Cuma, Mart 29, 2024

Tonlarca yakıtla Ege denizini kirleten gemiyle ilgili hukuki mücadele başladı

İzmir’in Çeşme ilçesinde 2016’nın Aralık ayında Panama bandıralı bir geminin kayalıklara oturması ve gemiden sızan tonlarca yakıtın kıyıya vurmasıyla ilgili hukuki süreç başladı. Çeşme Ilıca mevkiinde evi bulunan bir yurttaşın vekalet verdiği avukatlar Senih Özay ile Murat Fatih Ülkü’nün açtığı tespit davası Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesince kabul edildi.

Sözcü‘den Gökmen Ulu‘nun haberine göre, bu kapsamda mahkeme bilirkişi tayin etti. Bilirkişi heyeti, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Sunlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden deniz kimyası uzmanı Prof. Dr. Enver Küçükgül ve aynı üniversitenin Denizcilik Fakültesi Gemi Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Bora Kayacan’dan oluştu. Heyet olay bölgesine giderek çalışmalarına başladı.

KAPSAMLI ARAŞTIRMA

Bilirkişi heyeti, ilk etapta kirliliğin yerinde saptanması için petrolden etkilenen kıyılarda incelemeler yaptı. Balıkçılar ve yörede yaşayan insanlarla görüştü. Heyeti taşıyan Sahil Güvenlik botu, olumsuz hava şartları nedeni ile geri dönmek zorunda kalınca, kazaya uğrayan Lady Tuna gemisine çıkılamadı. Heyet gemiye bir sonraki aşamada gidecek. Diğer yandan, üniversiteden temin edilecek sualtı araştırma ekibi ile deniz dibi canlılarının ve su tabanında faunanın nasıl etkilendiği ölçümler yapılarak incelenecek. Numuneler alınacak, laboratuarlarda analizler yapılacak. Denize ne kadar petrol yayıldığı, fuel-oil maddesinin çıplak gözle görülemeyen varlığı, gemide kimyasal madde olup olmadığı da araştırma kapsamında olacak. Bu arada, bilirkişilerin talebi üzerine, mahkeme, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Liman Bölge Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İzmir Valiliği, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurumlara yazı yazarak, sorular iletti.

Merakla beklenen bilirkişi raporu, Çeşme’deki çevre felaketine ilişkin bilinmeyen gerçekleri gün ışığına çıkaracak.

“BU DAHA BAŞLANGIÇ”

Avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü, tespit talebinin aynı zamanda bir çevre davasını başlangıcı olduğunu belirterek, tespitin hemen ardından kirliliğin sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunup tazminat davası da açacaklarını açıkladı.

Avukatlar ayrıca Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunun olayı araştırması için de başvuru yapacaklarını söyledi.

Özay ve Ülkü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çeşme Belediyesi’nin de yargıya başvurarak hukuki süreç başlatmasını beklediklerini söyledi.

Ayrıca Çeşme’de yaşayan veya tatile giden tüm yurttaşların sigorta şirketinden tazminat talep etme hakkı olduğunu belirten avukatlar bunun için dilekçe yazılmasının yeterli olduğunu ifade etti.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER