Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Köyü'nde 8 yaşındaki Narin Güran'ın, 21 Ağustos'ta Kuran kursundan çıktıktan sonra evine dönerken başına ne geldiği halen aydınlatılamadı. En son evine giden patika yola dönerken saat 15.15'te köy okulunun güvenlik kamerasına takılan Narin'in evinde ya da evinin yakınlarında öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Cinayetin üzerinden bir aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen Narin'i kim ya da kimlerin neden öldürüldüğü halen aydınlatılamadı. Narin'in ölüsünün Eğertutmaz Deresi'nde 19 gün sonra bulunması nedeniyle birçok delilin kaybolması ve ilk günlerde yapılan 'birden fazla hata' soruşturmayı tıkamış durumda.

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu'ndan Narin Güran açıklaması Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu'ndan Narin Güran açıklaması

DW Türkçe'den Alican Uludağ, Narin'in kaybolması sonrası soruşturmada yapılan hataların ne olduğuna dair bir haber kaleme aldı.

Narin'in evi ve çevresinde DNA incelemesi yapılmadı

Narin Güran'ın saat 15.15'te evine doğru gittikten sonra kaybolduğu gerçeğine karşın ilk günden itibaren evi ve çevresinde cinayet bulgularına ulaşılmasını sağlayacak DNA veya başka delil araması yapılmadı.

Bu aramanın yapılmadığı yerlerden biri de Güran'ın öldürüldüğü iddia edilen ahır oldu. Ahırda arama ancak Nevzat B.'nin son itirafından sonra, 21 Eylül'de yani cinayetten 32 gün sonra yapıldı. Buradaki aramada bulunan iki izmarit Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı'na gönderildi. Yine Nevzat B.'nin gözaltına alınmasının ardından evinde de hemen arama yapılmadı. 10 Eylül'de tutuklanan Nevzat B.'nin evindeki arama yedi gün sonra gerçekleştirildi.

Şüphelilerin telefonları zamanında dinlenmedi

Soruşturma ekipleri, ilk günden olası şüphelilerin Narin'in ailesinin de olabileceği tezi üzerinden ilerlemedi. Başta aile ve yakın akrabalarının telefonları bu süreçte dinlemeye alınmadı. Dinlemenin ancak Narin Güran'ın kaybolmasından dört gün geçtikten sonra başladığı öğrenildi. Yine Narin Güran ilk günlerde aranırken anne, babası, kardeşleri ve amcalarının telefonlarına el konulmaması da soruşturmada önemli bir eksiklik olarak öne çıktı.

Çünkü şüpheliler, başta tutuklu amca Salim Güran olmak üzere birçok şüpheli, soruşturmanın aile bireylerine uzanma ihtimaline karşı görüşme kayıtlarını silmişti. Eğer soruşturmanın ilk başlarında bu kişilerin telefonlarına el konulsaydı, olası delil olarak yazışmalar dosyaya delil olarak girebilecekti.

Askeri üssün kamerasına bakılmadı

Narin Güran aranırken köyün ve gömüldüğü yeri gören askeri üssün kamerası incelenmedi. Eğer bu kamera görüntülerine, Narin'in kaybolduğu 21 Ağustos saat 15.15'ten sonraki zaman dilimine bakılsaydı, Nevzat B.'nin Narin Güran'ı dere yatağına gömdüğü sıradaki hareketi tespit edilebilecekti. İlk günden itibaren Nevzat B.'nin gözaltına alınmasıyla amca Salim Güran'a ve oradan da diğer şüphelilere ulaşılabilecekti. Bu da cinayetteki delillerin kaybolmasının önüne geçmesini sağlayacaktı.          

Mesut Demirbilek: Cinayet soruşturması geç başlatıldı

Suç araştırmaları uzmanı Mesut Demirbilek, bu tür kayıp vakalarında ilk 24 saat sonra olaya suç gözüyle bakılması gerektiğini belirterek "Artık 24 saatten sonra cinayet gözüyle bakarsınız. Öyle bakılsaydı cesede ve delilere daha önce ulaşılırdı. Şüpheliler kendi kurgularını yapmazdı" değerlendirmesini yaptı.

Narin Güran'ın kaybolduktan sonra ilk 9-10 gün çalışmaların 'kayıp' olarak devam ettiğine işaret eden Demirbilek, cinayet soruşturmasının çok geç başladığı görüşünü paylaştı: "Olaya cinayet olarak geç bakıldı. Kayıp olarak aranan bir dokuz gün var. İlk on gün kimsenin telefonlarına bakılmadı. Dokuzuncu günden sonra şüpheler oluşmaya başlamış." 

'İlk 24 saatten sonra olaya cinayet gözüyle bakmalı'

Dünyada 12 yaşından küçük çocukların kaybolduğunda ilk 24 saatin çok önemli olduğuna işaret eden emekli Demirbilek, "Hatta ilk saatler önemlidir. Her geçen saat, araştıranlar için işin şeklinin evrilmeye başlamasına neden olur. Artık hayatını kaybetmiş olabileceğini düşünürsünüz. Genel pratiklerde 24 saatten sonra aramayı kesmeyeceksiniz ancak 24 saat sonra sanki bu iş cinayetmiş gibi araştırmalar yapmak zorundasınız" dedi.

Editör: Haber Merkezi