Cumartesi, Nisan 20, 2024

Remres anketine göre cumhurbaşkanını HDP ve kararsızlar belirleyecek

Remres Araştırma Şirketi’nin son anketine göre, 24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı olacak ismi belirleyen olan gruplar kararsızlar ve HDP seçmeni.

Evrensel’in aktardığına göre, Ankara merkezli Remres Araştırma Şirketi, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair 17-23 Mayıs tarihleri arasında yaptığı son kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ilk turda AKP, MHP ve BBP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ile CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın sandıktan başa baş çıkması nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura, yani 8 Temmuz’a kalıyor.

Remres’e göre Cumhur İttifakı yüzde 43.9, Millet İttifakı yüzde 43.7, HDP ise yüzde 12.1 oya sahip.

Araştırmanın ortaya koyduğu verilere göre, ikinci turda da sonuç değişmiyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, ‘Kimin başkan olacağını’ yüzde 9’luk ‘kararsız’ kitle ile HDP seçmenleri belirleyecek.

Anket sonuçlarını Sözcü’ye yorumlayan Remres Araştırma Şirketi sahibi Emre Şişmanlar, “24 Haziran çok bilinmeyenli iki denklem gibi” dedi

‘İNCE GENEL BAŞKAN OLMAMASININ MEYVELERİNİ TOPLADI’

24 Haziran seçimleri için mayıs ayı içinde 3 farklı araştırma yürüttüklerini belirten ve 3 araştırmada da siyasi gelişmelerin çarpıcı etkilerinin görülebildiğini belirten Şişmanlar, şunları söyledi:

“Örneğin ilk araştırmamızda muhalefet kanadındaki ittifak açıklamasının etkilerini gözlemledik. Henüz cumhurbaşkanı adayları belli değildi. Örneğin Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu henüz imza sürecine girmemiş, Selahattin Demirtaş’ın aday olup olamayacağı netleşmemişti. CHP’de ise aday isimleri konusunda birçok farklı isim konuşuluyordu.

İkinci çalışmamızda en dikkat çekici fark ise hem diğer adayların adaylıklarının kesinleşmesi hem de CHP’nin Muharrem İnce ismini aday olarak belirlemesiydi. Bu andan itibaren seçmen yönelimleri kendi saflarında belirginleşmeye başladı diyebilirim.

Tabii bu süreçte bir başka etken de genel seçimler. Burada Recep Tayyip Erdoğan, Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu aynı zamanda partilerinin genel başkanlık süreçlerini de yönettiklerinden alana daha geç inme durumunda kaldılar. Selahattin Demirtaş’ın ise durumu malum. Tutuklu olduğu için zaten alana inme gibi bir şansı yok. Bu noktada, ilk başta ne kadar dezavantaj gibi lanse edilse de, Muharrem İnce, genel başkan olmamasının meyvelerini çok iyi topladı diyebilirim.”

Muharrem İnce’nin ‘avantajına’ dikkat çeken Şişmanlar, “Milletvekili listelerinin oluşturulması ve parti için dengeler gibi konularla hiç ilgilenmeden kampanyasını süratle yürütmeye devam ediyor. 3 raporumuz neticesinde en net artış yakalamış aday olarak Muharrem İnce’yi görebiliyoruz. Özellikle kamuoyunda daha evvel CHP adayı olarak öne çıkan isimlerden sonra kendisinin açıklanması, CHP seçmenini büyük bir kararlılıkla konsolide etmiş durumda” diye konuştu.

Murat Gezici: Benzerlerini 1980’lerde ve 2000’lerde gördüğümüz bir dip dalga var, seçmen anket cevaplamak istemiyor

EKONOMİK KAYGILAR ÖN PLANDA

Şişmanlar’a göre, seçim sonuçlarını seçmenlerin ekonomik kaygıları belirleyecek.

Şişmanlar, bunu şöyle açıkladı: “AK Parti ve MHP’nin başat aktörler olduğu Cumhur İttifakı mayıs ayı boyunca durağan bir görüntü çiziyor. Burada en önemli etken elbette ki ekonomi. AK Parti kanadı ne kadar buna önlem olması amacıyla ekonomik paketler ve vaatler açıklasa da, iktidar ortağı MHP’nin özellikle diğer Cumhurbaşkanı adaylarının imza süreçlerinde sarf etmiş olduğu sözler ve kamuoyunda çok düşük bir kabul gören af tartışmaları, Cumhur İttifakı’nın ilerleyişine şimdilik ket vuruyor gibi görünüyor. Örneğin son raporumuzda sorduğumuz af konusuna, katılımcıların yüzde 70’e yakını olumsuz bakarken, olumlu bakanlar yüzde 20’lerde kaldı. Yine katılımcılara sorduğumuz “Türkiye’nin ekonomisinin gidişatını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna da katılımcıların yüzde 67’si kötüye gidiyor derken, iyiye gittiğini söyleyenlerin oranı yüzde 17’de kaldı.

Cumhur İttifakı’nın bu seçimde en önemli sınavı ekonomik verilerin iyileştirilmesi ve bu olumsuz hissiyatı aşabilmek olacak. Millet İttifakı’nda ise durum çok uyumlu görünüyor. Her ne kadar farklı siyasi görüşlerin bir araya gelmesi ile oluşturulmuş ve kırılgan olabileceği düşünülen bir ittifak olsa da, şimdiye kadar böyle bir görüntü çizilmedi. Tabii yine burada özellikle genel seçimler sürecinde iller bazında adaylar arasında yaşanacak yarışlar daha belirleyici olacaktır. Sonuçta D’Hount sisteminde ittifaklar, öncelikle diğer ittifak ve partilerle yarışırken, sonrasında bu yarış ittifak içine dönecek. Bunun ne gibi etkileri olacağını zamanla göreceğiz. Elbette ittifakın iki başat aktörünün cumhurbaşkanlığı ikinci turunda kim kalırsa onu destekleyeceklerini açıklamış olmaları da ittifaktaki uyumu güçlendiriyor.

HDP, kemik oylarını koruma konusunda en kararlı seçmen grubuna sahip görünüyor. Selahattin Demirtaş’ın da sosyal medya üzerinden de olsa, yeniden yoğun şekilde gündemde yer alması ve aday olarak belirlenen popüler ve kamuoyunda karşılığı olan isimlerin etkilerini önümüzdeki raporlarımızda daha net görebileceğimizi düşünüyorum.”

ÇALIŞMANIN KÜNYESİ

Çalışma Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine göre, 26 bölgeyi esas alan 28 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 17-23 Mayıs tarihleri arasında seçmenlerin mevcut yönelimlerini ve önceki çalışmalarımıza kıyasla gerçekleşen değişiklikleri gözlemlemek amacıyla 4276 kişi ile telefonla ve yüz yüze anket yöntemiyle yapıldı. Araştırma 0,86 güven sınırları içinde, 1,75 hata payı ile gerçekleştirildi.Ankete katılanların 2112’sini erkekler, 2164’ünü ise kadınlar oluşturdu.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER