İsveç, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen giriş protokolü kabul töreniyle NATO'nun resmen 32'nci üyesi oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsveç Başbakanı Ulf Kirstersson, Washington'daki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İsveç'in NATO'ya katılmasına ilişkin resmi giriş protokolünü basına gösteren Blinken, şunları dedi: "Bu katılım belgesi ile birlikte İsveç'e, (NATO'nun kurucu anlaşması) Washington Anlaşması'nın bir tarafı ve NATO'nun 32'nci üyesi olarak hoş geldiniz demek istiyorum."

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de X'ten İsveç'in NATO'ya resmi olarak katıldığını bildirdi:

"İsveç, NATO'nun 32. üyesi oldu ve masamızda hak ettiği yeri aldı. Pazartesi günü NATO karargahında bayraklarını göndere çekmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. İsveç'in katılımı NATO'yu daha güçlü, İsveç'i ve tüm ittifakı daha güvenli kılıyor."

Brüksel'deki NATO karargahında 11 Mart'ta resmi tören düzenlenecek ve İsveç bayrağı buraya çekilecek.

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in NATO'ya katılımını 26 Şubat'ta onaylamış, böylece tüm müttefiklerin onay süreci tamamlanmıştı.

Üyelik başvurusu

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından İsveç ve Finlandiya 2022’de, NATO ittifakına katılmak üzere başvuruda bulunmuştu. Ancak Türkiye, terör örgütü olarak tanımladığı grupların iki ülke tarafından korunduğu gerekçesiyle başvurulara itiraz etmişti.

Türkiye, geçen sene nisan ayında Macaristan'la birlikte Finlandiya’nın başvurusunu onaylamıştı. İsveç’in başvurusunu ise, Avrupa Birliği ve ABD tarafından da terör örgütü olarak görülen PKK üyelerine yönelik sert adımlar atana kadar bekletmişti.

Stockholm, bunun üzerine 'herhangi bir terör örgütüne üye olma'yı yasadışı hâle getiren bir yasayı uygulamaya alırken hem İsveç hem de NATO üyeleri Kanada ve Hollanda Türkiye’ye yönelik silah ihracatı politikalarını gevşetmişlerdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD’nin F-16 tedariği ve Kanada’nın Türkiye’ye yönelik bazı savunma ihracatı kısıtlarını kaldırması halinde TBMM’nin de İsveç’in NATO üyeliğine olumlu bakışını hızlandıracağına inandığını söylemişti.

Nitekim Türkiye, 23 Ocak'ta üyeliği onayladıktan sonra ABD yönetimi F-16 satışı için donan süreci başlatmış, Kongre'de görüşmelere başlamıştı.
Editör: Altan Sancar