Cuma, Nisan 19, 2024

Yerel Yönetimler Kürsüsü | Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt halkçı belediyecilik anlayışını anlattı

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, belediyenin hizmetlerini ve halkçı belediyecilik anlayışını PolitikYol’a anlattı.

  • Çorlu’yu başkanlığınız döneminde yüzme havuzu, tenis kompleksi, kapalı pazar yeri gibi pek çok tesise kavuşturduğunuz biliniyor. Bu dönemde hangi projeler tamamlandı, hangileri önümüzdeki dönemde vatandaşla buluşacak?

Göreve gelmeden önce kentimizde gerçekleştirebileceğimiz 72 adet proje belirlemiştik. Bunlardan 35 tanesini gerçekleştirmiş durumdayız. 18 adet projemizde yapım aşamasında.

Kentimizin büyüme hızı, aldığı göç, yeni iş alanları da dahil edildiğinde ihtiyaçları da aynı oranda büyüme göstermektedir. Öncelikli olarak geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimizin sosyal hayatlarında daha aktif olmaları ve sportif faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için alanlar oluşturmaya başladık. Her yıl düzenli olarak oluşturduğumuz yeşil alanlar, basketbol ve futbol sahalarımızı yapmaya devam ederken, bölgemizin ve kentimizin ihtiyaçlarından biri olan Olimpik Yüzme Havuzunu yaptık.

8 Antrenörün görev yaptığı Yarı Olimpik Yüzme Havuzumuzda 35 Lisanslı sporcu, 2 Milli sporcumuz antrenmanlarını gerçekleştirmektedir. 5 yaş ve üzeri olmak üzere 480 vatandaşımız bu hizmetimizden düzenli olarak yararlanmaktadır.

2016 yılında faaliyete geçirdiğimiz Tenis Kafe hizmetimizde büyük ilgi gördü. Hem kafeterya hizmeti verdiğimiz hem de tenis kortlarımızın bulunduğu bu tesisimizde 3 antrenör, kayıtlı 73 öğrencimiz bulunmaktadır. Ayrıca bu alanda antrenörlerimizin dışında da vatandaşlarımız kendi saatlerini belirleyerek tenis oynayabiliyorlar.
Spor alanında bir diğer yatımımızda 21 dönüm alan üzerine inşa ettiğimiz atış poligonumuz. Avcılık ve atıcılık sporu ile ilgilenen vatandaşlarımıza ve ailelerinin hem bu sportif faaliyetlerini gerçekleştirebildikleri hem de güzel vakit geçirebilecekleri ulusal standartlara uygun tesisimizi hizmet sunduk.

Maddi imkânları kısıtlı vatandaşlarımızın ve şehrimizde eğitim gören Namık Kemal Üniversitesi öğrencileri ücretsiz olarak yaralanabildiği Ücretsiz Çamaşırhanemizi hizmete aldık.

Hıdırağa mahallemizde oluşturduğumuz kapalı Pazar alanımız vatandaşlarımız tarafından büyük ilgi gördü ve daha büyük bir proje olan Atakent Kapalı Pazar alanımızı inşa ettik. 7.719 m² arsa üzerine toplam 5.246 m² taban oturumuna sahip Atakent Kapalı Pazar alanımızda Pazar esnafımıza ayrılmış alanın dışında 112 acil ve hasta odası çocuk oyun alanları, bankamatik alanları, bebek bakım odaları, polis, zabıta odaları ve dinlenme alanları mevcut. Atakent Kapalı Pazar Alanımızda Pazar kurulmadığı günlerde hemşeri dernekleri tarafından kendi yörelerine ait güzellikleri tanıtmaları amacı ile çeşitli fuar organizasyonları ve konserler yapılması planlanmaktadır. Yapım işi Eylül ayının sonunda tamamlanacak olan Atakent Kapalı Pazar Yerini Ekim ayında halkımızın hizmetine sunacağız.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa yürüttüğümüz projelerden olan Anne ve Çocuk Sağlığı Merkezi kurduk. Bu merkezde anne ve çocuklarımızın sağlık kontrolleri, aile planlamasına yönelik ücretsiz danışmanlık hizmetleri vermekteyiz.
Eğitime destek olmak amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kentimize 24 derslikli Spor Lisesi ve Kapalı Spor Salonu yapıldı. 2018-2019 eğitim öğretim döneminde faaliyete geçti.

İnşaatları devam eden projelerimizde var, bunların başında Trakya gösteri ve kültür merkezi geliyor. Çorlu halkını sanatla buluşturacak görkemli projemiz 21.435 m² arsa üzerinde toplam 6.900 m² taban oturumu olan, kongre, gösteri, tiyatro, konser, ödül töreni ve konferans gibi sanatsal ve kültürel organizasyonlara ev sahipliği yapacak donanıma sahip Trakya’nın en büyük ve en modern sanat kompleksinde 780 kişilik ana salon, 200 kişilik Black Box Theatre, 800 m² fuaye ve kafe alanı, iki simultane tercüme ekibi odası, projeksiyon ve görsel efekt odası, 11 adet sanatçı kulisi ve çoklu kulislerin yanı sıra 12’si engelli olmak üzere 233 araçlık otopark alanı bulunmaktadır.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa yapmayı planladığımız projelerimizden biri olan Kapalı Spor Kompleksi inşaatı devam ediyor. 2019 yılında hizmete sunmaya başlayacağımız bu tesisimizde 2.500 kişi kapasiteli, basketbol, hentbol ve voleybol sahaları, antrenman sahaları, soyunma odaları, hakem ve gözlemci odaları ile idari birimler bulunacak.

  • Vatandaşlara aşevi, yaşlılara evde ücretsiz bakım desteği, kariyer merkezi gibi hizmetler sağlıyorsunuz. Biraz bu hizmetlerden bahsedebilir misiniz, bu zamana kadar belediyenizin hizmetlerinden kaç vatandaş faydalandı?

İlk olarak 2013 yılında aşevimizi hizmete sunduk. Kentimizde yaşamlarını sürdüren ihtiyaç sahibi kişilerin evlerinde yapılan incelemeler sonucu tespit edilerek evlerine sıcak yemek ulaştırılması amacıyla kuruldu. Aşevi aynı zamanda ramazan ayı boyunca iftar yemeklerini hazırlayarak sunumunu yapmaktadır. Aşevi yapısal olarak yaşanabilecek doğal afet gibi durumlarda sahip olduğu malzeme ve personel ile günlük yaklaşık 10.000 kişiye yemek yapabilecek kapasiteye sahip olarak kurulmuştur. Hizmete girdiği günden bugüne kadar 1.372.228 öğün sıcak yemek ulaştırıldı. Ramazan aylarında ise 194.738 vatandaşımız iftarını bizimle açtı. Aşevi hizmetimizden Şu anda 920 haneye 3 öğün sıcak yemek hizmeti vermekteyiz.

Bakıma muhtaçlığın tanımı, bedensel, zihinsel ya da ruhsal hastalıktan ya da engellilikten ötürü günlük yaşamın akışında alışılagelmiş veya düzenli şekilde yerine getirilmesi gereken işlerini yerine getirmede minimum altı ay veya ömür boyu önemli ölçüde veya üst düzeyde yardıma ihtiyaç duyan kişiler bakıma muhtaçtır.

Çorlu Belediyesi vatandaşların bu ihtiyaçlarını karşılamak için Evde Bakım Hizmeti kurmuş olup bu çerçevede düşkün bireylere kişisel bakım desteğiyle beraber günlük yaşam desteği, aktivasyonu, moral gibi manevi ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Evde bakım hizmeti personeli 1 sosyolog,2 şoför ve 5 hasta bakıcı olarak görev yapmaktadır.

Belediyemize ulaşan adreslere tespite çıkıldıktan sonra uygunluğuna karar verilip hafta da en az bir kere olmak koşulu ile düşkünlük durumu neyi gerektiriyorsa eksiksiz karşılanır. Her gidilen hanede hasta veya hastaların banyosu, el ayak tırnak kesimi, tıraşı, kişisel temizliği, alt ve kıyafet değişimi, günlük yaşam aktiviteleri vs hasta bakıcılar yardımıyla yerine getirilir.

Hedef grup, bakıma muhtaç hastalar günlük yaşam aktivitelerini;
• Bedensel bakım
• Beslenme
• Ev idaresi
• Hareket ihtiyacı
• Maddi gelir düzeyi
• Evde kalan birey sayısı, karşılayamıyorsa bakıma muhtaç kabul edilip hizmet verilir.

1 Ocak 2015 tarihinde bu yana verilen hizmette aktif olarak bakıma muhtaç 126 hasta tespit edilmiştir. Araştırma ve incelemeler sonucu proje hizmeti alan bakıma muhtaç kimseler düzenli aralıklarla ziyaret edilip, sağlıklı bir ilerleyiş için kontrol altında tutulur. Yapılan çalışmalar günlük takibe alınır, bakım hizmeti alan ve veren bireyler arası memnuniyet sağlanır.

126 bakıma muhtaç hasta içerisinde kategori olarak şunlar belirlenmiştir;

Alzheimer: 17 hasta Felçli: 54 hasta Parkinson:4
Düşkün: 27 hasta Engelli: 18 hasta ALS:2 Kanser:4

Bakmakta olduğumuz bireylere hafta da en az bir kere gidilip kişisel bakım desteği veriliyor.

Tekirdağ ili son 3 yılda 150.000 in üzerinde göç alarak Ankara İstanbul İzmir gibi büyükşehirlerden sonra Ülkemizin en çok göç alan 6. Büyükşehir olmuştur. Bölgemizde 13 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmakta olup 928 adet fabrika yerli ve yabancı sermayeli olarak ülkemizin iş gücüne katkı sağlamaktalar. İş imkanları açısından zengin olan kentimizde yaşayan vatandaşlarımızın iş arayışlarında onlara kolaylık sağlamak, aynı zamanda bu iş gücü oluşturan fabrikalarımızın da aradıkları nitelikli işçileri bulması hususunda kariyer merkezimizi faaliyete geçirdik. 2017 yılında hizmete aldığımız kariyer merkezimize gelen vatandaşlarımız için özel bir CV hazırlıyoruz. Firmaların ihtiyaçları ve vatandaşlarımızın iş beklentilerini göz önünde bulundurarak iş arayan vatandaşlarımız ile iş verenlerimizin bir araya gelmesini sağlıyoruz. 2879 kişinin CV doldurduğu kariyer arşivimizde 238 adet iş ilanı bulunmaktadır.

  • Çorlu Belediyesi’nin gençlere ve çocuklara yönelik ne tür etkinlikleri ve çalışmaları var?

Geleceğimiz olan çocuklar ve gençlerimize yönelik faaliyetlerin başında Çorlu Belediyesi Spor Kulübü bulunuyor. Spor kulübümüzde 9 branş, 6 spor tesisi, 24 antrenör ve 291 lisanslı sporcumuz sportif faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Lisanslı sporcularımızın haricinde ise 5 yaş ve üzeri 848 öğrencimiz spor kulübümüzde hizmetlerimizden yararlanıyor.

Telefonunu Kapat Kitaba Bak!

Sosyal sorumluluk projesi olarak, Çorlu Belediyesi ile Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü iş birliğinde toplumsal farkındalık yaratma amacıyla “Telefonu Kapat Kitaba Bak” projesi başlattık.

Teknoloji çağında çocuk ve gençlerimize kitap sevgisini aşılamak amacıyla Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ile Çorlu Belediyesi iş birliğinde düzenlediğimiz ve büyük ilgi gören sosyal sorumluluk projesi, öğrenciler ve vatandaşların da katılımıyla kısa sürede Çorlu’da farkındalık yarattı.
Cumhuriyet Meydanı, Atatürk Meydanı, Kitap Kafe, Cumhuriyet Parkı ve NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi’nde açık alanda kitap okuyan proje katılımcıları “Telefonu Kapat Kitaba Bak” sloganıyla vatandaşları teknolojiden uzaklaşıp kitaplara yakınlaşmayı teşvik ettiler.

19 Mayıs saat 19:00

19 Mayıs’ta saat 19:00’da Cumhuriyet Parkımızda gençlerle bira raya geldik ve mücadele ruhumuzu hatırlatarak günün anlam ve önemini derinden anımsatacak bir atmosfer yarattık.

Okuma alışkanlığını arttırmak ve eğitim, kültür seviyesini yükseltmek için kurmuş olduğumuz kitap kafemizde gençlerimizin sosyal hayat ile birebir etkileşimde olup ücretsiz bir şekilde kitap okuyabildikleri kütüphane hizmetimiz gün geçtikçe daha fazla talep görüyor. Ayrıca her yıl düzenli olarak kitap fuarları, çocuk tiyatro festivalleri, ücretsiz kurslar (Mental Aritmetik, Resim, İngilizce, Seramik, El Sanatları, folklor vb.) düzenliyoruz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından çocuk trafik eğitim parkı yapımı devam ediyor. Tamamlandığında kentimiz ve diğer ilçelerimizdeki çocuklarımız için trafik eğitimi verilecek.

  • Halkçı belediyecilik konusunda ne tür uygulamalarınız var?

Ağustos ayında “Halk Konuşuyor Başkan Dinliyor” sloganı ile halkımızla buluştuğumuz toplantılar düzenliyoruz. Mahallelerimizi bölge bölge sokak sokak dolaşarak vatandaşlarımızın yaşadıkları tüm sorunları dinleyerek kurumumuzun sorumlu olduğu alanlarda gerekli çalışmaları organize ediyoruz. Diğer kurum ve kuruluşlar ile ilgili yaşadıkları sorunlar sıkıntılar ve talepler konusunda da ilgili kurum ve kuruluşlar ile görüşülerek vatandaşlarımız için gerekli çözümleri sunuyoruz.

Ulaşım ve Trafiğin düzenlenmesi için 2005 yılında ilk olarak çalışması başlatılan Çorlu Trafik düzenleme ve sirkülasyon çalışmaları 2016 ve 2017 yıllarında hızla devam ediyor. Bu kapsamda şeritlerin düzenlenmesi, tek yön uygulamaları, kavşak düzenlemeleri yapılarak nüfusu her yıl 10.000 artan kentimizde trafiğin daha akıcı olması amaçlanmaktadır.

Kentimizde bulunan tarihi belediye binamızı restore ederek halkımızın hizmetine sunduk. Bu çalışmamız ile tarihimize ayrı bir önem vererek tescili yapılmış olan tarihi Doğanca Evi ve 6 Adet çeşmeyi restore çalışmalarını başlattık. Ayrıca 2017 yılında çalışmaları tamamlanan Çorlu Belediyesi Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Plan Raporu Kapsamında çorlu Kent belleği müzesi projemizi hayata geçirdik.

Çorlu’da kanserle mücadele edebilmek için eğitim ve farkındalık kampanyası başlattık. Çorlu Belediyesi, Çorlu İlçe Sağlık Müdürlüğü, muhtarlar, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri ilk toplantısını gerçekleştirdik. Çorlu Belediyesi ve Çorlu Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi iş birliği ile kanserde erken teşhis içi ortak bir çalışma başlattık.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER