- Sosyal beceriler yani kişilerarası ilişki becerileri,
- Üst düzey bilişsel beceriler ve
- Sistemsellik becerileri.
Kendi tasarımında geleceğin insanı
Politikyol
Geleceğin teknoloji yoğun iş dünyasına ilişkin çok sayıda gri alan ve bilinmezlik var. Bu bilinmezliklerin bizi en çok tedirgin eden yanlarından biri de bu dünyaya adapte olabilme kapasitemiz. Yeni nesil teknolojilerin altyapılarını ve detaylarını anlamak bir yana, zaman zaman baş döndürücü hızda seyreden gelişmeleri takip etmekte bile zorlanıyoruz. Zira her yeni gün bir önceki gün edindiğimiz bilgileri geçersiz kılıyor. Öte yandan, eğer bu yönde bir arzunuz varsa, bu yeni dünyaya adapte olabilmek için hangi yetkinliklere ihtiyaç duyulacağını tahmin edebiliyoruz. Bu yetkinliklerin ilki, içi biraz boşaltılmış bir kavram gibi duran ancak geleceğin dünyasındaki pozisyonunuzun temel belirleyicisi olacak olan yaşam boyu öğrenme.
İlk aşamada kulağa bir yetkinlikten ziyade bir temenni gibi gelen bu kavram, her şeyin akıl almaz hızlarla ilerlediği bir dünyada sabit durmanız durumunda geriye gideceğiniz anlamına geliyor. Hem de büyük bir hızla... 2020 sonu itibari ile dijital evrenin ürettiği verinin 44 zettabyte’a ulaşacağı tahmin ediliyor. 1000 üzeri 7 byte’ı ifade eden zettabyte bugüne kadar sık kullandığımız bir birim değildi, ancak bundan sonra sürekli karşımıza çıkacak. Zira bugün, insanlık tarihi boyunca üretilen veriyi bir yıldan daha az sürede üretmeye başladık. Bu verileri işlediğimizde bilgiye dönüştürüyoruz ve doğal olarak bugün bildiklerimiz yarın anlamını yitiriyor. Böyle bir ortamda, her ne işle ve hangi pozisyonda ilgileniyor olursanız olun, bugünden yarına kaybettiklerinizi yerine koyma isteğiniz, yarın nerede duracağınızın belirleyicisi oluyor.
Bu kabulden hareketle geleceğin iş dünyasında sahip olmamız gereken beceri setlerine baktığımızda ise 3 temel beceri grubu öne çıkıyor:
Yorumlar