Cumartesi, Nisan 20, 2024

Reza Zarrab tanık sandalyesinde: Zafer Çağlayan’a yaklaşık 40-50 milyon Euro rüşvet verdim

ABD’nin New York kentinde başlayan Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab mahkemeye çıkarıldı.

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İran işadamı Reza Zarrab, New York’ta devam eden duruşmada mahkeme salonuna alındı.

Hürriyet’ten Razi Canikligil’in aktardığına göre, Amerikan gizli servisi FBI’ın tercümanı Bülent Bulut’un dinlenmesinin ardından yargıç Richard Berman 2 dakika ara verdi. Bu sırada jüri yan odaya alındı.

Sarraf şunları söyledi:

“2016’da Florida’da yakalandığımda, doğruları söylemedim. Uzun yolculuk nedeni ile korkmuştum. Şoktaydım, sorulara doğru cevap vermedim. ABD hükümeti hala bana dokunulmazlık sözü vermedi.”

Sarraf, hapishaneden çıktığını belirtti, hotelde kaldığı iddialarını ise reddetti. FBI gözetiminde tutulduğundan bahsetti ama gardiyanlara rüşvet verdiği iddiasını kabul etti.

EN BİLGİLİ KİŞİ HAKAN ATİLLA

Zarrab, davanın tutuklu sanığı eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında ise “Yaptırım kuralları hakkında bankadaki en bilgili kişi. Oluşturduğumuz yapının Amerikan yaptırımlarıyla uyumlu gözükmesi için katkıda bulundu” diye konuştu.

Sarraf, İran’ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söyledi. Sarraf, ilk önce Aktif Bank’ta hesap açmaya çalıştığını, başarısız olduğunu çünkü, İranla çalışan müşterilerin özel izin alması gerektiğini, Genel Müdür’le bir toplantıdan sonra hesabı alabildiğini belirtti. Sarraf Aktif Bank’ta hesap açmasına eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın yardımcı olduğunu anlattı.

HALKBANK İLE İLİŞKİLER

Duruşmada daha sonra Reza Zarrab’ın Halkbank ile olan ilişkileri ele alındı. Zarrab, Halkbank ile temasın 2012’de kurulduğunu söylese de, ilişkilerin daha eskiye dayandığını ifade etti.

Zarrab savcılık makamına Ahmet Alacacı adlı bir kuyumcunun kendisine altın ihracatı yöntemi ve Halkbank’ta açılan hesapla transferlerin gerçekleştirilebileceğini söylediğini aktardı.

Eşi şarkıcı Ebru Gündeş’in ünlü bir isim olması nedeniyle başlangıçta eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın kendisiyle çalışmak istemediğini söyledi.

ZAFER ÇAĞLAYAN’A RÜŞVET

Zarrab, daha sonra konuyu dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a taşıdığını, Halkbank ile bağlantının kurulması için Çağlayan’a 45-50 milyon euro, 7 milyon dolar ve yaklaşık 2,5 milyon Türk Lirası rüşvet verdiğini söyledi.

Savcı, Çağlayan’ın kardeşine yapılan bir ödemeye ait 2 milyon 500 bin TL’lik banka dekontunu kanıt olarak sundu.

Botaş’ın ve Tüpraş’ın İran’la petrol ticareti yaptığına ilişkin iddialar dile getiriliyor.

Abdulkadir Selvi: Zarrab’a kurtulacağı teklifi ABD’den önce Türkiye’de yapıldı

Reza Zarrab duruşmada öğle yemeği sonrası bir mukavvanın üzerine altın ticaretinin nasıl işlediğini gösteren bir şema çizdi.

Zarrab, “Ticaret önce İran’ın Türkiye’ye ham petrol ve gaz satmasıyla başlıyor. İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) petrolün satışını Tüpraş’a, gazınkini Botaş’a yapardı. Onlar da NIOC’ye borçlu olurdu. Tüpraş, Botaş, NIOC’nin Halkbank’ta hesapları var” dedi.

Halkbank’a gelen paranın bu bankadan çıkışının euro ve Türk Lirası olarak DenizBank’a gelişiyle yapıldığını belirten Zarrab, daha sonra şirketi Royal Group’tan aldığı altının Dubai’deki şirketine gittiğini kaydetti.

Zarrab, bir Halkbank yetkilisinin kendisine İran’ın altın ticaretinde son durak olarak gösterilmesi gerektiğini söylediğini açıkladı. Dubai’de yapılan işlemler aracılığıyla İran’ın dış borçlarının ödenmesinin amaçlandığı vurguladı.

Hakim Berman’ın, paranın kullanıma açılması için kaç işlem yapılması gerektiği sorusuna Zarrab, “En az 10 işlem” yanıtını verdi. Zarrab, bütün bu sistemin Halkbank’ta sıkışmış İran parasını kullanıma açmak, böylece İran’ın dış borçlarını ödemek amacıyla tasarlandığını anlattı.

Denizbank’tan Reza Zarrab açıklaması: Para transferine bir dahlimiz yok 

BBC Türkçe’nin haberine göre Zarrab, Amerikalı avukatlarının ABD ile Türkiye arasında tutuklu değişimi girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, savcılıkla iş birliği yapmaya karar verdiğini söyledi.

Zarrab mahkemeye, Türkiye ile ABD arasında “yasal sınırlar içinde” tutuklu değişimi anlaşması yapılmasını denemek üzere avukat tuttuğunu, ancak avukatların başarısız olduklarını söyledi. Zarrab avukatların ismini vermedi.

Duruşmayı takip eden Daily Beast muhabiri Katie Zavadski ise, tutuklu değişimi anlaşması üzerine çalışan avukatların Rudy Giuliani ve Michael Mukasey olduğunu yazdı.

ABD’li basın kuruluşu NBC, Zarrab ile ilgili geçmiş tarihli bir haberinde Rudy Giuliani ile Michael Mukasey’in Türkiye’ye giderek davayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşmüş olduğunu yazmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ile uzun süredir dost olan Rudolph Giuliani, aynı zamanda eski New York Belediye Başkanı. Michael Mukasey ise George W. Bush’un başkanlığının son döneminde ABD Adalet Bakanı’ydı.

İşte Zarrab’ın itirafçı tanık olduğu davanın kilit isimleri

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER