Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler’in bir hakeme yönelik hakaretimsi sözleri üzerine Vole isimli YouTube kanalına başlattığı incelemeyi tamamladı. Dün oynanan Galatasaray-Antalyaspor maçının ardından Vole isimli YouTube kanalında Çelikler, hakem Mustafa Savranlar'a yönelik şu ifadeleri kullanmıştı: "Sen hakem değilsin, adam değilsin. Anana avradına sövseler duymayacaksın, 'buyur abi akşam ben getireyim' diyeceksin." Çelikler, tepki çeken bu sözleri nedeniyle özür diledi ve bir süre ekranlara çıkmayacağını açıkladı. Kanal da özür açıklaması yayınladı ancak RTÜK konuya ilişkin inceleme başlattı. RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada incelemenin tamamlandığı duyuruldu.

RTÜK, mobil uygulama üzerinden yayın yapan kuruluşların lisans almalarının zorunlu olduğunu hatırlattığı açıklamasında, Vole'nin lisans başvurusu yapmadığı takdirde erişime kapatılacağını kaydetti.

RTÜK'ün açıklaması şu şekilde:

  • Galatasaray Spor Kulübü ve taraftarlarını rahatsız edici içerikteki yayın, şu anda görev sahamızda bulunmayan YouTube video paylaşım mecrasından gerçekleştirilmiştir. Bu tür yayınların denetimi hususunda YouTube ile görüşmeler devam etmektedir.
  • Ayrıca, ilgili yayının kamuoyunu rahatsız etmesinden dolayı RTÜK yönetimi, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetimi ve ilgili taraflarla görüşerek ikili ilişkilerle konuya müdahil olmuştur. Sayın TFF Başkanımız da benzer yayınlar konusunda oldukça hassas ve duyarlıdır. Gelecek dönemde olası hukuki düzenlemelerin ardından sosyal medya mecralarının RTÜK’ün denetim süreçlerimize tabi olması beklenmektedir.
  • Öte yandan ilgili içeriğin yayınlandığı VOLE isimli platformun mobil cihaz uygulamasının bulunduğu, bu mecra üzerinden kataloglar halinde isteğe bağlı internet yayıncılığı yaptığı tespit edilmiştir.
  • Mobil uygulama üzerinden yayın yapan kuruluşların RTÜK’ten lisans almaları zorunludur. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi ile İzin ve Tahsisler Dairesinin teknik çalışmalarının ardından mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yapan VOLE, lisans alması yönünde uyarılacak ve kuruluşa 72 saat süre verilerek müracaat etmesi beklenecektir. Gereken süre içinde lisans başvurusu yapılmaması halinde ise, platforma erişim engeli için mahkeme süreçleri başlatılacaktır.
Editör: Ece Piroğlu