2021'de Nobel barış ödülünü kazanan Maria Ressa, Mark Zuckerberg ve Elon Musk gibi sosyal medya patronlarının 'en büyük diktatörler' olduğunu söyledi.

Medya özgürlüğünü savunduğu için 2021'de Nobel Barış Ödülü'nü kazanan gazeteci Maria Ressa, Galler'deki Hay Edebiyat Festivali'nde konuştu.

The Guardian'ın haberine göre eski Filipinler devlet başkanı Rodrigo Duterte döneminde açılan davalarla yıllarca mücadele eden Ressa, Duterte'nin Facebook, Instagram ve WhatsApp sahibi Mark Zuckerberg ve Twitter sahibi Elon Musk'a kıyasla 'çok daha küçük bir diktatör olduğunu' söyledi. Ressa, sosyal medya devlerinin kültür, dil ya da coğrafya fark etmeksizin insanları manipüle edebildiğini söyleyerek "Zuckerberg ve Musk, hepimizin aynı şekilde manipüle edildiğimizi kanıtladılar" dedi.

'Kutuplaşmayı teşvik ediyorlar'

Sosyal medya platformlarının 'insanların hissetme şekillerini değiştirme gücüne sahip olduğunu' söyleyen Ressa, bunun 'dünyayı görme ve hareket etme şeklimizi de etkilediğini' vurguladı. İnternette kimlik politikaları üzerine tartışmaların dünya genelinde benzer kutuplaşma örneklerine yol açtığını belirten Ressa, bu tartışmalarda 'özgür irademizle düşündüğümüz soruların aslında özgür irade olmadığını' söyledi. Teknoloji şirketlerinin 'kutuplaşmayı teşvik ettiğini' ve 'korku, öfke ve nefreti körüklediğini' belirten Ressa, bu durumun hem kişisel hem de toplumsal düzeyde değişikliklere yol açtığını söyledi.

İki yol önerdi

Teknoloji şirketlerinin üzerimizdeki kontrolünü azaltmak için iki yol öneren Ressa, ilk olarak ABD'nin 1996 tarihli İletişim Ahlak Yasası'nın 230'uncu bölümünün kaldırılması gerektiğini ifade etti. Bu bölüm, internet şirketlerini kullanıcıları tarafından yayınlanan içerikle ilgili davalardan koruyor. İkinci olarak da ebeveynlere çocukları yeterince büyüyene kadar sosyal medyadan uzak tutmaları çağrısında bulundu. Ressa, sosyal medyanın bağımlılık yapıcı olduğunu belirtti.

'Yapay zekayla birlikte elde ettiğiniz bilginin kalitesi daha da kötüleşiyor'

Ressa, ABD ve İtalya'da Çin'e ait TikTok'u yasaklama girişimlerini desteklediğini, ancak sadece TikTok değil, tüm sosyal medya ve internetin bir bütün olarak endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Bu yılın başlarında yayınlanan ve internetin büyük bir kısmının düşük kaliteli yapay zeka tarafından üretildiğini gösteren bir araştırmaya atıfta bulunan Ressa, "Türetken yapay zekayla elde ettiğiniz bilginin kalitesi daha da kötüleşiyor" dedi. Ressa, insanları 'gerçek dünyaya girmeye' ve aileleri ile arkadaşlarıyla birlikte örgütlenmeye çağırdı.
Editör: Oğuz Bakır