Tarım Bakanı Pakdemirli: Evimde kompost yapıyorum

Yanlış uygulamalar nedeniyle tarıma elverişli arazilerde azalma olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, evinin önünde üzerinde ‘Lütfen çöp atmayınız’ yazan çöp bidonları bulunduğunu söyleyerek, “Sebze, meyve atıklarını kompost edip sonradan toprağa veriyorum. Toprağa saygılı davranmamız lazım” dedi.

“5 Aralık Dünya Toprak Günü” etkinliğinde konuşan Pakdemirli, “Erken yaşlarda çocuklarımızı toprakla buluşturmamız lazım. Ziraat mühendisliği öğrencilerimizi de teorikte değil, pratikte, aynı tıbbiyedeki intörn gibi sahaya sürmemiz gerekiyor. Aksi halde toprağı sevme konusunda eksiklikler olabilir” diye konuştu.

Pakdemirli, evinin önünde üzerinde “Lütfen çöp atmayınız” yazan çöp bidonları bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Senelerdir evde çöplerimi kompost ediyorum. Sebze, meyve atıklarını kompost edip sonradan toprağa veriyorum. Toprağa gerçekten saygılı davranmamız lazım. Toprak bizim değil, gelecek nesillerden emanet aldık. Bizim olmayan bir toprağa çok daha ihtimamla davranmamız lazım. 2017’de doğan bir çocuğum var, bir de gelecek yıl doğacak bir evladım var. Önümüzdeki yılları düşürerek toprakla, suyla, ormanla ilgili bu tedbir almamız lazım.”

“ARTIK MARS’TA TARIM YAPMAYA ODAKLANMIŞ BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ”

Dünya Toprak Günü nedeniyle bu yılki sloganın “Toprak Kirliliğine Çare Ol” olarak belirlendiğine işaret eden Pakdemirli, “Bizler genellikle, toprakların günlük yaşamımızdaki rolünü görmezden geliyoruz. Toprağı, sınırsız bir kaynak gibi kullanıyoruz. Birçoğumuz, binlerce yılda oluşmuş toprakların, çok kısa sürede kaybedilmesinin ya da bozulmasının sonuçlarını düşünmüyoruz. Toprağın önemine dikkati çekmek için söylüyorum, artık Mars’ta tarım yapmaya odaklanmış bir dünyada yaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Pakdemirli, Türkiye’de küresel ısınma, yanlış gübreleme ve erozyon gibi sebeplerle tarıma elverişli arazilerdeki azalmaya dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Türkiye nüfusunun 2020 yılında 82 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Bu, 2015’ten 2020 yılına kadar 5 milyonluk bir nüfus artışına denk geliyor. Bu yeni nüfusun gıda ihtiyacı için yalnızca tahıl üretimi dikkate alındığında bile 1 milyon ton üretim artışı gerekiyor. Bunun için ek 400 bin hektar, yaklaşık 535 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım alanına ihtiyaç duyulacak.”