Salı, Nisan 16, 2024

Kamuda ya da özelde 5 yıl çalışan herkes Dışişleri’nde genel müdür olabilecek

Özel teşkilat yasası kaldırılan Dışişleri Bakanlığı hakkında yapılan yeni düzenlemeye göre kamuda ya da özel sektörde beş yıl deneyimi bulunan herkes merkez teşkilatta genel müdür pozisyonuna atanabilecek.

Hürriyet Gazetesi yazarı Sedat Ergin, Dışişleri Bakanlığı teşkilatı ile ilgili yeni düzenlemenin ayrıntılarını anlattığı yazısında, “Geçen hafta salı günü Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Kamuda atama usullerine dair’ üç numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, genel müdür olabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesindeki genel şartlara ve en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olma koşuluna ek ‘Kamuda veya uluslararası kuruluşlar ile özel sektörde veya serbest olarak en az beş yıl çalışmış olmak’ kapısı da açılıyor. ” ifadelerini kullandı.

Ergin’in bugünkü Hürriyet Gazetesi’nde yayımlanan “Dışişleri Bakanlığı’nı riske atmak” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle

Getirilen yeni sistemle bu dönem kapanmış oluyor. Bir kere, yeni sistemde bakanlıklarda müsteşar yardımcılığı pozisyonları kaldırıldığı için, zaten geçen hafta başına kadar çalışmakta olan altı müsteşar yardımcısı görevsiz kaldıklarından açığa çıkmış bulunuyor. Bu diplomatların önümüzdeki dönemde büyükelçi olarak dış görevlere gönderilmeleri şaşırtıcı olmayacak.

Asıl sorun bakanlıktaki genel müdür, genel müdür yardımcısı ve daire başkanlarını ilgilendiriyor. Geçen hafta salı günü Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Kamuda atama usullerine dair’ üç numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, genel müdür olabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesindeki genel şartlara ve en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olma koşuluna ek ‘Kamuda veya uluslararası kuruluşlar ile özel sektörde veya serbest olarak en az beş yıl çalışmış olmak’ kapısı da açılıyor.

Daha alt kademedeki genel müdür yardımcılığı ve daire başkanlığı pozisyonları için bu koşullar kısmen daraltılmakla birlikte ‘Kamuda en az beş yıl hizmeti bulunmak’ seçeneği açık tutuluyor.

Bu durumda Dışişleri merkez teşkilatındaki söz konusu kadro, pozisyon ve görevlere dışarıdan personel atanması mümkün olabilecektir.

Örneğin, özel sektörde ya da başka bir kamu kuruluşunda beş yıl görev yapmış birinin Dışişleri Bakanlığı’nda genel müdürlük görevine getirilmesinin önünde hiçbir yasal engel bulunmayacak.

Diplomatlık mesleği, diplomasiye önem veren bütün ülkelerde, uzmanlığın ön plana çıktığı, bu çerçevede özel bir eğitim ve kariyer kriterlerine bağlı olarak yürütülen bir alan.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER