Perşembe, Mart 28, 2024

Strateji, Aday/Takım, Öykü: Muhalefet seçim masasına dönerken

6’lı Masanın ve muhalefetin öyküsü, “İkinci Türkiye ve Öteki Türkiye” ama aslında farklılıklar içinde bir bütün olarak “Halkın Türkiyesi Tablosu”ndan çıkabilir.  Yaşamın koruyucusu, haysiyetin imkânı olan bir Türkiye sözünü verebilir.

Ukrayna Savaşı ve seçim startını verdiği Türkiye Vizyonu sloganıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde kazandığı psikolojik üstünlüğe, hem 6’lı Masa, Yeni Anayasa önerisi, hem de CHP, 3 Aralık İkinci Yüzyıla Çağı ve Strateji Vizyon hamleleriyle yanıt vermiş oldu.

Bu hamleler, Erdoğan’ın stratejik hamlelerine verilmiş stratejik yanıtlardı da.

Böylece, muhalefet tekrardan seçim güzergahında masaya dönmüş de oldu.

Strateji üzerine yapılan çalışmalarda oydaşma sağlanan bir kuralı hatırlayalım: “stratejileri net ve odaklı olan aktörler doğru takımlarla kazanırlar”.

Bu kuralın siyaset için de geçerli olduğunu söylemeliyiz.

İçerikleri üzerine tartışsak bile, muhalefetin her iki hamlesi de doğru ve etkili stratejik hamleler oldular.

Seçimleri kazanmak için muhalefet stratejisinde net olurken, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem, Yeni Anayasa, hazırlanmakta olan Güçlü Ekonomi Reformu ve Millet İttifakı Protokolü, stratejik odak noktalarını oluşturuyorlar; artık “doğru takım” boyutuna da odaklanmalı ve aday ve takım sorularına açıklık kazandırmalı.

Artık, doğru stratejiyi doğru takımla birleştirme zamanı.

Doğru takım, Cumhurbaşkanı adayı kadar seçim sonrası Türkiye yönetiminde ekonomiden dış politikaya, iç ilişkilerden milli eğitime kadar, “direksiyonda kimin olacağı”nı da içeriyor.

Cumhur İttifakının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığında tek ve güçlü lider temelli seçim stratejisine karşı, muhalefet, doğru strateji, doğru aday ve doğru takım temelli bir seçim stratejisi izleyecek.

Doğru takım, liyakat sahibi ve topluma güven veren isimleri içermeli.

Bu bağlamda, Türkiye’nin ve muhalefetin insan sermayesinin güçlü olduğunu biliyoruz.

Önemli olan, doğru isimlerle doğru takımı kurmak.

Bu noktada başarı, 6’lı Masa ve diğer muhalefet aktörleri arası istişare ile sağlanabilir.

Peki öykü ne olmalı?

HALKIN TÜRKİYE’Sİ

Hem dünya hem de Türkiye üzerine yapılan eğilim araştırmalardan, iki farklı ve kopuk dünya ve Türkiye tablolarının ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Nasıl bir dünyada ya da Türkiye’de yaşıyoruz?

Bu soruya yanıt vermek için, dünya ve Türkiye’de yaşanan süreçler, sorunlar ve algılar üzerine yapılan araştırmalara bakabiliriz.

Böyle bir çaba içine girdiğimiz zaman, 7 farklı dünya ve Türkiye tablosunu ayrıştırabiliriz:

1)Devlet Bekası ve Savaş/Çatışma temelli “Güvenlik Dünyası ya da Güvenlik Türkiye’si”; 2) Piyasa ve ekonomik büyüme temelli “Neoliberal Dünya ya da Neoliberal Türkiye”; 3) İşsizlik, yoksulluk ve yoksunluk temelli “Eşitsiz Dünya ya da Eşitsiz Türkiye”; 4) Kimlik ve kutuplaşma sorunları temelli “Kabile Dünyası ya da KabileTürkiye’si”; 5) İklim krizi ve küresel ısınma temelli “Isınan Dünya ya da Isınan Türkiye”; 6) Covid 19 ve benzeri virüslerin küreselleşmesi temelli “Pandemik Dünya ya da Pandemik Türkiye” ve 7) 4 Sanayi Devrimi ve teknolojik gelişmeler temelli “Dijital Dünya ya da Dijital Türkiye”.

Bu noktada biraz duralım: bu tercihlere bakın ve “size göre ilk iki tercihiniz nedir” sorusunu kendimize soralım.  Yanıtlarınızdan iki farklı, hatta tezat tercihin çıktığını göreceksiniz.

Cumhur İttifakının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığında tek ve güçlü lider temelli seçim stratejisine karşı, muhalefet, doğru strateji, doğru aday ve doğru takım temelli bir seçim stratejisi izleyecek.

Verilen yanıtlardan ve yapılan tercihlerden, bir tarafta, devletlerin, iktidarın ve iktidara yakın grupların tercih ettiği, “Güvenlik Türkiye’si” ya da “Neoliberal Türkiye” tabloları ortaya çıkarken; diğer tarafta da halkın, genciyle ve diğer yaş gruplarıyla, farklı kimlikler içinde bir bütün olarak tercih ettikleri, “Eşitsiz Türkiye” ve “Isınan Türkiye” tabloları ortaya çıkacaktır.  Halk, özellikle gençlik, bu iki tercihten sonra, “Dijital Türkiye” tercihinde buluşuyor.

Güvenlik ve Neoliberal Türkiye”, aşırı kalkınmacı, devlet güvenliği-temelli ve lidere mutlak sadakat üzerinden kurulan, kamusal ya da özel, görsel ya da yazılı yerleşik medya alanında hangi konuların ve kimlerin konuşup konuşmayacağına kendisi karar veren, vatandaşları makbul vatandaşlar ve ötekileri olarak ayıran egemen siyasetin çizdiği bir Türkiye tablosudur.

Buna karşın, halkın tercih ettiği ikinci tablo,  “Eşitsiz ve Isınan Türkiye” tablosuysa: hakları yenmiş, yaşamlarına müdahale edilmiş, özgürlükleri kısıtlanmış,  şiddete maruz kalmış, güçsüzleştirilmiş, iktidar ve güçlü olanlar tarafından dinlenmeyen, görülmeyen, varlıkları hissedilmeyen, iş-aş-temel ihtiyaçlar için büyük mücadele veren çalışanların, emekçilerin, en genelde, halkımızın, insanlarımızın yaşadığı sorunlarının, trajedilerinin ve yaşam kavgalarının anlatıldığı bir tabloyu sergiler.

Bu tablo, eşitsizlik sorunu kadar iklim krizi ve küresel ısınmaya da önem verir; canlıların, doğanın ve gezegenin korunması ve eşitliği için mücadele gerekliliğine de çağrı yapar.

“Devlet Bekası-Ekonomik Büyüme-Lidere Mutlak Sadakat” ekseninde işleyen ve devlet ve devlet güvenliği her şeyden, her sorundan, herkesten önce gelir anlayışını anlatan “Güvenlik ve Neoliberal Türkiye tablosu”nu tercih edenlerin pek hoşuna gitmeyecek “Eşitsiz ve Isınan Türkiye” tablosu, diğer bir değişle, “Öteki Türkiye”, insanı, canlıları, doğayı, gezegeni, dolayısıyla tüm “yaşam”ı korumayı amaçlayan; bunu yaparken “haklar ve özgürlükler” dili içinde, insan hakları kadar “yaşamdaş hakları”nı güvence altına almaya çalışan, kimsesizlerin, güvencesizlerin, çalışan, üreten, haysiyet için mücadele eden “Halkın Türkiye’si”nin tablosu ve hikayesidir.

6’lı Masanın ve muhalefetin öyküsü, “İkinci Türkiye ve Öteki Türkiye” ama aslında farklılıklar içinde bir bütün olarak “Halkın Tablosu”ndan çıkabilir.

Kimsesizlerin kimsesi, güvencesizlerin güvencesi, yaşamın koruyucusu, haysiyetin imkânı olan bir Türkiye sözünü verebilir.

Doğru strateji, doğru takım, doğru öykü: seçimleri kazanmanın anahtarı buradaki başarı da yatıyor.

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI