Perşembe, Nisan 18, 2024

Kılıçdaroğlu: Meclisin bu halinden TBMM Başkanı sorumlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ataşehir’de bir otelde düzenlenen etkinlikte kadın dernekleri temsilcileri ile bir araya geldi. Etkinliğin ardından Kılıçdaroğlu kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Kılıçdaroğlu, MHP Kongresi’nin ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasıyla ilgili soruya, "Diğer partilerin içişlerine karışmak bizce uygun değil. Yargı kararına herkes uyacaktır herhalde. Söyleyecek fazla bir şeyimiz de yok bu konuda" yanıtını verdi.

CHP lideri, erken seçim söylentileri ve TBMM Genel Kurulu ile Meclis Komisyonu’nda son günlerde AK Parti’li ve HDP’li Milletvekilleri arasında çıkan kavgalarla ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:

"Bu tür erken seçimle ilgili dillendirme var. Siyaseti yakından takip edenler zaman zaman bunu dillendiriyorlar zaten. Hükümetin aldığı kararlar da sanki bir erken seçim olacakmış gibi bir tabloyu önümüze koyuyor. Parlamentoda tartışmalara gelince… Tabii dokunulmazlık konusunda alınan kararların ya da yapılacak görüşmelerin Meclis’in saygınlığına uygun bir çerçevede gerçekleşmesi bizim de en büyük arzumuzdur. CHP olarak biz tartışmalara düşünsel boyutta büyük katkılar yapıyoruz. Anayasaya uygunluk, uluslararası hukuka uygunluk… Bu konudaki düşüncelerimizi söylüyoruz.
Parlamentonun böyle kavgalı bir yapıyı sergilemesi bizi de üzüyor. Tabii bundan sorumlu olan herhalde TBMM’nin Başkanı… Başkan bu konuda daha dikkatli, daha tutarlı bir tavır takınmalı, özellikle muhalefet milletvekillerinin kendi düşüncelerini rahatlıkla, geniş bir zaman dilimi içinde seslendirmelerine olanak sağlamalı. Böylece de bir tartışma olmamış olur."

17 milyon yoksulumuz var

CHP lideri Kılıçdaroğlu, kadın dernekleri ve sivil toplum örgütleri ile bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıdan sonra açıklamalar yapan Kılıçdaroğlu, kadın temsilciler ile ortak bir metin oluşturulduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, mutabık kalınan maddeleri şöyle sıraladı:

“Kadın erkek eşitliğinin Anayasada yazmasına rağmen uygulamada yeterince alan bulmadığı, kadınların bir anlamda ikinci sınıf yurttaş olarak gözlemlendiği ifade edildi. Küresel cinsiyet eşitsizliği konusunda 142 ülke arasında Türkiye 125. sırada.

Siyasette daha centilmence bir dilin kullanılmasının daha doğru olacağı yönünde ortak bir görüş ifade edildi.

17 milyon yoksulumuz var bunlar 4.5 milyon hanede oturuyorlar. Yoksulluğun ailede pek çok soruna yol açtığı ifade edildi. Yoksul semtlerde kreşlerin açılarak annelerin şu veya bu şekilde düşük bir maliyetle de olsa çocuklarını kreşe bırakmaları önemli bir yol olduğu ifade edildi.

"Kadınlar siyasette daha fazla yer almalı”

Merdiven altı atölyelerde çalışan çok sayıda kadın var ve bunların büyük bir kısmı sigortasız oysa bunların sigortalı olması lazım,
düzenli gelir elde etmeleri lazım yasal güvence altında çalışmaları gerekiyor.

Kadına yönelik şiddet konusunda özel bir çalışmanın yapılması gerektiği, toplumsal bir çalışmanın yapılması gerektiği vurgulandı. Kadına
yönelik şiddetin ve mağduriyetin sadece Türkiye’de yaşayan kadınlar için değil mülteci olan kadınlar için de geçerli olduğu ifade edildi. Mülteci kadınların da yaşadığı sorunların da bir şekliyle ele alınıp çözülmesi gerektiği konusunda ortak bir görüş sağlandı.

Kadınlar siyasette daha fazla yer almalı, kadın-erkek eşitliğinden söz ediliyor, kadın haklarından söz ediliyor ama siyasete gelince
kadınlar büyük ölçüde dışlanıyor. Siyasi partiler yasasında cinsiyet kotasının getirilmesini kadınların en büyük güvencelerinden birisi olabileceği ifade edildi.

Kadına ve çocuklara karşı cinsel istismar olayı veya genç gelinler olayı dile getirildi ve bu konuda hükümetlerin, devletlerin, siyasi partilerin daha sağlıklı ve tutarlı bir yol izlemeleri gerektiği ifade edildi.”
(ANKA)

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER