Perşembe, Nisan 25, 2024

Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs anması

1 Mayıs 2017 komitesinin çağrısıyla emek ve meslek örgütleri Kazancı Yokuşu’nda, Şişhane’de ve Kadıköy’de anma gerçekleştirdi. Komite; Taksim mücadelesinden vazgeçilmediğini katiller cezalandırılana dek bu mücadelenin süreceğini belirtti.

1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda gerçekleşen katliamın 40’ıncı yılında 1 Mayıs 2017 komitesi her yıl olduğu gibi Kazancı Yokuşu’ndaydı. 77 1 Mayıs’ında katledilen 34 kişi için anma yapan emek ve meslek örgütleri ardından 89 1 Mayıs’ında katledilen Mehmet Akif Dalcı’nın vurulduğu yere oradan da Kadıköy’e  1996 1 Mayıs’ında polis tarafından öldürülen üç işçinin vurulduğu yere giderek onlar için de birer anma gerçekleştirdi.

OHAL REJİMİNE KARŞI TALEPLERİMİZİ EN KİTLESEL ŞEKİLDE HAYKIRMALIYIZ

Kazancı Yokuşu’nun başında konuşan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB başkanları Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs meydanı olduğunu, bunun vazgeçilmez olduğunu belirterek 25 milyon seçmenin iradesinin çalındığı bir dönemde kitlesel bir 1 Mayıs gerçekleştirerek milyonların talebinin meydanlarda beyan edilmesinin önemine vurgu yaptı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko; OHAL düzeninde KHK’lerle işçilerin, emekçilerin işlerinden edildiğini, muhalefetin gözaltılar ve tutuklamalarla susturulmaya çalışıldığını, işçilerin kıdem tazminatının gasp edilmeye çalışıldığını ifade ederek halkın antidemokratik bu rejime karşı kitlesel bir şekilde alanlarda kendisini ifade etmesinin önemine değindi. YSK’nin mühürsüz pusulaları geçerli sayarak halkın iradesini çaldığını belirten Beko, “Bizim faşist bir anayasaya ihtiyacımız yok! Bizim eşitlikçi, özgürlükçü, laik, demokratik, sosyal bir anayasaya ihtiyacımız var. Bunun mücadelesini yan yana, omuz omuza verme sözünü veriyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

TAKSİM MEYDANI 1 MAYIS MEYDANIDIR

Beko’nun ardından sözü alan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, 1 Mayıs 1977 Taksim Meydanı’nda yaşamını yitirenleri anarak başladı. 77 1 Mayıs Katliamı’yla hala yüzleşilmediğini, faili meçhul bir katliam olmadığını vurgulayan Özgen bunun bir kontrgerilla katliamı olduğunu belirtti. Taksim Meydanı’nın o günden beri 1 Mayıs ile özdeşleşmiş bir meydan olduğunu ifade eden Özgen “Bu korkudan dolayıdır ki 1 Mayıs günü bu alanı işçilere kapatma konusunda 40 yıllık bir fikir birliği içinde politikalarını sürdürüyorlar. Elbette buna kanmayacağız ve bununla mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

TÜKEL: “77 KATLİAMI SORUMLULARI YARGILANMALI”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, ’77 katliamının gelişmekte olan muhalefeti bastırmak amacıyla gerçekleştirildiğini kaydetti. Katliamın 12 Eylül’ün ilk işareti olduğunu vurgulayan Tükel, katliamın sorumlularının mutlaka yargılanmasını istedi.

KORAMAZ: BU MÜCADELE BAŞARIYA ULAŞACAKTIR

1 Mayıs’ın gücünü geçmişten geleceğe taşımak için mücadeleye devam ettiklerini vurgulayan TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, “Bizden yarına, kuşaktan kuşağa bu mücadele başarıya ulaşacaktır” dedi. Nazım Hikmet’in “Onlar ümidin düşmanı sevgilim” şiirini seslendiren Koramaz, kamuoyuna “Hayır”ıyla 1 Mayıs’a çağırdı. Konuşmaların ardından hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakıldı.

DALCI’NIN KATLEDİLDİĞİ YERDE ANMA

Anmaya katılanlar, Şişhane’ye kadar 1 Mayıs’a çağrı bildirisi dağıttı. İşçi ve emekçiler İstiklal Caddesi’nde, “Hayır bitmedi daha yeni başlıyor”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları attı.

Bildiri dağıtımını Şişhane’de sonlandıran 1 Mayıs Tertip Komitesi, burada ’89 1 Mayıs’ında katledilen Mehmet Akif Dalcı’yı andı. Saygı duruşunun ardından söz alan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, ’89 1 Mayıs’ını hatırlattı. Çerkezoğlu, darbe koşullarından çıkan halkın bastırılmak istendiğini ifade etti.

TAKSİM MEYDANI AÇILSAYDI 16 NİSAN YENİLGİSİ BİR KEZ YÜZLERİNE ÇARPACAKTI

2010, 2011 ve 2012 yıllarında milyonlarca kişiyle birlikte Taksim Meydanı’nda kitlesel 1 Mayıs’ların yapıldığını hatırlatan Çerkezoğlu, 2013 yılından beri Taksim Meydanı’nın tekrar yasaklandığını aktardı. Taksim Meydanı açılmış olsaydı yine milyonların akacağını söyleyen Çerkezoğlu, AKP-Saray iktidarının Taksim Meydanı’nı yasaklama gerekçesini “Tarihsel ve politik olarak bu kadar kuvvetli bir meydanda milyonlarca işçinin, emekçinin, bu ülkenin gerçek sahiplerinin toplandığı ve siyasi iktidara karşı itirazlarını dile getirdiği ve gelecek dünya düşlerini ifade ettikleri 1 Mayıs onlar için önemli bir tehdittir. Bugün de Taksim Meydanı’nı yasaklayanlar biliyorlar ki suratlarına bir şamar gibi çarpılan bu yenilgileri eğer Taksim Meydanı açılırsa milyonlarca insanın bu meydanda kutlayacağı 1 Mayıs’la bir kez daha yüzlerine çarpacaktı” sözleriyle ifade etti.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER