Salı, Nisan 23, 2024

Kamp Armen’in yeniden inşası için engel kalmadı

Türkiyeli Ermenilerin önemli hafıza mekânlarından Kamp Armen’in yeniden inşası için imar değişikliği kabul edildi.

Öldürülen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in de aralarında bulunduğu öksüz ve yetim çocuklara yuva olan Kamp Armen’in (Tuzla Ermeni Yetimhanesi) yeniden inşa edilmesi için gerekli imar değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde oybirliği ile kabul edildi.

Kamp Armen binası 2015’te Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı’na iadesinden önce tapudaki son sahipleri tarafından yıkılmak istenmişti. Ancak günler süren direnişin ardından binanın bu girişimi engellenmişti. Yine de binanın bir kısmı yıkılmıştı.

DHA’dan Ezgi Çapa’nın haberine göre; Kamp Armen’in yeniden inşa edilmesi için gerekli imar değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde oybirliği ile kabul edildi. Kamp Armen’in arazisi Vakfın da isteği doğrultusunda “Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı”na alındı. Böylelikle yetimhane binası yeniden inşa edilebilecek.

İNŞAATIN BAŞLAMASI İÇİN GEREKLİ ADIM ATILDI

Bir kısmı Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na, küçük bir kısmı is Tuzla Belediyesi’ne ait olan arazi için yapılan plan değişikliğine göre, bu alanda “Halk eğitim merkezi, bilgi-beceri-meslek edindirme kursları v.b. gibi eğitim yapıları kültür merkezleri, sinema-tiyatro-sergi-konser- konferans salonları v.b kültürel yapılar, sosyal yardım birimleri v.b. işlevler, kütüphane, yurt, huzurevi, yetiştirme yurdu, rehabilitasyon, güçsüzler evi, v.b.gibi tesisler” yer alabilecek. Öte yandan plan notlarına “Konut ve ticari birimler yer alamaz” ibaresi de eklendi. 4 bin 840 metrekare alanda hazırlanan projede, yıkılan kamp binasının yeniden yapılması ve yeşil alanın korunması öngörülüyor.

Yeni merkez için ilk projeler hazırlanmış ve bu imar değişikliğinin kabul edilmesi bekleniyordu.

Kamp Armen’de yıkım tepkiler üzerine durduruldu

NE OLMUŞTU?

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’nın satın aldığı kamp arazisi, 1936 Beyannamesi gerekçe gösterilerek ilk sahibine iade edilmişti. Yargıtay’ın 1987’de yerel mahkeme kararını onaylamasıyla süreç tamamlandı. 2011’de Vakıflar Kanunu’nda yapılan değişiklikle azınlık vakıflarının el konan mülklerinin iade süreci başlayınca, Kamp Armen için de başvuru yapıldı. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne (VGM) dosyayı ‘el konmuş mülk’ olarak değerlendirmedi. Kampın son sahibi olarak görünenler de 1 Mayıs 2016’da bnayı yıkmaya çalıştı. Bunun üzerine Nor Zartonk ve Kamp Armen Dayanışması 175 gün boyunca nöbet tuttu. Ardından Ermeni toplumunun temsilcileri ve siyasetçilerinin de dahil olduğu görüşme süreci, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da araya girmesiyle, kampın vakfa iade edilmesiyle sonuçlandı. 27 Ekim 2016’da kamp yeniden Gedikpaşa Ermeni Kilisesi’ne bağışlandı.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER