Salı, Nisan 16, 2024

Yargıtay kararı: İşçi istemiyorsa, ücreti verilse de fazla mesai yaptırılamaz

Yargıtay, ücreti verilmiş olmasına karşın 270 saatten fazla mesai yaptırılan işçinin, sözleşmesini tek taraflı feshetmesi halinde işçiye kıdem tazminatının ödenmesine hükmetti.

Konya’da bir fabrikada çalışan bir işçi ücreti ödenmeyerek fazla çalıştırıldığı gerekçesiyle iş sözleşmesini tek taraflı feshetti ancak kıdem tazminatı ödenmedi. Bunun üzerine mahkemeye başvuran işçi için, fazla çalışmaların ücretinin ödendiği için işçinin bu durumdan kaçınamayacağına hükmedilirken, iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayanmadığı belirtildi.

Ardından temyize giren karar, Yargıtay 7’nci Hukuk Dairesi tarafından ücreti verilse de işçi istemiyorsa fazla çalıştırılamayacağı gerekçesiyle bozuldu.

Gerekçeli kararda şu ifadeler kullanıldı:

“Davacının, iş sözleşmesini haklı nedenle kendisinin feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatıyla yıllık izin alacağının tahsilini istiyor. Davalı, davacının iş sözleşmesini haksız ve sebepsiz olarak feshettiğini savunuyor. Yasada fazla çalışma süresinin yılda 270 saatten fazla olamayacağı, İş Kanunu’na ilişkin fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının gerektiği, bu onayın her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınması gerektiği bildirilmiştir. Somut olayda davacının her yıl için fazla çalışma yapmaya muvafakat ettiğine ilişkin verdiği bir belge bulunmamaktadır. Davacının fazla çalışmaya kaldığı ve ücretini de aldığı gerekçesiyle kıdem tazminatı talebinin reddi hatalıdır.”

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER