Çarşamba, Nisan 24, 2024

Mülkiye öğretim üyesi Altıparmak: Sonraki KHK ile ODTÜ ve Boğaziçi hedef alınacak

“685 Sayılı KHK Kapsamında Kurulan OHAL Komisyonu” adlı panelde konuşan Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Günday, KHK ile çıkarılan OHAL Komisyonun aldatmacadan ibaret olduğunu söyledi.

Ankara Yasa İzleme Enstitüsü tarafından “685 Sayılı KHK Kapsamında Kurulan OHAL Komisyonu” adında panel gerçekleştirildi. Ankara Barosu Avukat Rahmi Mağat Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin kolaylaştırıcılığını avukat Hikmet İşler yaparken, konuşmacılar ise Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Günday, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Altıparmak ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Güngör oldu.

‘KOMİSYON ALDATMACADAN İBARETTİR’

Dihaber’de yer alan habere göre, Metin Günday, KHK ile getirilen OHAL Komisyonu ile 12 Eylül darbesi dönemindeki komisyonlardan daha geri bir yerde durduğuna dikkat çekti. Günday şunları söyledi: “Biz bu filmi 30 yıl önce de gördük, şimdi bunun başka bir versiyonunu görüyoruz. 12 Eylül askeri rejimde kamudan ihraç edilenlere yönelik sakıncalı olup olmadığına dair bir değerlendirme yapılırdı ve sakıncasız olanlar, tüm haklarını alarak geri işlerine dönebilirlerdi. Bu Komisyon ise 12 Eylül’deki uygulamadan daha vahimdir. O zaman hiç olmazsa sakıncasız olmayanlar işlerine alındılar. Bu dönemde olan ihraçların sonuçlanması 3 yıl ve daha fazla sürer. Bu bir aldatmacadan ibaret çözümdür.”

‘DEVLETİN GİZLİLİĞİ MESELESİ SORUŞTURMANIN EKSİK YÜRÜTÜLMESİNE NEDEN OLUR’

Günday, soruşturmanın sağlıksız ve eksik yürütüleceğine de dikkat çekerek, KHK ile soruşturmanın önündeki en büyük engellerden birisinin “İstenen bilgi ve belgelerin devletin gizliliği ile ilgili ise verilmez” mantığının olduğu hatırlattı. Günday şunları kaydetti: “Belki istenen bilgi ve belgelerde bunun aslının olmadığı anlaşılacak. Dolayısıyla etkili bir inceleme olmayacak. Mevcut davalar reddedilmeye mahkum, bundan sonra da bu yolu takip edecekler. Zaten KHK’lar bunun denetim dışı olduğunu ifade ediyor.”

ALTINPARMAK: SONRAKİ KHK İLE ODTÜ VE BOĞAZİÇİ HEDEF ALINACAKTIR

Doç. Dr. Kerem Altıparmak da OHAL’in bir bütün olarak Anayasayı değiştirme süreci olduğunu belirterek şunları söyledi: “GATA kapatıldı, Harbiye yeniden yapılandırılıyor, Mülkiye ise çökertilmeye çalışıldığı ortada. Barış İçin Akademisyenler olmasaydı bunu başka türlü yapacaklardı. KHK’lar bitmiş değildir, bir sonraki KHK ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi hedef alınacaktır. Bakanlar Kurulu, 191 maddeyi, 13 tane listeyi, 2 çizelgeyi bir gün içerisinde, 7 saatte çıkarmıştır. Bakanlar Kurulu bunu bir ortak irade ile yapmıştır. Bu yeniden dizayndır, OHAL işte bunun için ‘Allahın lütfu’dur.”

Altıparmak, hukukçuların dahi nereye ve nasıl başvuracaklarına dair bir fikirlerinin olmadığını ifade ederek, KHK ile Anayasa Mahkemesi’nin dahi kapatılacağını, oluşturulan komisyonun etkili bir hukuk yolu olmadığını söyledi.
‘KOMİSYON ÜYELERİ BASKI ALTINDA’
Doç. Dr. Devrim Güngör de, 7 kişilik OHAL komisyonunda yer alan herhangi bir üyenin alınan kararlara karşı çıkması halinde, “terörle ilişkili” olarak gösterilerek görevine son verileceği, dolayısıyla insanların üzerinde bir baskı kuracağı ve gerçek anlamda bir değerlendirme yapılamayacağını ifade etti.

‘KHK’DAKİ TERİMLERİN HUKUK İLE İLİŞKİSİ YOK’

Güngör son olarak, kamudan ihraçların ancak Ceza Kanunu’nda öngörülen “Terör örgütü üyesi” sıfatıyla işlem görebileceği, KHK’ler ile suç olarak nitelendirilen, “İltisak, mensubiyet ve irtibat” kavramlarının muallak olduğunu bunun kamudan ihraç edilmesi için kullanılmasının hukuki bir yanının olmadığına dikkat çekti. Güngör, “Diyor ki ‘Terör örgütlerine veya milli güvenliğe karşı faaliyette bulunulduğuna karar verilen yapı, oluşum ve guruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı veya bunlarla irtibatı olan kişiler’. Burada üyelik kavramı dışındaki hiç bir kavram hukuki olarak bir anlam ifade etmiyor. Bunun dışındaki terimler hukuk terimi değil dolayısıyla bunlara dayanarak, bu kavramları kullanarak, temel hak ve özgürlüklere ilişkin kalıcı etki doğuran bir takım kararların alınması hukuka aykırıdır.”

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER