Çarşamba, Nisan 24, 2024

“İş kazaları azalmasına rağmen ölümlerde artış olmasının nedenleri nedir?”

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına ülkemizdeki iş kazaları sayısıyla ters oranlı ölüm artışlarını, kayıt dışı çocuk işçileri, iş kazalarının önlenmesinde ve soruna radikal çözüm bulunmasında Bakanlığın yaklaşım ve çalışmalarını sordu. CHP Niğde Milletvekili Gürer’in önergesinde Bakana yönelttiği sorular şu şekilde:

“Temmuz 2016 ile birlikte, 2016’nın ilk 7 ayında hayatını kaybeden işçilerin sayısı 1049’dir. 5’i 14 yaş ve altında, 7’si 15-17 yaş aralığındaki çocuk işçilerdir. İş kazaları azalmasına rağmen, ölümlerde artış oluşmasının nedenleri nedir? Önlemler ve denetimlerin rutin olmaktan çıkıp, soruna çözüm üretimine de dönüştürülmesi için yapılan çalışmalar nelerdir? Kayıt dışı çocuk işçiler ile ilgili denetimlerde neden sonuç alınamamaktadır?”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının yanıtlarında uluslararası kurallara uyumlaştırma çalışmalarının ve kayıt dışılıkla ilgili denetimlerin devam ettiği ve gerektiğinde idari cezaların uygulandığı ifade edildi. Bakanın verdiği yanıtlar şu yönde;

“Bakanlığımız, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunlara kalıcı çözümler getirilmesi amacıyla öncelikle uluslararası normlarla uyumlu bir mevzuat alt yapısının oluşturulmasına yönelik çalışmaktadır. Bu kapsamda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yürürlüğe girmesi sağlanmıştır. Kanunun amacı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinde en iyi koşullan hedefleyerek işyerlerinin mevcut durumunun sürekli iyileştirmesi olmuştur.

Bakanlık olarak, iş kazalarının azaltılması için ön koşul olan iş sağlığı ve güvenliği kültürünün ve bilincinin oluşturulması amacıyla iş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak tedbirlerin alınması, toplumun sağlık ve güvenlik konularında duyarlılaştırılması, mevzuatın etkin uygulanmasının sağlanması için çalışmaları sürdürülmektedir.

Bakanlığımızca teftişlerde, çocuk işçi çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde çocuk işçi çalıştıran işverenlere idari yaptırımlar uygulanmakta, çocuklar çalışmaktan men edilerek eğitime yönlendirilmektedir. Ayrıca programlı teftişlerde çocuk ve genç işçiler öncelikli risk grubu olarak belirlenmekte, kayıtdışılık ise öncelikli riskler arasında yer almaktadır. Yine, çocuk ve genç işçiler ile kayıtdışılık konusuna ilişkin yapılan şikayet veya ihbarlar ise program dışı teftiş kapsamında öncelikli olarak değerlendirilerek teftiş kapsamına alınmaktadır.

Öte yandan, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 4’üncü maddesinde açıkça belirtildiği gibi işveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu çerçevede işverenler; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmakla, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemekle, denetlemekle ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlamakla, risk değerlendirmesi yapmakla veya yaptırmakla, çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne almakla, yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve 81 sosyal güvenlik il müdürlüğüne yapılan ihbar ve şikayetlere istinaden çıkartılan görev emirleri doğrultusunda ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla sigortalılık ve işyeri denetimleri yapılmakta olup, kayıt dışı çalıştığı tespit edilen çocuk çalışanlar dâhil tüm çalışanlar kayıt altına alınmaktadır.”

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER