PolitikYol Özel

[email protected]

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş cinayetiyle ilgili soruşturmada, sanıklardan Emre Yüksel'in firari olduğu dönemde, ikametgah adresi olan Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin teknik takibe alındığı ortaya çıktı.

CHP Kadın Kolları Kurultayı öncesi üç adaydan ortak açıklama CHP Kadın Kolları Kurultayı öncesi üç adaydan ortak açıklama
Cinayetin zanlıları arasında yer alan Emre Yüksel, emniyet ve savcılıktaki sorgusu sırasında ikametgah adresi olarak 'Nasuh Akar Mahallesi 1402. Sokak. No: 17 İç Kapı No:3 Çankaya/Ankara' adresini bildirdi. Söz konusu adres Ülkü Ocakları Genel Merkezi’ne ait.

Yüksel’in bildirdiği bu adresin yani Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin teknik araçlarla izlenmesi, ses veya görüntü kaydı alınmasına dair işlem yapıldığı soruşturma dosyasına giren yazışmalarla ortaya çıktı.

Buna göre soruşturmayı yürüten savcılık, 19 Ocak 2023'te 'başka yolla delil elde edilme imkânının bulunmaması' gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Teknik Büro'ya yazı yazarak teknik takip talep etti.

Savcılığın talebini değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise aynı gün saat 17.15’te nöbetçi sulh ceza hakimliğine talepte bulundu.

Teknik araçlarla kayda alınması istendi

Söz konusu talepte, "Şüphelilerin kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri ve iş yerlerinin teknik araçlarla izlenmesi ses veya görüntü kaydı alınması zarureti hasıl olmuştur" dendi. Talepte 'ilk kez üç hafta süreyle' Yüksel ile dosya sanıklarından Tolgahan Demirbaş’ın Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 140'ıncı maddesi gereğince kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri ve iş yerlerinin teknik araçlarla izlenmesi, ses veya görüntü kaydı alınmasına karar verilmesi kamu adına talep edildi.

Ankara 1'inci Sulh Ceza Hakimliği aynı gün talebi kabul etti. Karar soruşturma dosyasına girdi.

Yüksel teknik takipten sonra gözaltına alındı

Mahkemenin teknik takip kararının alındığı gün Yüksel ve Tolgahan Demirbaş henüz gözaltına alınmamıştı.

Yüksel, karardan altı gün sonra 25 Ocak 2023'ta gözaltına alındı. Bir gün sonra da çıkartıldığı mahkemece tutuklandı.

Öte yandan Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin takip edilip edilmediği, edildiyse hangi kayıtların alındığına dair bir bilgi dosyada yer almadı.

İnternette genel başkan yardımcısı olarak yer almıştı

Emre Yüksel, gözaltına alındıktan kısa süre sonra kapattığı sosyal medya hesabında Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı olduğuna dair paylaşımlar yer alıyordu.

Yüksel'in ayrıca Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'la çekildiği bir fotoğrafı ve çeşitli Ülkü Ocakları etkinliklerinde konuştuğu görüntüleri de bulunuyor.

Yüksel, gözaltına alındığı gün basında 'MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın özel kalem müdürü olarak' yer almıştı. Yalçın yayınladığı açıklamada, iddiaları reddetmişti: "Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezinde Genel Başkan Yardımcılarının Özel Kalem kadrosu olmadığı gibi Genel Merkezde veya TBMM MHP Grubunda herhangi bir sıfatla Emre YÜKSEL isimli bir çalışanımız bulunmamaktadır. Geçmişte de böyle bir çalışanımız olmamıştır. Bu husus Devletin SGK kayıtlarından da açıkça anlaşılabilir." Yüksel, savcılık ifadesinde şunları demişti: “Milliyetçi Hareket Partisi’nin üyesi değilim, partide resmi veya özel hiçbir görevim yoktur. Herhangi bir organik, doğrudan veya dolaylı bağım bulunmamaktadır. Hiçbir MHP Genel Başkan Yardımcısı’nın da Özel Kalem Müdürü değilim. Milliyetçi Hareket Partisinin hiçbir genel başkan yardımcısını şahsen tanımam. Basından duyduğum kadarıyla tanırım. Konuyla ilgili beyanım bundan ibarettir."

Ne olmuştu?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayete ilişkin soruşturmayı iki yıl dört ay sonra, 29 Nisan’da tamamlamıştı.

22 kişiye ‘tasarlayarak öldürme’ suçu yöneltilen iddianamede cinayet sebebi de dahil olmak üzere birçok kritik bilgi yer almamıştı. Soruşturmanın en önemli delillerinden, telefon mesajlarıyla cinayet organizasyonuna işaret eden bilirkişi raporundan neredeyse hiç bahsedilmediği gibi Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in de ifadelerine yer verilmemişti.
Editör: Altan Sancar