Perşembe, Mart 28, 2024

Sağlıkçılardan ortak basın açıklaması: “Sağlık çalışanlarını koruyun artık!”

Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Ankara Tabip Odası (ATO) ve Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO) “Sağlık Çalışanları Açısından Ankara’da Pandeminin Son Hali” başlığıyla bir ortak basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında “Ankara Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri olarak salgının ilk gününden itibaren Ankara’da enfekte olan sağlık çalışanlarını takibini yapmaya çalıştık” denirken şu ifadelere yer verildi: “Üyelerden, aktivistlerden ve filyasyon ekiplerinden aldığımız ve teyit edebildiğimiz enfekte sağlık çalışanlarının verilerini tablo halinde kamuoyu ile paylaşıyoruz, 21 Ekim itibarı ile ilimizde ‘teyit ettiğimiz bin 72 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı’ konulmuştur. Gerçek sayının bu rakamların çok üzerinde olduğunu biliyoruz.”

GÜNDE 10 BİN KİŞİYE FİLYASYON YAPILIYOR

Birgün’ün haberine göre, Ankara’da son bir haftadır filyasyon yapılan kişi sayısı günlük 10 bin civarı olduğu aktarılan açıklamada şöyle dendi: “Bu zor süreçte görev ve sorumluluk alan sağlık meslek örgütleri olarak İl Pandemi Kurulunda doğrudan temsil edilip salgın yönetiminde görüş bildirmemiz ve alınan kararlarda söz sahibi olmamız gerekirken il sağlık otoritelerine yaptığımız çağrılara bile hiçbir şekilde yanıt alamıyoruz.”

***

SEKİZ TALEP ACİLEN YERİNE GETİRİLMELİ

Sağlık çalışanlarının enfekte olmamak ve can kayıplarını engellemek için Sağlık Bakanlığı’ndan talepleri şu şekilde:

1- Sağlık çalışanlarına özellikle en riskli grupta olanlara öncelikli olmak üzere düzenli test yapılmalıdır. İnfluenza mevsimi olmasından ötürü tüm sağlık çalışanlarına ücretsiz ve hemen influenza aşısı yapılmalıdır.

2- Kişisel koruyucu ekipman eksikliği devam eden filyasyon ekiplerine, aile sağlığı merkezi çalışanlarına ve yoğun bakım ünitesinde görevli sağlık çalışanlarına nitelikli ve eksiksiz kişisel koruyucu ekipman sağlanmalıdır.

3- Covid-19 hastalığı DSÖ’nün önerdiği ve birçok ülkede kabul edildiği gibi ülkemizde de Covid-19 hastalığı sağlık çalışanları için iş kazası, meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.

4- Yurttaşların sağlık hakkına erişimini sağlamak için Kamu hastanelerinde, Ağız Diş Sağlığı Hastanelerinde ve Merkezlerde pandemi koşullarına uygun teknik ve fiziki düzenlemeler bir an önce yapılmalı, bu konuyla ilgili plan-program ve çalışma takvimi paylaşılmalıdır.

5- Filyasyon uygulamasında görevli personel sayısı ve mesai düzeni tekrar gözden geçirilmeli, ekiplerin büyük çoğunluğunu oluşturan diş hekimlerinin meslek tanımları içinde çalışmaları sağlanmalıdır.

6- Enfekte ve temaslı normal populasyondaki kişiler için 14 gün izolasyon ve istirahat sağlanırken, sağlık emekçileri semptom durumuna göre 7 gün sonrasında çalıştırılmaktadır. Sağlık çalışanları ve toplum için daha yüksek risk teşkil eden bu duruma derhal son verilerek, bulaşma riskinin olduğu 14 gün boyunca istirahat ve izolasyon sağlanmalıdır.

7- Emek yoğun çalışma gerektiren sağlık iş kolunda küresel salgınla birlikte iş yükü ve işin yoğunluğu artmıştır. Sağlık çalışanları tükenmektedir. Atama bekleyen sağlık çalışanlarının ataması derhal yapılmalıdır.

8- Acil sağlık krizi ile mücadele ederken Covid-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının ek ödemesi kesilmektedir. Sağlık emekçileri ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu uygulamalara bir an evvel son verilmelidir.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER