Perşembe, Nisan 25, 2024

Ya serden vazgeçeceğiz ya yardan

ABD uyarısı yabana atılacak cinsten değil. Etkisi başlarsa şişi, kebabı, ocağı, her şeyi yakmış olabiliriz. Hem ABD ye mavi boncuk hem Rusya’ya mavi boncuk dağıtma sürecinin sonuna geliyoruz sanki. Birinden birini tercih etmemiz gerekecek.

ABD’den TÜSİAD’ a demişler ki Rusya’nın yaptırımları delmesine destek olursanız biz de size köstek oluruz. Gündemde tartışılmadı bile. Oysa ki çok ciddi bir durum. Ardından Sedat Peker’in hükümet yıkması gereken açıklamalarına bir yenisi eklendi. Yine ciddi bir durum. Ama ne oldu? Ülke Gülşen’e kilitlendi. Bayılıyorum bu iktidara. Ülke yansa ne yapıp ne edip gündemi değiştiriyorlar. Oysa ABD uyarısı yabana atılacak cinsten değil. Etkisi başlarsa şişi, kebabı, ocağı, her şeyi yakmış olabiliriz. Hem ABD ye mavi boncuk hem Rusya’ya mavi boncuk dağıtma sürecinin sonuna geliyoruz sanki. Birinden birini tercih etmemiz gerekecek.

Fed açıklamaları: Fed’in son açıklamaları, “faiz artışına aynı tonda devam edeceğiz” diye yorumlandı. Buna niye bu kadar tepki gösteriyorlar anlamıyorum ki. Geçen sene sürekli, her ay “Fed faiz artışı yapacak” beklentisi oldu. Ben de sürekli aynı şeyi söyledim. “Fed faiz artıracaksa aylar öncesinden bir şekilde açıklar, zırt pırt gündemini değiştirmez. TCMB değil sonuçta.”

Geçen sene artırmaları gerekirdi belki onu bilemiyorum ama Fed’in bir tarzı var. “2022 yılında artıracağım. Hem de %3.75 ile %4.25 arasında ve 2022 sonunda bitireceğim” dedi.  İlk başından beri bunu söylüyor. Piyasa ise ısrarla bunu ilk kez duyuyor gibi davranıyor. Ben 2022 yılını en fazla %4 ile bitireceğini düşünüyorum artık. Bu ay 75 baz puan artış bekleniyor. Olabilir ama ardından gelen açıklama büyük olasılık %4 seviyesini işaret edecek. Hatta ilk karar 50 baz faiz artışı bile olabilir. Ve piyasa yine bunu ilk kez duyuyor gibi tepki verecek. Yazın bunu bir kenara.

Krediler: MB referans faizini %15,34 seviyesine indirdi. Böylece banka kredilerinin üst limiti de belli oldu. Bankalar bu oranın 1,8 katı olan %27,61 den yüksek oran ile kredi verecek olurlarsa kredinin %90 ı oranında tahvil teminatta tutmaları gerekecek. Geçen hafta yazmıştık. “Bankalar kredi faizini düşürmektense tahvil portföylerini artıracaktır” diye. Nitekim öyle oldu, tahvil faizleri %2 ile %3 arasında gevşedi. Bu durum aslında bankalara fayda sağladı. Bakın herkesin anlayacağı basit şekliyle anlatayım. Bu karar çıkmadan bankanın elindeki iki yıl vadeli tahvil faizi %19 seviyesindeydi. Böl aya. 19/12= %1.58 aylık. Bu karar ile bu hafta yeni tahvil aldılar. Tahvil faizleri %14.30 seviyesine düştü. Ellerinde bir hafta önce %19’dan olan tahvillerinin faizi %14.30 a düştü. Bir haftada kazançları %4.7.  Üç aylık kazanç bir haftada. Güzelliğe bakar mısınız? Sakın “bu böyle hesaplanmaz” demeyin. Kabaca mantığı açıklıyorum.
Bu arada krediler ne oldu? Hakikaten artış hızı yavaşladı. Kredilerin Mayıs haftalık ortalaması 79 milyar TL idi, Haziran ve temmuz ayında ortalama 57 milyar TL oldu. 19 Ağustos haftası ise 26 milyar TL civarında kaldı.

PİYASA

Bakın bir kez daha ısrarla yazıyorum. Bu benim tahminim değil. 30 yıldır tecrübe ettiğim istatistikler.
– ABD faizleri artığı müddetçe altın, bitcoin, hisse gibi ürünler değer kaybına uğrar.
– Ekonomik durgunluk beklentisi var ise petrol ve hisse senetleri değer kaybeder.
Bunlar olmuyorsa para babaları bu ürünlerdedir ve çıkamamıştır. Emin olun eninde sonunda çıkarlar.

ALTIN/ONS: “Biliyorsunuz ben altına halen sıcak bakamıyorum. Sert gevşeme yapma olasılığından bir türlü vazgeçmiyor teknik.” Haftalardır bunu yazdım. Değişiklik yok. Bu hafta destek 1725 dolar, direnç 1770 dolar…

Bu ay kapanışı daha öncede defalarca yazdığım gibi önemli. Ayı 1770, 1780 dolar bandında kapatırsa düşüşün devam etme olasılığı artar.

DOLAR ENDEKSİ: “Bu hafta 109,30 direncini test etme olasılığı yüksek. Orası hemen kırılmaz. Kırılacaksa da  iki, üç hafta buranın altında oyalanır. Kırdığında da 113 puan hedefe girer ki eyvah, eyvah. Ben yine de bu olasılığı zayıf görüyorum.” Demiştik, değişiklik yok.

Dolar 26 lira ve üstünü görürse şapkadan tavşan değil deve çıkarsalar dolar 17,50 altına gelmez. Bu hafta direnç 18,20, 18,34 ve 18.38. Yani ölümcül zirveyi deneyebilir teknik olarak.

ABD 10 YR TAHVİL: %3.04 direncini kırdıysa da üstünde kalmayı beceremedi. %3,04, 3,12 ve 3,26 direnç. Destek %2,65.

DOLAR/TÜRK LİRASI: Tarihi kararımı açıklıyorum. Doları bir müddet daha bu yatay bantta tutabilirler. Ne kadar çok tutarlarsa yukarı ivmesi o kadar sert olacaktır. Bir pembe haber ile doların 16,75 seviyesine inme olasılığı var. İlk destek 17,85 seviyesinde. Direnç ise 18.37. Eylül sonuna kadar buranın kırılmamasını sağlayabileceklerini düşünüyorum. 18.37 kırılırsa hedef 26 ile 33 lira arası. Teknik böyle diyor.

2021 Eylül ayının ikinci haftası, dolar 8.60 seviyesini aştığında şöyle demiştim. ” Hedef artık 11 lira. 12 liranın üstüne çıkabilir ama orada iktidar bir tavşan çıkarır ve doları 10 liraya kadar düşürür.” 18 liraya kadar tuhaf işler yapıp beklediler. Sonra tavşan çıktı. O tavşan emin olun son tavşandı. Bir daha olmaz. Dolar 26 lira ve üstünü görürse şapkadan tavşan değil deve çıkarsalar dolar 17,50 altına gelmez. Bu hafta direnç 18,20, 18,34 ve 18.38. Yani ölümcül zirveyi deneyebilir teknik olarak. Ama ben buna izin vermeyeceklerini düşünüyorum. Destek 18.08 ve 17.80. Özellikle 17.80 önemli.

AVRO/DOLAR: Bu hafta 0.9950 üstüne çıkmazsa gevşeme devam eder. 0,9620 hatta 0.96 hedef olur. Avrupa Merkez Bankası çok sert faiz artışı yapmadığı müddetçe Euro’nun güçlenmesi zor.  Avrupa doğal gaz yüzünden sert kararlar alamaz. 2022 sonunda Fed’in faiz artışını bitirmesini bekleyecek gibi.

BITCOIN: 19.650 dolar desteğinin çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıp konuyu kapıyorum. Dikkatli takip edin lütfen.

BİST: MB 19 Ağustos verilerine göre yabancı girişi devam etmiş. Ama 26 Ağustos Cuma günü bir tuhaflık var. Dikkatli olun iyi mi dostlar? 2021 Kasım hareketine çok benziyor son üç hafta. Direnç 3190 puanda, destek ise 3080 puanda.

BRENT: Aylar aylar önce Brent petrol ile tüm yılın tahminini yazmıştım bu yüzden uzunca bir süre ara vermiştim ama bir hatırlatma yapayım. Bu sene petrol fiyatları Rusya- Ukrayna gerginliği ile dünya ekonomik durgunluğu arasında gel-git yaşayacak. Bir hafta tüm uzmanlar ve basın “dünya durdu” manşetleriyle çıkacak, petrol düşecek.

Birkaç hafta sonra Savaş çığırtkanlığı veya bu hafta olduğu gibi İran benzeri bir gerilimi olacak ve petrol çıkacak. Yine de aylar önce yazdığım bantta kalacak. 119 dolar, sürprizlerde 128 dolar direnç. O zamanlarda çoğunluk “150 dolara gider” derken ben 130 dolar geçilmez diyordum. Şimdi petrol düşecek diyenlere o zamanlar dediğimi bir kez daha hatırlatıyorum. 89 dolar destek. Sürprizlerde 86.50 dolar destek.

Petrolün fiyatını etkileyecek kritik; Avrupa’nın Rusya doğalgazından mahrum kalıp petrole yönelmesi olur. Durgunluk ile düşecek denen petrol fiyatları yeniden yukarı dönebilir.

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI