CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'nin cumhurbaşkanı adayını üyelerin oylarıyla belirleyeceğini açıklamıştı.
İmamoğlu Özel'in açıklamasına "Ülkemiz tarihinde ilk defa yapılacak olan bu demokratik uygulama, yakın geleceğimiz adına tam bir devrimdir" sözleriyle destek vermişti.
Mansur Yavaş ise Özel'in sürecini başlatmasını "erken" bulduğunu söylemişti.
Yavaş, "Aday belirlemek için çok erken. Seçim tarihi belli değil, o zamana kadar Türkiye'de şartlar, her şey değişir" demişti.
Ön seçim yönergesinin görüşüleceği ve oylamaya sunulacağı PM toplantısı öncesi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara'da bir araya gelmişti.
Yaklaşık 2 buçuk saat süren görüşmenin ardından sosyal medyadan fotoğraf paylaşan Özel, "Birlikteyiz. Hep birlikte olacağız. Hep beraber kazanacağız. Türkiye kazanacak…" ifadelerini kullanmıştı.
Özel, dünkü Meclis'teki grup toplantısında, ön seçim tarihini 23 Mart olarak açıkladı.
MHP'li Yıldız ön seçimin hukuksuz olduğunu iddia etti
MHP'nin Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, CHP'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan seçim takvimi dışındaki tarihlerde cumhurbaşkanı adayını belirlemek için ön seçim yapamayacağını ve ön seçimin hukuksuz olduğunu iddia etti.
On gün önce de yazmıştım ama….
— Feti Yıldız (@YildizFeti) February 12, 2025
Cumhurbaşkanı seçimi kanununa göre;
Cumhurbaşkanı adayını *Siyasi Parti grupları, *En son yapılan milletvekili seçimlerinde geçerli oyların en az % 5’ini almış siyasi partiler,
*En az 100.000 seçmen imzasıyla Cumhurbaşkanı adayı gösterebilir.
Ön…
Açıklamasında, cumhurbaşkanı seçimi kanununu anımsatan Yıldız, "Ön seçim, Yüksek Seçim kurulu tarafından seçim takvimi içinde ilan edilen günde hakim gözetiminde yapılır" dedi.
Yıldız, söz konusu tarihin dışında yapılanın ise ön seçim olamayacağı ancak temayül yoklaması olabileceğini savundu.
Yıldız, ayrıca, CHP'nin cumhurbaşkanı adayının ancak Meclis grubu tarafından belirlenebileceğini ifade etti.
Yıldız'ın paylaşımı şu şekilde:
"On gün önce de yazmıştım ama…. Cumhurbaşkanı seçimi kanununa göre; Cumhurbaşkanı adayını *Siyasi Parti grupları, *En son yapılan milletvekili seçimlerinde geçerli oyların en az % 5’ini almış siyasi partiler, *En az 100.000 seçmen imzasıyla Cumhurbaşkanı adayı gösterebilir. Ön seçim,Yüksek Seçim kurulu tarafından seçim takvimi içinde ilan edilen günde hakim gözetiminde yapılır. Bu tarihin dışında yapılacak olan şey ön seçim olmaz, belki bir temayül yoklaması olabilir. Bu sebeple ; CHP Cumhurbaşkanı adayını “23 Mart’ta ön seçimle belirleyecek “ açıklaması hukuken ciddiye alınamaz. CHP nin Cumhurbaşkanı adayını ancak Meclis grubu belirleyebilir… Gerisi boş laftır.."