Perşembe, Mart 28, 2024

OECD: Türkiye’de ekonomik gelişme gerçek sorunları kenara itiyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Yolsuzlukla Mücadele Grup Başkanı Drago Kos, Türkiye’de "iyi görünen ekonomik kalkınmanın", ileride karşılaşılabilecek "gerçek sorunların" açığa çıkmasını engellediği uyarısı yaptı. 

Doğan Haber Ajansı’na konuşan Kos, Türkiye’nin "düşük şeffaflık notuna" işaret ederek, yolsuzlukla mücadelenin gündemin ilk sıralarında olması gerektiğini belirtti ve "Şeffaflık, devlet güçleri, özellikle de yürütme erkinin neler yaptığını denetlemeye yardımcı olan bir araç" dedi. Kos, "Buna rağmen, fazlasıyla düşük olan şeffaflık düzeyi, Türkiye için önemli bir sorun" diye de ekledi. Şeffaflık Derneği’nin Ocak ayında açıkladığı 2015 Yolsuzluk Algı Endeksi verilerine göre, Türkiye 100 üzerinden 42 puanalarak, 66. Sıraya düştü ve en çok gerileyen ülkelerden oldu.
Ancak OECD Grup Başkanı Kos’a göre, Türkiye’de ekonomik kalkınmanın görünümü, "yavaşlamaya ve eskisi kadar canlı olmamasına rağmen, bir çok ülkeye göre iyi durumda". Ancak Kos’un açıklamasına göre, bu görünüm, Türkiye’nin yüzleştiği "bazı sorunların şeffaflığı"na ilişkin soru işaretleri uyandırıyor.

"EKONOMİK KALKINMA SANKİ HER ŞEY YOLUNDAYMIŞ GÖRÜNTÜSÜ VERİYOR" 

Drago Kos, "Türkiye’de bir çok sorunun yeterince kapsamlı bir şekilde açığa çıkmamasının sebebi, tam da bu kalkınma görünümü" dedi ve ekledi: "Yolsuzluk sorunu, sadece sivil toplum ve kamu için değil, hükümetin kendisi için de, gündemin daha yüksek sıralarında yer almalı. Eğer bu olmazsa, ortada sadece her şeyin yolunda gittiği izlenimini veren iktisadi kalkınma kalır – ki her şey yolunda değil" dedi. Drago Kos’a göre, "Türkiye’de iktisadi kalkınmanın düzeyi yavaşlarsa ve insanlar sorunların farkına varırsa, çok ciddi sorunlar birdenbire ortaya çıkabilir". Kos, "Bir değil, iki değil, bir çok problem bir anda baş gösterir ve hükümetin kendisi, bunların tamamıyla mücadele etmek zorunda kalır" diye de uyardı. Drago Kos, bu görünüme rağmen Türkiye’nin bir çok ülkeye göre "çok iyi bir örnek" olduğunun da altını çizdi. "Türkiye bu alanda iyi gidiyor. Asıl sorun, bu gelişme sebebiyle hükümetin gelecekte çok ciddi sorunlar yaratabilecek konuları kenara itiyor olması."

"TÜRKİYE’DE BASIN ÜZERİNDEKİ BASKILARIN DÜZEYİ BENİ ŞOK ETTİ"

Türkiye’de basının ne kadar baskı altında olduğunu görmek beni şok etti" diyen Kos, Türkiye’nin bir çok alanda gelişmekte olduğu, bunun yanında aynı anda birden fazla tehditle mücadele ettiğine de dikkat çekti ve ekledi: "Eğer vatandaşlar ve devlet kurumları, Türkiye’de neler olduğuna ilişkin gerçek resme sahip olmazlarsa, kolaylıkla yanlış bilgilerle kandırılabilir, dolandırılabilirler. Tüm vatandaşların ülkenin yönetiminin bir parçası olduğu, daha iyi bir topluma doğru ilk adım, basın özgürlüğünden geçmektedir." 

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN OLMADIĞI BİR TÜRKİYE’Yİ AB’DE GÖREMİYORUM" 

Kos, "OECD’nin alanı basın özgürlüğüyle sınır değil. Ancak AB üyesi devletler Türkiye’nin üyeliği için karar alma aşamasına geldiğinde, basın özgürlüğünün en kritik unsurlardan biri olacağını söyleyebilirim" dedi. Ayrıca Drago Kos, "basın özgürlüğünün olmadığı, Türkiye dahil herhangi bir ülkeyi, AB’de göremediğini" belirtti. 

Şeffaflık Derneği geçen hafta "Türkiye Nasıl Yönetiliyor? İlkeleriyle Yönetişim-Kurumlarıyla Türkiye" başlıklı konferansında, "Türkiye Şeffaflık Sistemi Analizi" bulgularını kamuoyu ile paylaşmıştı. Dernek, Türkiye’de yürütme erkinin "diğer kurumlar üzerindeki nüfuzu, yargı kurumlarını siyasallaştıran etkisi ve basın özgürlüğünü ihlal eden yasak ve kısıtlamalarının, siyasi iktidarın denetlenmesini güçleştirdiği" uyarısı yapmıştı.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER