Pazartesi, Nisan 22, 2024

Özgür Hüseyin Akış yazdı | Çalışmadığımız gün açız

Mevsimsel tarım işçileri yerini yurdunu bırakıp, ailecek bazen pancar toplamaya, bazen de pamuk tarlalarında yevmiyeci oldukları, bunların yarısınında sigortasının olmadığı dönemsel iş gücünü oluşturuyor. TÜİK 2019 Ocak ayı toplam istihdam arasında yüzde 17’ye denk gelen tarım işçilerinin yarısı mevsimsel tarım işçisi.

İstihdam seferberliği, istikrar söylemlerinin gizleyemediği işsizlik oranları, işçilerin üzerinde ücretlere ve çalışma koşullarına itirazı zorlaştırıyor. Bu durum, mevsimsel tarım işçilerinde daha da esneyerek günü tok geçirmek her şeyin önüne geçiyor.

Urfalı bir tarım işçisi, memleketlerine döndüklerinde aç kalacaklarını söylüyor. Kendi memleketlerinde iş bulamayıp tası tarağı toplayıp Konya Cihanbeyli’ye pancar toplamaya gelen abimiz gündeliklerin 40-50 tl arasında olduğunu, çok fazla Suriyeli tarım işçisinin de olduğunu söylüyor. Kaldıkları çadırların elektrik ve su paralarını da kendilerinin karşıladığını belirtiyor.

Sosyal medya şişirmesi olan Suriyeli mültecilere devlet tarafından maaş bağlandığı ve sosyal yardımlar yapıldığı yalanı diğer sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de mültecilerin ucuz iş gücü olduğunu görüyoruz.( stisnai durumların olduğunu, bu istisnalarda sadece Suriyelilerin olmadığını da biliyoruz.)

Tarlalarda okul çağındaki çocuklarında aileleriyle birlikte çalıştıkları ve bir çoğunun okula gidemediği çocuk işçiliğin de yüksek olduğu tarım sektöründe güvencesiz çalışmanın yoğun olduğu da biliniyor.

Yevmiyeler, aracılarında devreye girmesiyle iyice düşüyor.

Denetimdeki esneklik aracıların devreye girmesi bir nevi taşeronluk sistemi burada da kendisini gösteriyor.

Sorunlar saymakla bitmiyor. Yaz ayı geldi, onlar yine yollarda, çadırlarda günde 12 saat düşük yevmiyelerle çalışacaklar. Üç milyondan fazla olan mevsimsel tarım işçisi sorunlarını dile getireceği herhangi bir sendika sivil toplum örgütü bulamıyor. Şimdilik diyelim.

Mevsimlerde eşitsizdir. Güneşin altında 12 saat çalışan bir tarım işçisi için yaz başka bir anlam ifade eder.

Bu yerel seçimlerde mevsimler çok kullanıldı. Kışın sonu bahar dendi. İstanbul seçimlerinin yenilenmesi ve yaz ayına denk düşmesiyle baharın sonu yaz deniyor. Bu yaz tarım işçileri için hiç de güzel olmayacak.

Memlekette he rşeyin güzel olacağına dair oluşan umut ile işçi sınıfın iradesinin birleşmesi mevsimleri eşitleyecek, gerçek güç olacak.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER