CHP'li Asu Kaya: Çocuklarımızın hayatı son dakika haberlerine konu olamaz CHP'li Asu Kaya: Çocuklarımızın hayatı son dakika haberlerine konu olamaz

TÜİK, lisans eğitimini Türkiye'de tamamlayıp mezuniyet sonrasında yurt dışında 'uzun süreli ikamet eden' Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla ilgili verileri açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) mezun kayıtları ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden (NVİGM) temin edilen kayıtlardan oluşturulan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ve Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) bilgileriyle oluşturulan rapordan öne çıkan bulgular şu şekilde:

8 sene öncesine göre yüzde 25 artmış

Rapora göre, yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2015'te yüzde 1,6 iken, 2023'te yüzde 2,0 oldu. 2023'te yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı yüzde 1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise yüzde 2,4 oldu.

Beyin göçü oranı 2023'te, 2015'e göre 4'te 1 oranında arttı.

Beyingocu1-1

En yüksek beyin göçü oranına sahip bölüm moleküler biyoloji ve genetik

Mezunların beyin göçü oranları incelendiğinde en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları sırasıyla moleküler biyoloji ve genetik (yüzde 17,9), biyomühendislik (yüzde 10,2), işletme mühendisliği (yüzde 9,8), elektronik mühendisliği (yüzde 9,1), matematik mühendisliği (yüzde 8,9) ve bilgisayar mühendisliği (yüzde 8,4) oldu.
Beyingocu2

Mezunların en çok göç ettiği ülke ABD

Bir lisans programını tamamlayanların göç etmek için tercih ettikleri ilk beş ülke sırasıyla ABD (yüzde 21,4), Almanya (yüzde 17,5), Birleşik Krallık (yüzde 11,2), Hollanda (yüzde 6,9) ve Kanada (yüzde 4,9) oldu.

Beyingocu3

Mezunların en çok göç ettiği ilk beş ülkeye göre tamamladıkları ilk beş bölüm de şu şekilde:

Beyingocu4

Editör: Haber Merkezi