Çarşamba, Nisan 24, 2024

CHP’li Tarhan: Uzaktan eğitim beklentilerin altında ve ‘eşitsizlikçi’

TBMM’ye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi veren Kocaeli milletvekili Tahsin Tarhan üniversitelerin uzaktan eğitim sürecinde yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Tarhan’a göre YÖK’ün önce teorik, ardından da uygulamalı dersler için aldığı uzaktan eğitim kararı şu an hala etkilerini yakıcı bir şekilde gösteren salgın hastalık durumu kapsamında alındı. Ancak üniversitelerde salgının etkilerini azaltmayı amaçlayan bu önlem hem öğrencilerin eğitim ve öğretim materyallerine ulaşması sorunu bakımından hem de üniversiteler arası ve hatta üniversitelerin kendi içindeki eşitsizlikleri devam ettirmesi nedeniyle kaotik bir ortama da yol açmış durumda.

ÖĞRENCİLER ZORLANIYOR, İMKANLAR SINIRLI

Bilindiği üzere üniversite öğrencilerinin uzaktan veya dijital eğitim sistemine katılmaları ancak internet kullanıcısı olmaları ve tabii ki internet bağlantısı yapmayı mümkün kılan telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik imkanların en az birine sahip olmaları koşullarına sıkı sıkıya bağlı. Meclise sunulan soru önergesinde Tarhan öncelikle maddi koşullara değiniyor. Bu bağlamda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı doğrudan doğruya kendisi veya üniversiteler yoluyla üniversite öğrencileri için bir envanter çalışması yapmış mıdır sorusu çok önemli. Üniversite öğrencilerinin ne kadar bir kısmı ev ortamında internet erişimine sahip? Yine benzeri bir şekilde öğrencilerin internet kullanıma açık teknolojik ekipmana ulaşma oranı ne düzeyde?

Üniversite öğrencilerinden gelen yoğun şikayetler çok sayıda öğrencinin ev ortamında internete sahip olmadığını gösteriyor. Ayrıca internet ulaşıma açık cihaz sayısı bakımından da bir sorun yaşanıyor. Tam bu noktada kamuoyunun merak ettiği husus Rektörler, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığının oluşan mağduriyeti gidermek için ne yaptığı.

FAKİR ÖĞRENCİ KAYIT MI DONDURSUN?

Tarhan’ın vurguladığı bir diğer mesele kayıt dondurma hakkının kullanımıyla ilgili. Uzaktan eğitim varken üniversite öğrencileri için neden kayıt dondurma hakkı getirildi? Haklı bir şekilde şu soru akla geliyor: Bu karar sosyal-ekonomik durumu yetersiz olan, bu bağlamda internet hizmeti alamayan öğrenciler düşünülerek mi alındı? Kocaeli milletvekili Tahsin Tarhan’ın vurguladığı husus oldukça önemli. Çünkü sosyal-ekonomik seviyeleri internetle ders takibi için uygun öğrencilerin eğitime devam etmesi, ekonomik sıkıntı çeken öğrencilerin ise kayıt dondurmaya teşvik edilmesi Anayasanın sosyal devlet ve eğitim hakkı ile eşitlik maddelerine açıkça aykırı.

ÜNİVERSİTELER ARASI EŞİTSİZLİK

Soru önergesinde uzaktan eğitim sistemiyle alakalı olarak güdeme getirilen bir diğer mesele alt yapı eksikliğinin eğitimin kalitesini düşürdüğü gerçeğine yönelik. Uzaktan eğitim pek çok üniversitede başlangıçta vaat edilenin aksine senkron (eş zamanlı) bir şekilde yapılamıyor. Bilindiği üzere senkron eğitim derslerin bire bir canlı bir şekilde verilmesi, asenkron eğitim ise öğretim üyelerinin yükümlülüklerindeki dersleri doğrudan doğruya eş zamanlı bir şekilde anlatmaması, sadece ders notu ve video yükleyerek ders yapması anlamına gelmekte. Eş zamanlı eğitim yapılan örneklerle bu olanağı olmayan üniversite ve fakültelerdeki eğitim-öğretim farkı ise çok büyük. Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan YÖK’ün eğitim faaliyetlerinin yürütülmesindeki bu eşitsizlikçi ortam karşısında nasıl tedbirler aldığını soruyor.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER