işler için ihaleye çıkılamayacağı, bu taşınmazlar üzerinde yeni inşaatlar yapılamayacağı da yer alıyor.

Üniversite arazisi otopark yapılmış

Yaptığı denetimlerde Sayıştay, 2023 yılı içerisinde reklam panoları için kiralama yapıldığını ve geçmiş dönemlerde gerçekleştirilmiş olan ve halihazırda sözleşmeleri devam eden kampüs arazisinin otopark işletilmek üzere kiraya verildiğini tespit etti.

Sayıştay ayrıca kampüs arazisi üzerinde sıfırdan bina inşaatı ve bazı taşınmazlar üzerinde restorasyon yapıldığı ve yaptırıldığı, bina inşaatı ve restorasyon yaptırılan yerlerin davet edilen tek firmaya inşaat maliyetlerinin karşılanması amacıyla tahmin edilen bedel usulüne uygun belirlenmeden rekabet ve şeffaflık ilkesinden uzak bir şekilde pazarlık usulüyle kiraya verildiğini saptadı.

Üniversitenin cevabı: Otopark değil, araç giriş çıkışları kontrol ediliyor

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin söz konusu durumla ilgili verdiği cevap Sayıştay’ın raporunda yer aldı.

Buna göre üniversite bunun bir otopark ihalesi değil, kampüse araç giriş çıkışlarının kontrolü ihalesi olduğunu dile getirdi.

Üniversite ayrıca sürdürülebilir yeşil kampüs projesi ve karbon emisyonunun azaltılması kapsamında elektrikli araç giriş çıkışlarından hiçbir ücret alınmadığı, kampüse giriş çıkış yapacak araçların öğrenci ve akademisyen araçları olduğu, haricinde ilgisiz bir kişinin herhangi bir otoparka araç bırakır gibi park etmesinin mümkün olmadığı, Davutpaşa kampüsünün üç ilçe sınırının kesiştiği noktada bulunması sebebiyle sivil araçlarca üniversite kampüsünün kestirme yol olarak kullanılmasının engellenmesi ile kontrol ve güvenliğin sağlanmasının amaçlandığı, mevzuata aykırı herhangi bir durum söz konusu olmadığını belirtti.

Sayıştay, üniversiteyi belgelerle yalanladı

Sayıştay, üniversitenin ‘yanıldığını’ belgelerle ortaya koydu.

Kampüse hangi araçların gireceğinin belirlenmediğini dile getiren Sayıştay, alana giren araçların ücretlendirildiğini kaydetti.

Sayıştay, üniversitenin cevabı üzerine şunları dile getirdi:

*Otopark konusunda, işin sözleşmesinin kapsamı ‘Davutpaşa yerleşkesinde 7500 m2’lik açık otopark alanları ile bu alanlara giriş ve çıkışı sağlayan otomatik bariyer sistemlerinin 01.06.2023 - 01.06.2024 tarihleri arasında 1 (bir) yıl süre ile işletilmek üzere kiraya verilmesi’ şeklinde tanımlanmıştır.

*Kampüs giriş çıkış kapılarında, Teknopark giriş çıkışı da dahil entegre bir şekilde bariyer ve plaka tanıma sistemi kurulmuştur ve kampüse giren araçların kampüs içerisinde bulunduğu süreler ücretlendirilmektedir. İhale sözleşme ve şartnamelerinde kampüse giriş çıkış yapabilecek araçlar belirlenmemiştir, kısıtlayıcı herhangi bir hüküm de bulunmamaktadır.

*Bu nedenle, söz konusu kiralama işlemi kampüs arazisinin otopark olarak işletilmek üzere kiraya verilmesi olup protokol hükümlerine aykırıdır. Öte yandan güvenlik, sürdürülebilirlik, kampüsün sivil araçlarca kestirme yol olarak kullanılmasının önlenmesi veyahut bunun dışındaki diğer saiklerle, araç giriş ve çıkışlarının kontrolünün üniversitenin ilgili daire başkanlığı eliyle yürütülmesi mümkündür. Bunlardan bir ücret alınacak ise bu da tamamen üniversite geliri olarak değerlendirilebilir.