Perşembe, Nisan 25, 2024

Referandum, Almanları ve Türkleri nasıl etkiledi?

Referandumu değerlendiren Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi İşler Başkanı Avukat Fatih Zingal, Almanya’da Türkiye’deki reformlara ‘Evet’ diyen kişilerin, baskıdan ve sosyal dışlanmadan ve böyle bir durumun işlerini olumsuz etkilemesinden korktukları için suskun kalmayı tercih ettiklerini söyledi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi İşler Başkanı Avukat Fatih Zingal, Türkiye’de geçtiğimiz pazar günü yapılan anayasa değişikliği referandumunun perde arkasını değerlendirdi ve oylamanın Almanya’da ve Türkiye’de doğuracağı sonuçlar konusunda öngörülerde bulundu.

Referandumdan sonra gerçekleşecek anayasa reformunu özetleyen Zingal, “Söz konusu karar, Türkiye’de 2019’un sonuna doğru başkanlık yönetim sisteminin oluşturulacağı anlamına gelir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı zamanda parti başkanı görevini de yerine getireceğini belirten Zingal, ayrıca Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na hâkim tayin etme yasasının da hemen yürürlüğe gireceğini kaydetti.

‘MEDYA TAHMİNLERİ ISKALADI’

Alman medya araçlarının referandum sürecini ne şekilde servis ettiklerine dikkat çeken Zingal, halkoylamasından önce medyada anayasa değişikliğinden yana olanların üstün gelemeyeceklerine dair haberlerin yayınlandığını, gerçekte ise her şeyin tam tersine geliştiğini aktardı.

Almanya’daki Türklerin çoğunun reformları desteklemesine rağmen Alman medyasının bu başarı oranını düşürmeye çalıştığını öne süren Zingal, medyadaki haberlerden oylamaya seçmenlerin yalnızca yüzde 50’sinin katıldığının anlaşıldığını, ancak bu hesaplama yönteminin daha önce hiçbir seçimde kullanılmadığını hatırlattı.

‘SUSKUN KALMAK DAHA İYİ’

Zingal ayrıca Almanya’da yaşayan ve seçme hakkı olan tüm Türklerden bahsedilmediğini, bazı gençlerin yaşlarını doldurmuş olmadıkları için, bazılarınınsa sadece Alman pasaportlu olduğu için seçmen listesine dâhil edilmediğini belirtti.

Zingal, “Şimdi, ‘haydi her şeyin göreceli olduğunu gösterelim, reform yanlılarının sayısı o kadar da büyük değil’ demenin kesinlikle hiçbir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

Resmi verilerin gösterdiğinin aksine anayasa değişikliği yanlılarının gerçek sayısının çok fazla olduğuna dikkat çeken Zingal, Almanya’da Türkiye’deki reformlara ‘Evet’ diyen kişilerin, baskıdan ve sosyal dışlanmadan ve böyle bir durumun işlerini olumsuz etkilemesinden korktukları için suskun kalmayı tercih ettiklerini söyledi.

‘DURUM NETLİK KAZANACAK’

Başkanlık sisteminin her hâlükârda duruma netlik kazandıracağını açıklayan Zingal, “İnsanlar, bundan böyle siyasi istikrar olacağını ümit ediyor, sonuçta bu nedenle ‘Evet’ oyu vermeyi seçtiler” dedi.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER