Bakan Bolat, X'teki hesabından, katıldığı A Haber canlı yayında İsrail ile ticaretin devam ettiğine dair iddialara verdiği yanıta ilişkin paylaşım yaptı.

Hükümetin, İsrail kalıcı ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda, kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemlerini 2 Mayıs 2024'ten itibaren tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurduğunu hatırlatan Bolat, bu tarihten sonra Türkiye'den İsrail'e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmadığını ifade etti. Aynı şekilde İsrail'den de Türkiye'ye hiçbir sevkiyat bulunmadığını belirten Bolat, İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sisteminin tamamen kapalı olduğunu bildirdi.

Dolar ve avro güne nasıl başladı? Dolar ve avro güne nasıl başladı?

Bolat, 2 Mayıs 2024'teki karara atıfta bulunarak, "Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'yi kapsayan yaklaşık 6 milyon nüfuslu Filistin'in ihtiyaç duyduğu ürünlerin tedariki amacıyla Filistin Milli Ekonomi Bakanlığının isteği üzerine varılan karşılıklı mutabakat çerçevesinde, ihracata ancak 'Filistin varışlı ve alıcının Filistinli ithalatçı olduğunu' Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı ile resmi yoldan teyitleşilmesi halinde müsaade edilmektedir. Bu malların münhasıran Filistin tarafından kullanıldığı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından da birçok kez açıklanmış olup, mezkur malların Filistin ile ticaretimize ait olduğu ticaret verilerimizden de anlaşılmaktadır" ifadesini kullandı.

'Türkiye, Filistin'e destek olmaya devam edecek'

Bolat, Türkiye'ye Filistin'den yapılan ithalatlarda ise Filistinli ihracatçıların ülkeye yönelik ihracat başvurusunun Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun bulunması durumunda, Türkiye'ye iletmesi sonrasında ve geldiği ülke olarak Filistin olduğunun tevsikinin (belgesinin) onaylandığını bildirdi.

Ayrıca, Filistin'e Serbest Bölgeler ve antrepolardan yapılacak ithalat ve ihracat işlemlerinin de aynı elektronik onay mekanizması kapsamındaki teyitleşme sonrasında tamamlanabildiğini belirten Bolat, "Ülkemiz, mazlum Filistin halkının ihtiyaçlarını karşılamaya ve Filistin'in haklı davasında ekonomik olarak da yanında destek olmaya devam edecek" ifadesini kullandı.

Kağıt üzerinde İsrail'le ticaret sıfırlanmış olsa da Filistin'le olan ticaret anormal şekilde arttı. Bu da 'İsrail'e giden mallar Filistin'e gidiyormuş gibi gösteriliyor' yorumunun yapılmasına neden oluyor.