Salı, Nisan 23, 2024

Kılıç: Göç ve Uyum Bakanlığı kurulmalı

CHP’li belediyeler kendi aralarında dayanışma ağı kurdular. Büyükşehir ilçe belediyeleri, küçük belediyeleri davet ediyor ya da ziyaret ediyor. Pülümür ve Nazimiye’nin kardeş belediyelerinden birisi de Maltepe Belediyesi. Katıldığımız gezi bu kapsamda gerçekleşti.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, CHP’de genel başkan yardımcılığı yapmış eski bir gazeteci. Suriyeliler başta olmak üzere tüm göçmenler konusunda hızla adımlar atması gerektiğini söyleyen Kılıç, “Yapılması gereken ilk iş bir bakanlığın kurulmasıdır” diyor.

“Bir yük vagonunda açtım gözlerimi,
Bizi kamyona doldurdular,
Tüfekli iki erin nezaretinde,
Sonra o iki erle yük vagonuna doldurdular,
Günlerce yolculuktan sonra bir köye attılar,
Tarih öncesi köpekler havlıyordu
Aklımdan hiç çıkmaz o yolculuk, o havlamalar, polisler
Duyarlığım biraz da o çocukluk izlenimleriyle besleniyor belki.
Annem sürgünde öldü, babam sürgünde öldü.”

(Cemal Süreya)

Hafta sonunu aralarında Erdoğan Aktaş, Yavuz Oğhan, Ali Güven, Ali Tarakçı, Çiğdem Yılmaz, Veysi Dündar ve İbrahim Varlı’nın da olduğu bir grup gazeteci ile Maltepe Belediye Başkanı Sayın Ali Kılıç’ın davetiyle Tunceli’de geçirdik.

Veysi Dündar, Tunceli’de geçirdiğimiz üç günü, yol hikayeleri tadında yazdı. Benzer şeyleri yazmayayım.

Peki neden mi oradaydık?

Bu sorunun cevabından önce dün yapılan bir açıklamayı paylaşayım sizinle.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun yaptığı bir açıklama ile, Türkiye Belediyeler Birliği’nin, kaynaklarının neredeyse tamamını Cumhur İttifakı belediyelerine aktardığını öne sürerek, birlik yönetimini muhalefet belediyelerine karşı ayrımcılık yapmakla suçladı ve “CHP’nin hiçbir belediye başkanı, Türkiye Belediyeler Birliği toplantılarına katılmayacak, bu adaletsizliği protesto edecektir. … Türkiye Belediyeler Birliği, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kanunla kurulmuştur. Birliğin bütçesi, genel bütçeden belediyelere aktarılan paylardan kesilerek oluşturulmaktadır. 2019 yerel seçimlerinden bu yana, Birlik bütçesinin yüzde 50’den fazlası sadece Cumhuriyet Halk Partili belediyelerden kesilen paylarla sağlanmaktadır. Sadece 2020 yılında, belediyelerimizden 86 milyon liralık kaynak kesintisi yapılarak Birliğin bütçesine aktarılmıştır. … Birliğin kaynaklarının neredeyse tamamı Cumhur İttifakı belediyelerine aktarılmakta, muhalefet belediyelerine karşı açık bir ayrımcılık yapılmaktadır. … İktidarın partizan politikaları sadece Türkiye Belediyeler Birliği ile sınırlı değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere pek çok kurumun belediyelerimizin hakkı olan kaynakları nasıl kendi çevresine aktardığını anlatmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımıza da sesleniyoruz: Bu iktidar, sizin vergilerinizden oluşan kaynakları sadece kendi çıkarları için kullanmakta ve size yapılacak hizmetleri açıkça engellemeye çalışmaktadır. … Bizim belediyelerimiz, tüm baskılara rağmen vatandaşlarımızın yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. … 80 milyonun üzerinde Belediyeler Birliği’ne CHP kaynak aktarmış, ancak 20 milyona yakınını alabilmiştir. Verdiği kaynağın 4’te 1’ini alamamıştır.”

Buna İller Bankası’ndan yapılan keyfi kesintileri de ekleyebilirsiniz.

Bu uzun alıntı ve bilgi notu, CHP’li ve diğer muhalefet partili belediyelerin karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukları ortaya koymak içindi.

Bu zorlukları aşmak için CHP’li belediyeler kendi aralarında yardımlaşma ve dayanışma ağı kurmuş durumdalar.

Büyük şehirlerdeki ilçe belediyeleri, belirlediği daha küçük kardeş belediyeleri belli aralıkla ziyaret ediyor ya da oradan ilgilileri davet ederek ziyaretler yapıyor.

Tunceli’nin Pülümür ve Nazimiye ilçelerinin kardeş belediyesinden birisi de Maltepe Belediyesi. Katıldığımız gezi bu kapsamda gerçekleşti. Ev sahibi Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Bizim kardeş belediyemiz sadece Pülümür ve Nazimiye değil. Konya’nın Tuzlukçu Belediyesi, Sinop’un Gerze Belediyesi, Erzincan’ın Refahiye Belediyesi, Erzurum’un Çat Belediyesi, İstanbul’un Adalar Belediyesi, Ardahan Hanak Belediyesi, Kastamonu’nun Daday Belediyesi, Amasya Gümüşhacıköy Belediyesi, Sivas’ın Divriği Belediyesi, Rize Fındıklı Belediyesi, Artvin Borçka Belediyesi var. Görüldüğü gibi sadece CHP’li değil farklı belediyelerle de işbirliği içindeyiz.

Bunlar dışında Çin’in Anqing Belediyesi, Almanya’nın Altona Belediyesi,  

Özbekistan Karshi Belediyesi, İran İslam Cumhuriyeti Mazenderan Eyaleti Nur Şehristanı Belediyesi, Tahran 22. Bölge, Royan ve Nişabur Belediyeleri, Moldova Gagavuzya Komrat Belediyesi, Lübnan’ın Mrah Sreij Belediyesi ve Dannieh Belediyeler Birliği, Bulgaristan Burgaz Belediyesi ve Porwanoi Belediyesi, Arnavutluk Cumhuriyeti Elbasan Belediyesi, İspanya’nın Villafranca de los Barros Belediyesi, Sırbistan’ın Loznica Belediyesi, Makedonya Gostivar Belediyesi ile de işbirlikerimiz var. Biz elimizden geldiği kadar belediyelerimizle bilgi alışverişinde bulunuyor, işbirliği yapıyoruz, birbirimizin eksiklerini tamamlıyoruz.” dedi.

Ali Kılıç, CHP’de milletvekilliği, genel başkan yardımcılığı yapmış eski bir gazeteci. İki dönemdir Maltepe Belediye Başkanı olarak ilçeye katkı sunuyor. Temel belediyecilik dışında ülkenin içinde olduğu sorunlarla ilgili, çeşitli akademik toplantılar da düzenliyor.

Kılıç, “Türkiye’de yerel yönetimler ekonomik sorunlar yaşıyorlar bu doğru ama bundan daha önemli sorun, yerel yönetimlerin yerelden yönetilmemeleridir. Adı yerel ama merkezden yönetilen bir yönetim bizdeki ve son yıllarda bu daha da arttı.” diyor.

Almanya’da gazetecilik ve siyaset yapmış biri olarak, Türkiye’nin ülkeye gelen Suriyeliler başta olmak üzere tüm göçmenler konusunda hızla adımlar atması gerektiğini ifade eden Kılıç, “Bu konuda yapılması gereken ilk iş; ‘Göç ve Uyum Bakanlığı’ kurulmasıdır. Bu bakanlığın işlevinin göçmenlerin burada bulundukları süre içinde topluma uyum sağlamaları olmalıdır. Bu da büyük ölçüde başta dil olmak üzere eğitimden geçiyor. Bu sorunları biz Almanya’da yaşadık ve yapılması gerekenler de belli” diyor ve ekliyor; “Bugün eğitemediğimiz, eline kalem veremediğimiz çocuklar, 14-15 yaşında eline ya silah ya da uyuşturucu alabilir.”

Özetle, imkanları olan belediyelerin Anadolu’da daha küçük belediyelerle olan ilişkisi karşılıklı kazanç sağladığı için çoğaltılmalı da. Anadolu’daki belediyelerin özellikle üretici tarafında kooparatifleşme konusundaki adımları, büyükşehirlerde tüketim ihtiyaçlarını gidermesi ve Anadolu’da iç turizme katkısı da ihmal edilmemeli.

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI