Şanlıurfa Siverek'te belediyeye ait hayvan barınağından hasta köpekleri Ankara'ya tedavi için taşıdığından dolayı hedef gösterilen ve gözaltına alınan Buket Özgünlü 'hayvanları koruma kanununa muhalefet' suçundan tutuklandı. Hayvan hakları savunucuları, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin 'kuduz' bahanesiyle mahalledeki tüm kedi ve köpekleri toplayıp işkence ettiğini öne sürerek tepki göstermişti. Kamuoyunda 'Köpek Velisi' olarak tanınan hayvan hakları savunucusu Buket Özgünlü de iddialar üzerine Şanlıurfa'ya giderek barınaktaki köpeklerin durumunu incelemişti: "Şanlıurfa sokaklarında köpek yok, Siverek barınağında bu sıcakta hayvanların su ve mamaları yoktu. Hepsi hasta ve hiçbiri kısırlaştırılmamış." Özgünlü'nün, Siverek barınağından hasta köpekleri tedavi için Ankara'ya taşıması sonrası bazı sosyal medya hesaplarından 'kuduz karantinası ihlal edilen bölgedeki köpekler taşındı' iddiaları ortaya atılmıştı. Ankara başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında Özgünlü ile beraberindeki M.S.D., 'bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma' ve 'hayvanları koruma kanununa muhalefet' suçlarından gözaltına alındı.

M.S.D. ifadesinde, Siverek'teki hayvan barınağından Yaşama Tutunan Patililer Derneği adına 29 hasta köpeği Ankara'ya getirmek için yola çıktığını ve iki köpeğin yolda öldüğünü belirterek, suç işlemek amacıyla hareket etmediğini savundu.

Savcılık ifadelerinin ardından 'hayvanları koruma kanununa muhalefet' suçundan hakimliğe sevk edilen Özgünlü tutuklanırken, M.S.D. adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Sahiplendirme belgeleri varmış

Özgünlü, gözaltına alınmadan önce Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Ankara'da tedavi ettirmek üzere barınaktan aldığı 35 köpeğin, kuduz karantinası ilan edilen bölgeden alınmadığını ve köpeklerin belediyeye ait hayvan barınağından kendilerince sahiplenildiğini aktarmıştı.

Özgünlü, belediyeden yapılan sahiplendirme işlemine dair belgelerin de ellerinde olduğunu, hayvanları bizzat barınak görevlilerin Ankara'ya götürülmek üzere araçlara naklettiğini kaydetmişti.

Ne olmuştu?

Bir belediye görevlisinin köpeği uyuşturucu iğneyle bayıltıp boğduğunu öne süren hayvanseverler, sosyal medyada "Şanlıurfa'da Katliam Var" hashtagiyle paylaşımlar yaparak belediyenin sokak köpeklerine ilişkin yürüttüğü çalışmalara tepki göstermişti. Tepkilerin ardından belediye yaptığı açıklamada, şunları kaydetmişti: "Batıkent mahallemizde başıboş bir sokak köpeği tarafından ısırılan vatandaşımızın ihbarıyla başlayan ve sonrasında yapılan kontrollerde bahse konu olan köpeğin kuduz testinin pozitif çıkmasıyla Tarım İl Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü koordinesinde alan karantina bölgesi olarak ilan edilmiştir. Karantina bölgesinde veteriner eşliğinde toplanan sokak hayvanları Rehabilitasyon Merkezlerimize getirilerek özel alanlara alınmıştır. Karantina sürelerinin tamamlanmasıyla kısırlaştırma ve rehabilite süreçleri başlatılacaktır. Bize emanet edilen canlarımızın sağlığı için her an müdahaleye ve her türlü göreve hazırız. Haliliye ilçesi Bakımlı mahallemizde yer alan Şanlıurfa Hayvan Rehabilitasyon Merkezimiz hayvanların akıbetini merak eden tüm hayvanseverlerin ziyaretine açıktır."

Hayvanseverler ise mahallede bulunan diğer kedi ve köpeklerin toplatıldığını belirterek durumu protesto etmişti: Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Tuğba Gürsoy, kuduz raporunun şaibeli olduğunu belirterek suç duyurusunda bulunacaklarını söylemişti:

"Bir gün içerisinde kuduz testi yapılan bölüm nerede? Eğer bu şehirde kuduz tespiti varsa Kurban Bayramı yaklaşıyor, hayvan kesemezsiniz. Burada bir oyun olduğunu düşünüyoruz, savcılığa başvuru yapacağız. Kuduz denerek barınağa alınan köpekleri ziyaret ettik. Hayvanlara kuduz diyorlar, hayvanlar hasta, bakımsız kalmışlar. İnsanlar yavru köpekten bile korkuyor kuduz tanısını koyuyor. Yaşayan hayvanda kuduz tespiti mümkün değildir. Ancak hayvan ölür beyninden alınan bir parçayla inceleme örnekleriyle ortaya çıkar" 

ü

ü

ü

Editör: Ece Piroğlu