Perşembe, Nisan 18, 2024

Tutuklu 3.havalimanı işçileri hakim karşısında

31’i tutuklu, 31’i de denetimli serbestlikle serbest bırakılan ve aralarında DİSK Dev Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut ve 4 İnşaat-İş yöneticisinin de bulunduğu 62 kişi, Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlandı.

3. havalimanı şantiyesindeki kötü çalışma koşullarına ve iş cinayetlerine karşı yaptıkları eylem nedeniyle 31’i tutuklu 62 işçinin davası bugün Gaziosmanpaşa Adliyesinde görülmeye başlandı. Duruşma öncesi Adliye önünde açıklama yapan işçi ailelerinden, merhaba abisi tutuklu bulunan 15 yaşındaki Muhammed Aslan, “Çok sevdiğim abimin serbest bırakılmasını istiyorum, arkasındayız” dedi.

Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’ın haberine göre, 3. havalimanı inşaatında kötü çalışma koşullarına karşı 14 Eylül’e eylem yaptıkları için tutuklanan işçilerin ilk duruşması bugün yapılıyor. İşçi yakınları duruşma öncesi Adliye önünde, “Tutuklu işçiler serbest bırakılsın” pankartı açarak açıklama yaptı. “İşçiler değil patronlar yargılansın”, “İş kazası değil iş cinayeti” sloganlarını atıldığı açıklamaya işçilerin ailelerinin yanısıra Dev Yapı İş, İnşaat İş, DİSK sendikalarından üyelerle CHP milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Filiz Keresticioğlu, Oya Ersoy, TİP milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu katıldı.

‘İnsanca çalışma koşullarına inandığı için tutuklanamaz’

İlk açıklamayı, dört üyesi tutuklu bulunan İnşaat İş adına sendika üyesi Tezcan Acu yaptı. Kötü çalışma koşullarına karşı çıktıkları için işçi arkadaşlarının tutuklandığını belirten Acu, arkadaşların talepleri tüm inşaat işçilerin talebi olduğunu söyledi. Acu, ”Bu kadar iş cinayetlerinde ismi geçen şirketler ihaleler almaya devam ediyorken, arkadaşlarımız insanca çalışma koşullarına inandığı için tutuklanamaz. Kötü koşullar hala devam ediyor. Yargılanacak olan varsa bu şirketlerdir” dedi.

‘Biz ölmek istemiyoruz’

Şantiye de eylem yapan işçilere yaptığı açıklama nedeniyle tutuklanan Dev Yapı İş Başkanı Özgür Karabulut’un sendikası adına ise aynı sendikadan üye olan Cemal Özer açıklamada bulundu. Daha önce 3. havalimanı şantiyesinde çalıştığını ve iş cinayetlerin açıklanan sayılardan çok daha fazla olduğunu vurgulayan Özer, “İnşaat işçisi ya topluca öldüğünde ya da direndiğinde gündem olur, biz ölmek istemiyoruz” diye konuştu.
‘Abimin serbest bırakılmasını istiyorum’

Tutuklu işçilerden Deniz Aslan’ın kardeşi 15 yaşındaki Muhammed Aslan, “Çok sevdiğim abimin serbest bırakılmasını istiyorum, arkasındayız” dedi.

‘Bugün tüm işçiler yargılanıyor’

Son olarak, 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını okuyan Haluk Ağabeyoğlu, “14 Eylül’de kamuoyu yaratan eylemde işçi arkadaşlarımız 17 maddelik bir talep listesi oluşturdular. O talepler çalışma koşullarını düzeltmeyen patronlar ve resmi kurumlar hakkında yapılmış bir suç duyurusudur. Bu eylemle işçilerin direnme ve örgütlenme hakkını kullanma yönelimidir. Burada bugün hem bu hak hemde tüm işçiler yargılanıyor” açıklamasında bulundu.

Öte yandan, 3. havalimanı işçilerinin yargılandığı duruşma için Adliye’ye girmek isteyen kitle polis tarafından engellendi. Her işçi adına aileden bir bireyin alındığı duruşmaya, savcılık kararı var denilerek alınmayan gazeteciler avukatların itirazları sonucu daha sonra alındı.

İddianameden

İşçilerin talepleri yasa dışı sayıldı: İddianamede Akpınar Kampı’nda yaklaşık 2.000 kişilik bir grubun “çalışma şartları bahanesiyle” toplandığı ve iş yavaşlatma, işe gitmeme, işe gidenleri engelleme şeklinde eylem yaptıkları ve bu eylemlerin yasal olmadığı savunuldu.

Kalabalığı yönlendirdiler: İddianamede adı geçen kişilerin, bu eylem sırasında aktif olarak gösteri yürüyüşlerinde yer aldıkları ve toplanan kalabalığı yönlendirdikleri, iş sahasına gitmeye çalışan servisleri ve işçileri zorla durdurarak çalışmalarına engel oldukları, orada bulunan işçileri eyleme katılmaya zorladıkları iddia edildi.

Müdahaleye direndiler: İşçilerin, iş sahasında kendilerine müdahale etmeye çalışan askeri araca baret ve sopa atarak zarar verdikleri, kendilerine müdahale etmeye çalışan kolluk güçlerine aktif şekilde direndikleri, jandarma aracının önüne geçerek müdahaleyi engellemeye çalıştıkları öne sürüldü.

Slogan atmak suç: İşçilerin, yatakhane baskınları sırasında slogan atmalarına iddianamede yer verildi.

WhatsApp grubu: İşçilerin kendi aralarında iletişim kurmak için oluşturdukları WhatsApp grubu da iddianamede suç sayıldı.

En az 52 işçiye mezar oldu

CHP’li Ali Şeker’in Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapmış olduğu bilgi edinme başvurusuna verilen yanıtlara göre, 3. havalimanı inşaatında en az 52 iş cinayeti gerçekleşti.

Ne olmuştu ?

Adı sıklıkla iş kazaları ve cinayetleri ile gündeme gelen 3. havalimanı şantiyesinde çalışan işçiler koşullarının insanileştirilmesi için bir eylem başlattı.

İşçiler tarafından 15 maddeden oluşan talep listesi hazırlanırken, listede işçi ve formenlerin aynı yemekhanede yemek yemeleri, işçi kıyafetlerinin verilmesi, eyleme katılan işçilerin işten atılmaması gibi taleplere yer verildi.

Eylemler devam ederken 14 Eylül’de polis ve jandarma Akpınar yerleşkesine girerek biber gazıyla işçilere müdahalede bulundu.

15 Eylül’de ise sabaha karşı işçilerin kaldıkları koğuşlara kapıları kırılarak baskın düzenlendi. 500’ün üzerinde işçi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan işçi ve sendika yöneticilerinin 24’ü tutuklanırken, bu sayı daha sonra 31’e ulaştı.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER