Cuma, Nisan 19, 2024

“Kiralık işçi” yasası ne getiriyor? İşçileri nasıl bir gelecek bekliyor?

AKP iktidarı, “kölelik, kiralık işçilik” düzenlemelerini içeren tasarıyı ülke, Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık ve Genel Başkanlık’tan uzaklaştırılması operasyonuna kilitlendiği günlerde sürpriz bir şekilde TBMM Genel Kurulu’na getirerek iki gün gibi kısa bir sürede yasalaştırdı. 2009’da dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından “işçilerin emeğinin istismarına ve insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına, olumsuz uygulamalara ve çalışma barışının bozulmasına yol açabileceği” gerekçesiyle veto edilen düzenleme 7 yıl sonra hayata geçti.
İktidarın özel istihdam bürolarının işsizliği ve kayıtdışılığı azaltacağı gerekçesine dayandırdığı yeni düzenleme dün sabaha karşı AKP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Sendikaların ve işçilerin, emeğin sömürüsünü arttıracağı gerekçesiyle karşı çıktığı yeni düzenleme şöyle:

İş güvencesi kalmayacak

Özel istihdam bürosu ile sözleşme yaparak çalışma yaşamına katılan işçinin iş güvencesi işin süresi ile sınırlı olacak. İş bittiğinde işçi işini kaybedecek

Özel istihdam bürosu ile ilişkisini sürdürmek isteyen işçi, her türlü dayatmaya razı olacak. Bu nedenle asgari ücretin üzerinde bir ücretle çalışamayacak. Nitelikli işçiler de asgari ücrete mahkûm olacak.

İşçiyi kiralayan büro sigorta primlerinin yatırılmaması, eksik yatırılması, çalışma günlerinin eksik bildirilmesi durumunda işçi hak talebinde bulunamayacak. Denetimleri için yeterli mekanizmaların oluşturulmadığı bürolar keyfi uygulamalarda serbest kalacak. Düşük para cezaları öngören yasa, lisans iptallerini de zorlaştırıcı hükümler içeriyor.

Halk kayıpları yaşanacak

Kiralık işçiler sendika, toplu iş sözleşmesi ve sendikal haklardan yararlanamayacak.

Yasada kıdem tazminatı ve yıllık izni düzenlemediğinden kiralık işçiler çalışma yaşamına ilişkin en temel haklarını kullanamayacak. İşçiler bir yıl çalışmadıkları için kıdem tazminatını, altı ay çalışmadıkları için de ihbar tazminatına hak kazanamayacak.

Emeklilik imkansız

Diğer tüm emekçiler gibi 7 bin 200 gün prim ödeme ve öngörülen yaşa ulaşma koşuluyla emekli olma kuralına tabi olan kiralık işçilerin bu süreyi tamamlayabilmek için çok uzun yıllar çalışması gerekecek. Yılda altı ay çalışabilen kiralık işçi 60 yıldan önce emekli olamayacak. Kısmi aylıkla emekli olabilmek için gerekli 5 bin 400 gün şartı da ancak 45 yıl sonra dolabilecek.
Madenler gibi ağır ve tehlikeli iş kollarında kiralık işçilerin çalıştırılamayacağı hükmü, bu iş kollarında al t işverenlerin özel hukuk tüzel veya gerçek kişileri olmaları nedeniyle geçerli olmayacak. Büroların insafına bırakılan işçiler her sektörde çalışmaya razı olacak.
Uzaktan çalışma ile işçinin evinde ya da farklı bir mekanda çalıştırılması kuralsızlığı getirecek. Kuralsızlık iş cinayetlerini artıracak

Evde çalışma uygulaması nedeniyle kadınlar evde çalışmaya mahkum edilerek çalışma yaşamından uzaklaşacak.

Hastalık sigortasından yararlanabilmek için en az 120 gün prim ödemiş olma şartını yılda 4 ay çalışan kiralık işçiler yerine getiremeyecek. Kiralama işlemi sona erdiğinde sigorta primleri ödenmediği takdirde hastalık sigortasından tedavi giderleri karşılanmayacak.

Kayıtdışılık artacak

Özel istihdam bürolarının iş ilişkisini sürdürme zorunluluğu olmaması nedeniyle işçiler zorunlu olarak kayıtdışı sektöre yönlenecek. (BirGün)

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER