Cumartesi, Nisan 20, 2024

SMA’lı çocuklar için düzenlenen kampanyalar, olmaya devlet cihanda

Zolgensma, SMA hastalığında kullanılması gereken bir ilaç. SGK ilacın ödemesini yapmıyor. Yurt dışından getirilmesi gereken pahalı ilaçlar aileleri çaresiz bırakılıyor. Kamucu sağlık hizmeti sunulmadığı sürece çözüme kavuşturulamayacak bir sorun…

Nadir görülen bir kas hastalığı olan SMA ölümcül sonuçları olan bir hastalık. Görülme sıklığı Türkiye’de 1/6000. Çocukların aileleri durmadan bağış kampanyası düzenleyen kişiler olarak anılıyor. Bu kampanyaların düzenlenmesine valilik izin veriyor.

Toplumsal dayanışma sorunların çözümünde bir anlam taşır elbette. Ancak sağlığın temel bir insan hakkı olduğu gerçeği bir kenara bırakılarak devletin dışarıda kalıp, ilaç tekellerinin burada kârı düşünülerek tepkilere kulak tıkaması iktidarın sağlık politikası ile örtüşüyor.

Zolgensma bu hastalıkta teşhisin ardından kullanılması gereken bir ilaç. SGK tedavi için kullanılan bu ilacın ödemesini yapmıyor. Tedavi için yurt dışından getirilmesi gereken ilaçlar yüksek ücretli olduğu için aileler çaresiz bırakılıyor. Bu başlıkta çok duygusal iç acıtıcı birçok yazı okudum. Kampanya için teşvik edici ve gerçekten önemli. Kamucu sağlık hizmeti sunulmadığı sürece birkaç çocuğun hayatına dokunmak dışında çözüme kavuşturulamayacak bir sorun olarak kalacak.

Yerli yabancı sermayeli hastane zincirleri Türkiye’de yerini almış durumda. Kamu hastanelerinin birçok hizmetini dışardan alması sağlığın otelcilik hizmetiyle sınırlı tutulması işte sağlık politikasının özeti.

Her akşam neredeyse Twitter’da bir çocuk için para kampanyası düzenleniyor. Hasta çocukların fotoğraflarıyla açılan odalarda para toplanarak ilaçların alınması için çaba sarf ediliyor.

Bu kampanyalarla tedavi için çocuklar Dubai’ye gidiyor. Giden bir çocuk için 1 milyon 821 bin 887 toplanmış. Kampanyalarla buraya kadar.

Kanuni’nin olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi sözü bugün bana sağlıkta devrim yaptık çıkışını ve oluşturulmaya çalışılan algıyı hatırlatıyor.

Sağlığın önemine dair birçok özlü söz edilmiş. Bir tanesi de bu: “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi; olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…”

Kanuni’nin sağlığın önemine dair söylediği bu söz aklıma geliyor. Tabii kendisi burada devleti kurumsal olarak kullanmıyor. Yine sağlığın önemine vurgunun toplumcu sağlık hizmetleriyle de bir alakasının olmadığı kesin.

Bu sözün bugün bana çağrıştırdığı sağlıkta devrim yaptık çıkışı ve oluşturulmaya çalışılan algı oldu. Sağlıkta devletin dışa düşmesi, piyasalaşan sağlık sistemine karşı kamucu sağlık sistemi politikası inşa etmek bugün için tercih değil zorunluluktur.

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI