Perşembe, Nisan 25, 2024

Saadet Partisi’nden çağrı: Diyarbakır’da barış için toplanalım

Saadet Partisi hem Türkiye, hem de bölgedeki Kürt sorununun çözümü için hükümete Diyarbakır’da Barış, İstikrar ve Kardeşlik Kongresi’nin toplanması önerisinde bulundu.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Afrin harekâtı ve devamında hangi adımların atılacağı veya ittifak ve erken seçim senaryoları tartışılırken Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bölgenin sorunlarına yönelik dikkat çeken bir öneri getirdi. Afrin harekâtında ilçe merkezine girildiği gün olan 18 Mart’tan birkaç gün sonra Karamollaoğlu, hükümete Ortadoğu’nun sorunlarının çözümü için bir konferans önerisinde bulundu. Sıcak tartışmaların arasında fazla dikkat çekmeyen çağrısında Karamollaoğlu, Afrin harekâtında gelinen noktanın analizini yaptıktan sonra, “Sınır güvenliği kadar bir önemli konu kardeşlik ikliminin sağlanmasıdır” dedi ve “Diyarbakır’da geniş katılımlı, bölgesel bir konferans organize edilmelidir. ‘Barış, İstikrar ve Kardeşlik’ başlığı altında düzenlenecek bu konferansta İslam ülkelerinin meşru yönetimlerinin yanı sıra silaha bulaşmamış her grup temsil edilmelidir” ifadelerini kullandı.

İktidara yapılan bu çağrının hem Afrin harekâtında ilk aşamanın tamamlanmasından sonra hem de ABD’nin Irak’ı işgalinin 15. yıldönümünde yapılmasının önemi vurgulandı. Çağrının temelinde “taktik iyileştirmeler” olarak görülen Afrin, Mınbiç, Fırat’ın doğusu-batısı gibi sorunlara değil, bölgede etnik ve mezhepsel farklılıklar üzerinde oynanan oyuna dikkat çekilmesi yatıyor. Suriye rejimi ile de temasa geçilmesi gerektiği belirtilirken, konferansa hem Şam yönetiminin hem de Afrin harekâtının da yürütüldüğü Kuzey Suriye temsilcilerinin davet edilmesi gerektiği dile getirildi. Ancak konferansta temsil edilmesi gerekenin YPG/PYD değil Kuzey Suriye’deki aşiretler olduğunun altı çizildi. Saadet Partisi’nin Diyarbakır’da toplanacak konferansa Irak ve İran’ın yönetimlerinin çağrılmasını önerdiği belirtildi. Buna göre hem Irak merkezi yönetiminin hem de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ndeki Kürt parti yöneticilerinin temsil edilmesinin önemi vurgulandı. Her ne kadar coğrafyasında yaşayan Kürtlerle arasındaki sorunları kendi içinde çözdüğü kabul edilse de İran yönetiminin de tonferansta bulunması gerektiği ifade edildi.

Bölgede yaşanan sorunların temelinde Kürt sorununun olduğu düşüncesinden hareketle, Diyarbakır konferansında, her 4 ülkede yaşayan Kürtlerin, yönetimlerle yaşadığı bütün problemlerin; anadil sorunundan kültürel haklara kadar, çözümü için istişare edilebileceği ifade edildi.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER