İSİG Meclisi: 10 ayda 92 kadın iş cinayetinde yaşamını yitirdi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle iş cinayetinde yaşamını yitiren kadınlara ilişkin hazırladığı raporu yayımlayan İSİG Meclisi, 2018 yılının ilk 10 ayında en az 92 kadının iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini kaydetti. Rapora göre iş yeri, kadına yönelik şiddetin önemli alanlarından birisi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle iş cinayetinde yaşamını yitiren kadınlara ilişkin hazırladığı raporu yayınladı.

Raporda, “İş yeri, kadına yönelik şiddetin önemli alanlarından birisidir” denilerek, kadına dönük şiddetin en az görünen yanlarından birisinin de iş yerinde kadına yönelik şiddetin olduğu belirtildi.

Raporda, kadına yönelik şiddetin en az görünen yanlarından birisinin iş yerinde kadına yönelik şiddetin olduğu belirtildi.

“İş yerinde kadına yönelik şiddetin ana nedenlerinden birisi, kadın işçilerin toplumsal cinsiyet rolünün iş yerinde de devam etmesi iken, bu eşitsiz konumun kadını ittiği güvencesiz emek de bu şiddetin diğer başlıca sebebi. Geçtiğimiz yıllar boyunca kadın istihdamının giderek artan biçimde geçici, güvencesiz, kayıt dışı işlerde yoğunlaşmasına yönelik politikalar, iş yerinde kadına yönelik şiddetin artmasının en önemli zeminlerinden biri.”

İş yerinde kadına yönelik şiddetin en çok patronlar, erkek amirler ve iş arkadaşları tarafından uygulandığı belirtilen raporda, “Kimi zamansa bu şiddet -özellikle hizmet sektörü gibi sektörlerde- müşteri, hasta gibi dışarıdan biri tarafından da uygulanıyor” ifadelerine yer verildi.

Raporda, hükümet politikalarının da iş yerinde kadına yönelik şiddeti arttırdığına dikkat çekildi.

“Kadın iş cinayetleri, kadın emek sömürüsünün ve kadına yönelik şiddetin iş yerinde kadın emekçilerin hayatını nasıl etkilediğini gösteren en somut halidir” denilen raporda, 2018 yılının ilk 10 ayında en az 92 kadının iş cinayetinde yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.

Ölenlerden 10’unun göçmen kadınlar, 7’sinin ise çocuk yaşta olduğu belirtilirken, bu cinayetlerden 7’sinin Antalya’da, 7’sinin Aydın’da, 7’sinin Bursa’da, 6’sının Kocaeli’nde ve 6’sının Urfa’da yaşandı

Raporda, kadın iş cinayetlerinin yüzde 51’i trafik ve servis kazaları sebebiyle yaşandığı kaydedildi.

“Trafik ve servis kazaları başta tarım olmak üzere güvencesiz işlerdeki en önemli iş cinayeti sebeplerinden birisi. Bu sebeple yaşanan iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin ağırlıklı kısmı kamyon, traktör ya da minibüslerle tarlalara taşınan tarım işçisi kadınlar. Ezilme-göçük ve yüksekten düşme de kadın iş cinayetlerinin diğer başlıca nedenleri. En fazla kadın iş cinayeti tarım-orman iş kolunda gerçekleşti. Toplam iş cinayetlerinin yüzde 52’si bu iş kolunda gerçekleşirken, tekstil-deri iş kolunda ve ticaret-büro iş kollarında toplam ölümlerin yüzde 9’u gerçekleşti. En çok kadın emekçinin yaşamını yitirdiği diğer iş kolları ise yüzde 8 ile sağlık iş kolu, yüzde 7 ile konaklama iş kolu.

Son yıllardaki kadın iş cinayetlerinde, kadın işçinin iş yerinde ya da iş yolunda bir erkeğin şiddeti sonucu ölümlerindeki artış dikkat çekici.

2018’in ilk 10 ayında yaşanan kadın iş cinayetlerinden 5’inin nedeni kadınların iş yerindeki ya da iş yerine dışarıdan gelen bir erkek tarafından katledilmesi ya da cinsel ve fiziki şiddet görmesi. Bu durum iş yerlerinin özellikle kadınlar bakımından güvensizliğini göstermeye yetiyor.”