Cumartesi, Nisan 20, 2024

Kurtuluş Savaşı’nı sembolize eden Başkomutanlık Milli Parkı küçültüldü

Afyon, Kütahya ve Uşak sınırları içinde kalan Başkomutanlık Milli Parkı, altı yerleşim merkezinin sınır dışına çıkarılmasıyla birlikte küçültüldü. Milli parkın sınırları 40 bin 947 hektardan 34 bin 834 hektara düşürüldü.

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre, bu kararla Kütahya Dumlupınar ilçesi ve Zafertepe Çalköy ile Afyon’a bağlı Büyükkalecik Beldesi, Kışlacık Mahallesi, Küçükkalecik Köyü ve Kayadibi Köy yerleşim merkezleri milli park sınırları dışına çıkarıldı.

Dumlupınar bölümünde Şehitlik, Atatürkevi ve Müze park içinde kalırken, diğer tüm bölümlerin çıkarılmasına karar verildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, ‘bilimsel çalışmalar’ neticesinde “26 Ağustos 1922’ de başlayıp 30 Ağustos 1922’de son bulan muharebeler ile doğrudan alakalı olan bazı sahaların milli parka dahil edilmesi gerektiği, bunun yanında muharebe ile alakası bulunmayan bazı sahaların ise milli park sınırları dışına çıkarılması gerektiği anlaşılmıştır” dedi.

‘Cumhuriyet’in simgesini ortadan kaldırıyor’

Kararı ‘kabul edilemez’ olarak niteleyen Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Cumhuriyet’in simgelerini ortadan kaldıran bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu ülkede en büyük yağma kararları oy birliğiyle verilmiştir. Onun için CHP, MHP, AKP’si ortaklaşa bu kararın alınmasını istemiş olabilir. Siyasetin böyle bir yükü var. Ancak popülist politikalarla tarihsel ve doğal sit alanının bir bölümünün bile olsa milli park statüsünden çıkarılması kabul edilemez” dedi.

‘Kurtuluş Savaşı’yla ilgisi olsun olmasın’ tarım, orman arazilerinin park sınırı içinde kaldığını belirten Milli Park yetkilileri tarihi sit statüsünün devam ettiğini savundu. “Tarihi sit statüsünün kaldırılıp kaldırılmaması Kültür ve Turizm Bakanlığı kararına bağlı. Ancak bölgeye Kurtuluş Savaşı yönüyle bakılsa da daha eski medeniyetlerin izleri de bulunabilir” denildi.

Yerel yöneticiler tarihi sit statüsünden memnun değil

MHP’li Dumlupınar Belediye Başkanı Niyazi Tezcan, ilçe merkezinin tarihi sit alanı statüsünden çıkmasını da isterken “Ayağımıza vurulmuş pranganın birinden kurtulduk, şimdi sırada ikincisi var. İlçemiz merkezinin tarihi sit kapsamından da çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

Milli park ve tarihi sit alanı statüsünden ‘memnun olmayan’ Afyon Kışlacık Mahallesi Muhtarı Ahmet Demir ve Kütahya Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Ahmet Doğan da altyapı ve fabrika, tesis otel gibi imar çalışmalarını gerçekleştirirken sıkıntı yaşadıklarını, kırsal kalkınma desteklerinden bile yararlanamadıklarını söyledi.

Doğan, “Üç ilin ortasındayız ama bugüne kadar gelişemedik. Tarihi sitten de çıkarsak gelişebiliriz” dedi.

“İmar rantları söz konusu”

Sınır dışına çıkarılan yerleşimler için milli park statüsünün engel teşkil etmediğini belirten Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, şunları söyledi: “Bu popülist politikalar, işin esasını unutup onun yerine küçük çıkarları, beklentileri ikame eden çarpık bir anlayış. Hem birtakım imar rantları söz konusu hem de bu vesileyle vatandaştan oy alma kaygıları öne çıkıyor. Ama ortada bir tarihsel sürecin belgeleri de olan, Kurtuluş Savaşı’nın geçtiği, doğal, kültürel varlıkların tahrip edilmesinin yolu açılıyor. Oysa vatandaşın ihtiyaçlarını milli park statüsü içindeyken de karşılamak mümkün. Bugün farklı siyasi anlayışların bu suça ortak olması düşündürücüdür. Buralar gelecek nesillere bırakmamız gereken mirastır.”

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER