Cumartesi, Nisan 20, 2024

Sayın Murat Kurum’a açık mektup…

Ayşe Baykal
Ayşe Baykal
Ayşe Baykal, İstanbul doğumlu olup aslen Karadenizlidir. Hafızdır… Genç yaşta siyasetle tanışmış, Refah Partisi ve Fazilet Partisi’nde İlçe Kadın Kolları Başkanlığı ve İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Hürriyet gazetesi ile başladığı yazarlık serüvenine OdaTV ve Gazete Pencere ile devam etmiştir. TV5’te “Ayşe’nin Penceresi” adlı programı hazırlayıp sunmuştur. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji mezunudur. İkiz kardeş olarak dünyaya gelen Ayşe’nin iki ağabeyi vardır. Kedisi Bulut’un insanıdır. Yay burcudur… Yazmak en büyük tutkusudur. İletişim: [email protected]

Bir vatandaş olarak bunu söylediğim için üzgünüm ama size inanmıyorum ve güvenmiyorum. Sizden istirhamım; Hazırladığınız projeler gerçek yaşamda ve gerçek T.C. vatandaşını ev sahibi yapamayacaksa lütfen kimsenin umutlarıyla oynamayın.

Sayın Murat Kurum;

Evi olmayan ve kendi evini yapmak isteyen vatandaş için, şehrin gelişim çeperlerindeki hazine arazilerinin uygun ödeme koşullarında satışa çıkacağınızı duyurdunuz. Detaylara girmeyeceğim zira üstünde durmak istediğim husus başka…

Bir vatandaş olarak bunu söylediğim için üzgünüm ama size inanmıyorum ve güvenmiyorum… Nedenlerine gelince;

1) 2007 yılında Japon Yeni’ne endeksli banka kredisi kullanarak ev satın alan, ancak kredi faizlerinin yüzde 125 oranında artması ile birçok vatandaş borçlarını ödeyemez hâle geldi. Çok yakın bir akrabam da bu sebeple mağdur oldu ve satın aldığı ev haczedildi… Vatandaşın evlerini kaybetmeleri karşısında en ufak bir adım dahi atmadınız. O vatandaşlar ise hâlen mücadelelerine devam ediyorlar. Müteahhit ve iş insanları kurların artışı sonrası zarara uğradığında, onlara gösterdiğiniz hassasiyeti maalesef ki vatandaşa karşı göstermediniz.

2) Kentsel Dönüşüm Projesini açıkladığınızda “Vatandaş, müteahhide gerek kalmadan kendi evini yenileyecek.” dediniz. Peki, gerçekte öyle mi oldu? Cevap kocaman bir HAYIR… Vatandaş müteahhide mecbur bırakıldı. Bu konuyu 2020 yılında kaleme aldım fakat geçen sürede ne sizden ne de herhangi bir yetkilinizden dönüş almadım. Sistemin nasıl vatandaşı çıkmaza soktuğunu okumanız açısından yazıyı buradan paylaşacağım.

Sizden istirhamım; Hazırladığınız projeler gerçek yaşamda ve gerçek T.C. vatandaşını ev sahibi yapamayacaksa lütfen kimsenin umutlarıyla oynamayın.

BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM MACERASI

İstanbul’u bekleyen büyük tehlike DEPREM’e karşı oluşturulan “Kentsel Dönüşüm Desteği” ile ilgili deneyimimi yazmak istiyorum. Daha doğrusu “Kentsel Dönüşüm maceramı” yetkililerin ilgisine ve dikkatine sunmak istiyorum.

Oturduğum semt, ağırlıklı olarak müstakil evlerin olduğu bir mahalleydi. Son yıllarda kentsel dönüşüm kapsamında insanlar evlerini yenilemek adına müteahhitlere verdi ve ağırlıklı olarak apartmanlaştık. Bütün evler yükselip bizim ev aşağıda kalınca müteahhitler, “Sizin de evinizi yenileyelim.” diyerek kapımızı çaldılar ama müstakilden apartman hayatına dönüş öyle kolay olmuyor. Hayatı zindan eden bir üst kat komşu veya kötü işçilikten muzdarip ev sahiplerinin hikâyelerini dinleyince apartman yaşamı pek de cazip gelmiyor.

Neyse; biz, müteahhitlere “Devlet destek veriyor. Evimizi kendimiz yapmak istiyoruz.” dedik onlar da bize “Buyurun deneyin…” dediler. Bu “deneyin” lafından işkillenmedik değil ama ruhumuzda Karadenizlilik olunca “Deneyelim bakalım.” dedik, kolları paçaları sıvadık.

Uzun ve hararetli araştırma neticesinde yaşadıklarım kısaca şöyle;

Önce kentsel dönüşüm imkânlarından (!) faydalanmak istiyorsan evine etüt yaptırman gerekiyor. Bunu yetkilendirilmiş kurumlara ücret mukabilinde yaptırıyorsun. Zemin etüdü filan derken masraf yapman gerekiyor. “Eh! Bu kadar da olsun.” diyorsun yani sonuçta yeni ve sağlam ev yapıyorsun. Her şeyi de devletten beklemek olmaz. Yalnız zemin etüdünü yaptırdığın ve yıkım kararını çıkardığın zaman vazgeçemiyorsun. Belirli bir süre veriliyor evi boşaltman lazım. “Niye vaz geçeceksin ki?” diye soracak olursanız şöyle…

 

Kentsel Dönüşüm Projesini açıkladığınızda “Vatandaş, müteahhide gerek kalmadan kendi evini yenileyecek.” dediniz. Peki, gerçekte öyle mi oldu? Cevap kocaman bir HAYIR… Vatandaş müteahhide mecbur bırakıldı.

 

Kentsel dönüşüm kredisi alman için binayı yıkman ve bodrum seviyesine kadar yapman gerekiyor. Devletin, evimi yapacağıma güvenmesi lazım yani…

İnşaatını istenilen seviyeye getirdin yani niyetinin samimi olduğunu ispatladın. Bu aşamadan sonra devlet, sana ödediğin parayı kredi olarak vermeye niyetleniyor.

Ama diyor ki; “Bu parayı alabilmen için şartlarının uygun olması lazım, bankayla görüş.”  Banka diyor ki; “Şimdiden bir şey söyleyemeyiz, kredi alma aşamasında şartlarınız uygun görülürse kredi verebiliriz.” Yani yıkım kararını aldınız, evinizi yıktınız, bodrum katına kadar da yaptınız; eğer krediniz çıkmazsa yıkmış olduğunuz evinizle beraber yarım bir şekilde ortada kalma ihtimaliniz var.

Bankaya veya herhangi bir yetkiliye bu ihtimali söylemeniz bir şey değiştirmiyor. Bankanın cevabı net; “Başvuru yapmadan size kredi çıkıp çıkmayacağını garanti edemeyiz.” Hadi diyelim bu aşamayı da geçtiniz ve kredi almaya hak kazandınız. Bankanın size vereceği para, tapuda adı bulunanlar için kişi başına 125 bin TL.

Buna da tamam, diyorsunuz; niyet ettik ya o evi bitireceğiz. Tapuda binanın inşaatını tamamlayabilecek sayıda hak sahibi yani paranız yoksa “Olsun, biz de verilen para kadar evimizi yaparız.” diyorsunuz. Demesine diyorsunuz ama bu sefer de ilçe belediye uyarı bayrağını çekiyor: “İskân 4 kat. Daha az kat yapamazsınız.”

Bunun üzerine tekrar bankaya gidiyorsun, durumu anlatıyorsun; “Kişi sayınız ve gelir durumuza göre daha fazla kredi alamazsınız.” cevabı ile karşı karşıya kalıyorsunuz.

Sonuç; hınzırca tebessüm eden müteahhitler ve dönüşemeyen bir bina…

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

Ayşe Baykal
Ayşe Baykal
Ayşe Baykal, İstanbul doğumlu olup aslen Karadenizlidir. Hafızdır… Genç yaşta siyasetle tanışmış, Refah Partisi ve Fazilet Partisi’nde İlçe Kadın Kolları Başkanlığı ve İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Hürriyet gazetesi ile başladığı yazarlık serüvenine OdaTV ve Gazete Pencere ile devam etmiştir. TV5’te “Ayşe’nin Penceresi” adlı programı hazırlayıp sunmuştur. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji mezunudur. İkiz kardeş olarak dünyaya gelen Ayşe’nin iki ağabeyi vardır. Kedisi Bulut’un insanıdır. Yay burcudur… Yazmak en büyük tutkusudur. İletişim: [email protected]
spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI