Cuma, Mart 29, 2024

Muharrem İnce’nin bahsettiği “uzay madenciliği” nedir?

CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin sözünü ettiği, NASA’nın ise geçtiğimiz yıl çalışmalarına başladığı uzay madenciliği nedir?

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, gelecek dönemde siyasette uzay madenciliğinin konuşulacağını, hurafelere değil bilime inanılacağını söyledi. İnce, “Çünkü cumhurbaşkanı meydanlarda bunları konuşacak. Meydanlarda düşünen robotları, ben bunları konuştukça, televizyonlarda da tartışmacılar bunlar olacak. İlk kez kuantum diyen bir cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanının dili bu olunca, Türkiye’nin gündemi de bu olacak.” dedi.

İşte İnce’nın sözünü ettiği uzay madenciliği…

Wikipedia’daki bilgilere göre, uzay madenciliği, asteroitlerden ve dünyaya yakın küçük gezegenlerden hammadde çıkarılması işleminin adıdır. Asteroit madenciliği, asteroitlerden mineral ve gaz, uzayda inşa edilecek yapılarda kullanmak üzere demir, nikel ve titanyum, astronotların bu yapılarda çalışmalarını devam ettirebilmeleri için gerekli su ve oksijen, roket yakıtında kullanmak için hidrojen ve oksijen temin etmek gibi görevler üstlenir. Uzay araştırmalarında bu aktivitelere “yerinde kaynak temini” denir.

Spekülasyonlara göre; modern endüstrinin ana elementleri olan antimoni, bakır, kalay, çinko, gümüş, kurşun ve altın gibi rezervler gelişmekte olan ülkelerin artan tüketimine paralel olarak 50-60 yıl içerisinde dünya üzerinde tükenmiş olacak.[1] Buna karşılık olarak platinyum ve kobalt gibi değerli elementlerin asteroitlerden çıkartılıp dünyaya gönderilebileceği önerildi.

Aslında altın, kobalt, demir, manganez, molibden, nikel, osmiyum, palladyum, platin, renyum, rodyum, ruthenyum ve tungsten gibi ekonomik ve teknolojik gelişimde önemli yer tutan ve yer kabuğundan çıkarılan elementler, dünyaya çarpan asteroit yağmurları ile gelmiş ve yer kabuğunun soğumasıyla oluşmuşlardır.[2] Çünkü dört milyar yıl önce yer kabuğu erimeye başladığında çekim kuvveti ile ağır siderofilik elementleri arzın merkezine doğru çekti. Böylece yer kabuğundaki değerli elementler çok azaldı veya tükendi. Astreoitlerin çarpmasıyla yer kabuğu tekrar metaller ile doldu.

2006 yılında, Keck Gözlemevi Trojan asteroitlerden 617 Patroclus ve muhtemelen Jüpiter’in diğer Trojan asteroitlerinin sönük kuyruklu yıldızlar olduğunu ve çok fazla buz kütleleri içerdiklerini anons etti. Benzer şekilde Jüpiter ailesinden olan kuyruklu yıldızlar ile dünyaya yakın diğer asteroitlerin de su içerebildikleri öne sürüldü.

Buz, insanlığın güneş sisteminde yayılması için gerekli fiziksel ve finansal sürdürülebilirlik gibi iki koşuldan birini sağlayabilecek.

Astrobiyolojik perspektiften bakıldığında, asteroit madenciliği dünya dışı akıllı yaşam araştırması için de bilimsel veri sağlayabilir. Bazı astrofizikçiler dünya dışı akıllı ve üstün medeniyetlerin güneş sistemimize gelmeleri halinde çoktan asteroitlerde maden aramaya başlamış olacaklarını söylüyorlar. Eğer öyleyse onların maden arama aktiviteleri dünyadan fark edilebilir.

Uzay madenciliği henüz teori aşamasında olsa da NASA 2017 yılında bir asteroid üzerinde uzay madenciliği için çalışmalara başlamak istediğini duyurdu. Nasa’nın çalışmak istediği asteroidin içerisinde platin, iridyum ve renyum gibi dünyada pek çok kullanım alanı olan metallerin değerinin yaklaşık 10 kentilyon dolar olduğu belirtiliyor. Yani 10 trilyon doların 1 milyon katı. Bu sayı 78 trilyon dolarlık küresel ekonomik hacminden katbekat fazla.

Muharrem İnce: 19 Mayıs ve 29 Ekim’de gençlere 500 lira vereceğiz

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER