Cuma, Mart 29, 2024

Onlyfans neden tartışmaların odağında?

Bir okulun adını kullanarak böyle bir oluşum yaratmak kanaatimce okulun adına gölge düşüren bir davranış. Diğer bir çelişki ise kadın bedeninin politikleştirilmesine karşı olanların bunu kadın bedenini meta haline getirerek duyurmaya çalışmaları.

Geçtğimiz günlerde ODTÜ’de okuyan bir grup öğrencinin Onlyfans benzeri bir site kurması ve üniversitenin mezuniyet töreninde Odtüfans hakkında pankart taşıması çokça tartışıldı. Kısa sürede sosyal medyada gündem olan site kısa bir süre sonra kapatıldı. Odtüfans sayfasıyla birlikte Onlyfans kullanımı da tekrar konuşulmaya başlandı.

Sosyal medyanın gündemine oturan Onlyfans, kullanıcıların abonelik sistemiyle içerik üreticilerinden +18 içerik alabildiği bir platform. Londra merkezli ve genellikle seks işçileriyle ilişkilendirilen site 2016 yılında kuruldu. Bugün sayfa dünya çapında iki milyon içerik üreticisi ve 130 milyon kullanıcıya sahip.

Özellikle pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sayfanın büyümesinde önemli bir etmen oldu. Time dergisi geçtiğimiz yıl nisan ayında Onlyfans’ı en etkili 100 şirketten biri olarak gösterdi. Dünya genelinde ünlü isimlerinde kullandığı platformda şarkıcı ve oyuncu Bella Thone, siteye katıldığı ilk 24 saat içerisinde 1 milyon dolar kazanarak rekor elde etti.

Onlyfans 2016 yılından beri faaliyet gösterse de Türkiye’de son 1 yıl içerisinde popüler oldu. Platformun Türkiye’deki abonelik ücreti 5 ve 45 dolar arasında. Türkiye’deki içerik üreticilerinin yaş ortalaması bilinmese de 18-28 yaş arasında olduğu tahmin ediliyor. Independet Türkçe’den Onur Dalar’ın haberine göre genç kuşağın bu platformdan içerik üretmesinin başlıca sebebi ekonomik kaygılar. TUİK verilerine göre 15-21 yaş arasındaki kadınların işsizlik oranı yüzde 26. Özellikle sosyal medyada influncerları tarafından popüler olan linki tıkla alışveriş yap dönemi genç kuşağı hızlı tüketim ve hızlı para kazanma çarkına çekiyor. Z kuşağı olarak adlandırılan kuşaktaki gençler “kaydır-tüket” sisteminde var olabilmek için hızlı ve kısa yoldan para kazanmanın yollarını arıyor.

Ayrıca sosyal medyada gördükleri başta “Şeyma Subaşı” vb. ünlülerin hayatına özenerek onlar gibi olmanın yolunu bedenlerini bir meta olarak göstermekten geçtiğini düşünüyor. Geçtiğimiz günlerde Twitter’da Onlyfans’ta içerik üreten iki kişinin konuşması bunun bir örneği konuşma platformdan kazandığı parayla 3000 TL’ye gözlük alabildiğini söyleyen bir kadın ve onu tebrik eden başka bir kadın arasında geçiyor.

Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından yapılan Türkiye Gençlik Araştırması 2021 verilerine göre gençler gençliğe yeteri kadar önem verilmediği, desteklenmediği, kaliteli bir eğitim imkânı sunulmadığı, işe girmede liyakate önem verilmediği ve dolayısıyla iş bulamayacakları endişesiyle gelecek kaygısı yaşıyor.

Bu da gençler arasında eğitim alıp meslek sahibi olmak yerine hızlı ve çabuk yoldan para kazanma düşüncesinin hâkim olmasına sebep oluyor. Bu yol Tiktok, Influencer, Youtube vb platformlara içerik üretmekten geçiyor.

Onlyfans ise kadın bedenini metalaştırdığı için en çok tepki toplayan platform.

Bu platformda içerik üreticisi olanlar elbette yalnızca kadınlar değil ancak kadın içerik üreticilerinin oranı yüzde 69’la çoğunlukta. Google Trends verilerine göre Türkiye’de Onlyfans’ı en çok aratan 10 il sırasıyla Kırıkkale, Hakkâri, Edirne, Zonguldak, Burdur, Çanakkale, Sinop, Rize, Kırşehir, Siirt olmuş.

Genç kuşağın bu ve benzeri platformları kullanarak hızlı paraya ulaşmasını doğru bulmuyorum ancak bu platformlara karşı çıkanların gençlerin ekonomi ve gelecek kaygısından kurtaracak somut adımlar atması gerektiğini düşünüyorum.

Peki, Onlyfans neden son günlerde Türkiye’nin gündemine oturdu? Geçtiğimiz günlerde Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri Onlyfans’a benzer Odtüfans adında bir site açarak öğrencilerin bağış karşılığı pornografik içeriklerini yayınlamaya başladı.

Site kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturdu. Sitede yer alan açıklamada “bu site ile kadın bedeninin politikleştirilmesine karşı bilinçlendirme kampanyası yapıyoruz” dendi. Okulun mezuniyet töreninde öğrencilerin Odtüfans duyurusu yer alan bir pankartı taşımaları tartışmaları iyice körükledi.

Rektörlük kısa süre içerisinde açıklama yaparak “ODTÜ adının kullanıldığı bir internet sitesi ile ilgili olarak basında ve sosyal medyada yer alan haberler ile üniversitemize iletilen soru ve mesajlar neticesinde kurumsal bir açıklama yapılması gerekliliği oluşmuştur. Bilindiği üzere üniversitemiz, öncü rolünü koruyarak topluma örnek olacak duruş ve hareketleri benimseyen, öğrencilerini bu yönde destekleyen güçlü ve sağlam temellere sahip bir yükseköğretim kurumudur. ODTÜ’nün saygın ve başarılı konumunu destekleyecek şekilde davranmak tüm ODTÜ’lüler ve ODTÜ dostları için temel bir vazifedir. Bu bağlamda, üniversitemizin adını ve kimliğini yansıtan unsurları kullanarak ODTÜ imajına zarar veren söz konusu internet sitesi ile ilgili kişiler için disiplin süreçlerinin, idari ve hukuki işlemlerin zaman kaybedilmeden başlatıldığını ve konunun yakından takip edildiğini kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Elbette bir okulun adını kullanarak böyle bir oluşum yaratmak kanaatimce okulun adına gölge düşüren bir davranış. Diğer bir çelişki ise kadın bedeninin politikleştirilmesine karşı olanların bunu kadın bedenini meta haline getirerek duyurmaya çalışmaları. Aynı çelişkiyi Femen grubunun eylemlerini takip ederken de yaşıyorum. Dünyaca ünlü Ukraynalı aktivist grup üstsüz eylem yaparak özellikle feminist sorunlara dikkat çekmeye çalışıyor ancak bana göre bu sırada kadın bedenini bir meta haline de getirmiş oluyorlar.

Odtüfans sayfası da bu amaçla yola çıktığını söylese de bunu bedenini bir meta haline getirerek yapmaktan öteye gidemiyor. Sayfa gelen tepkilerin ardından kısa süre içerisinde kapatıldı ancak tartışmaları hala sürüyor. Genç kuşağın bu ve benzeri platformları kullanarak hızlı paraya ulaşmasını doğru bulmuyorum ancak bu platformlara karşı çıkanların gençlerin ekonomi ve gelecek kaygısından kurtaracak somut adımlar atması gerektiğini düşünüyorum.

(*) Beril Eski’nin Fayn için hazırladığı Onlyfans videosu

(*) Türkiye’de Gençlik Araştırması 2021

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI