Cuma, Nisan 19, 2024

İYİ Parti Kadına Yönelik Şiddet Komisyonu’ndan çekildi

CHP’nin TBMM’de kurulan Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’ndan çekildiğini duyurmasının ardından bir ayrılma kararı da İYİ Parti’den geldi. İYİ Partili Milletvekili Şenol Sunat, TBMM’ye sunduğu dilekçede, İstanbul Sözleşmesinden çıkma kararının yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2021 tarihi ve Danıştay’a yapılan müracaatların halen bir karara bağlanmadığı gerekçesiyle ayrılma kararı aldıklarını belirtti.

İYİ Parti Eğitim Politikaları Başkanı, Ankara Milletvekili Şenol Sunat, kadına yönelik şiddetin sebeplerinin tüm yönleriyle araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonundan ayrıldı.

TBMM’ye sunduğu dilekçede, “İstanbul Sözleşmesinden çıkma kararının yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2021 tarihi ve Danıştay’a yapılan müracaatların halen bir karara bağlanmadığı göz önüne alındığında, bu komisyonun içinde yer almamın toplum ve özellikle de kadın vicdanında yeri olmadığını” belirten Sunat, tamamen siyasi mülahazalar ile alınacak yanlış kararlara meşruiyet kazandırmamak için Meclis Araştırma Komisyonundan ayrıldığını söyledi.

Şenol Sunat TBMM’ye sunduğu dilekçede şunları söyledi:

“Meclis araştırma komisyonu, kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin giderek arttığı süreçte, tüm partilerin vermiş olduğu araştırma önergeleri birleştirilerek, Kadına yönelik şiddet konusunda uygulama da var olan eksikliklerin tespit edilmesi için kurulmuştu.

Bilindiği üzere komisyonun kurulmasından çok kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanının, hukuka uygun olmayan ve TBMM iradesini yok sayan bir gece yarısı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı demokratik hukuk devletine uygun bir davranış değildi.

Bu karar, kadınların büyük mücadele ile kazandığı tüm kazanımların yok sayılması anlamına geldiğinden, kadınları derinden yaralamıştır.

Bu alınan talihsiz ve bir o kadar da yanlış olan bu karar neticesinde, komisyona katılıp katılmama konusunda başından beri tereddütler yaşadım.
İyi niyetimi kaybetmeden toplantılara mazeretim olmadığı sürece katılıp görüşlerimi ve sorularımı da yöneltmeye çalıştım.

Komisyon başkanının komisyona davet edilecekler konusunda istişare etmemesi, özellikle muhalefet partileri komisyon üyelerinin soru sorma şekline ve söyledikleri sözlere müdahale şekli, süre üzerinde hiç durmadan uyarması rahatsız edicidir.

Komisyonda dinlenecek kişilerin, komisyon üyelerine çok kısa süre önce bildirilmesi, kadın hakları ve kadına şiddet konusunda duyarlı olmayan bazı kişi ve kurumların davet edilmesi de ayrı bir garabettir.
Komisyon üyesi olmayan muhalefet milletvekillerine davranış şekli ve soru sordurmama ve kaba bir dille muamele TBMM teamüllerine de aykırıdır.

Meclis araştırma komisyonunun, çoğulcu değil, çoğunlukçu bir anlayışla çalışmaları devam ettireceği, yıllardır sürdürülen kadın hakları ve kadına yönelik şiddeti önleme konusunda, kazanımlardan geri adım atılacağı ve belli kesimleri memnun etmek için kanunlarda değişikliklere gidecek alt yapıyı hazırlamaya çalıştığı ortadadır.

Ülkemizi ilgilendiren her konuda olduğu gibi, bu konuda da tamamen siyasi mülahazalar ile alınacak yanlış kararlara meşruiyet kazandırmak benim ve mensubu olmaktan onur duyduğum İYİ Parti’nin yapısında yoktur.

İstanbul Sözleşmesinden çıkma kararının yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2021 tarihi ve Danıştay’a yapılan müracaatların halen bir karara bağlanmadığı göz önüne alındığında, bu komisyonun içinde yer almamın toplum ve özellikle de kadın vicdanında yeri olmadığını düşündüğümden, meclis araştırma komisyonundan ayrıldığımı bilgilerinize sunarım.”

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER