İstanbul Üniversitesi mezunu olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu "diplomasının sahte olduğu" iddiaları üzerine "resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermek üzere Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. İmamoğlu'nun ifade işlemi başladı.
Soruşturma kapsamında İmamoğlu bu sabah 08.50 sıralarında İstanbul Adliyesi'ne giriş yaptı. İmamoğlu'nun 09.00 sıralarında da ifade işleminin başladığı bildirildi.
📌 Ekrem İmamoğlu, üniversite yatay geçişi ve diplomasına ilişkin soruşturma kapsamında ifade için İstanbul Adliyesi'ne geldi
— PolitikYol (@politikyol) March 5, 2025
İmamoğlu'nun 09.00 sıralarında da ifade işleminin başladığı bildirildihttps://t.co/KcemjEcD4k pic.twitter.com/YoiSO3mzqG
İfadesi tammalandı
Bu arada, Halk TV ve İstanbul barosu davaları başta olmak üzere çok sayıda davanın görüldüğü adliye çevresinde alınan olağanüstü önlemlerin bugün de devam ettiği gözlendi.
📌 'Diploma' soruşturması: Ekrem İmamoğlu'nun ifade işlemi tamamlandıhttps://t.co/KcemjEcD4k pic.twitter.com/Tjd4n6jG1p
— PolitikYol (@politikyol) March 5, 2025
Savcılığın ifade vermesi için bugün İstanbul Adalet Sarayı'na gelen, İmamoğlu savcılıktaki ifade işleminin tamamlanmasının ardından adliyeden ayrıldı
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Çağlayan Adliyesi çevresindeki yoğun güvenlik önlemlerine tepki göstererek “Korkmayın; Ekrem Başkan bugün sadece avukatlarıyla ifade vermeye gidecek” ifadelerine yer verdi.
Çağlayan Adliyesi’nin etrafı dün geceden beri insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlayacak biçimde abartılı bir abluka altında. Her tarafta bariyerler, TOMA’lar…
— Özgür Çelik (@ozgurcelikchp) March 5, 2025
Korkmayın; Ekrem Başkan bugün sadece avukatlarıyla ifade vermeye gidecek. İfadesini verecek, gerçeği ortaya koyacak.… pic.twitter.com/FjvBwXJKbo
Çelik şunları söyledi:
“Çağlayan Adliyesi’nin etrafı dün geceden beri insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlayacak biçimde abartılı bir abluka altında. Her tarafta bariyerler, TOMA’lar…
Korkmayın; Ekrem Başkan bugün sadece avukatlarıyla ifade vermeye gidecek. İfadesini verecek, gerçeği ortaya koyacak.
Devletin memurunu Ramazan ayında, soğuk kış gününde boş yere gecenin köründe orada tutmak insafsızlıktır. İsraftır, haksızlıktır. Türkiyemiz bu zorlu günleri aşacak.
Bu ülkenin onurlu, dürüst ve vicdanlı insanları bütün bu haksızlığı, hukuksuzluğu ve gaddarlığı görüyor. Halkın gözü üstünüzde.”
Ne olmuştu?
İstanbul Üniversitesi mezunu olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasıyla ilgili bazı iddialar sosyal medyada gündeme getirilmişti. O iddialar üzerine de İmamoğlu'nun diplomasını paylaşan danışmanı Murat Ongun, "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun lisans (üniversite) diploması üzerinden polemik çıkartmaya çalışanlar için ayrıca yüksek lisans belgesini de bilgi için sunarız" ifadesini kullanmıştı.
Son aylarda hakkında yeni davalar, soruşturmalar başlatılan Ekrem İmamoğlu hakkında bu kez üniversite diplomasıyla ilgili soruşturma başlatıldı.
İddialar ve yanıtlar zaman zaman devam ederken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 'ihbarlar' üzerine soruşturma başlattığı öğrenildi.
Soruşturmanın, 'Yüksek Öğrenim Kurulunca hazırlanan rapor ile ilgili İmamoğlu'nun diplomasının sahteliğine ilişkin tespitlerin yer alması' üzerine başlatıldığı ileri sürüldü. Türk Ceza Kanunu'nun 204 (resmi belgede sahtecilik) ve diğer maddelerinde belirtilen suçlama kapsamında, ifadesi alınmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 26 Şubat 2025 tarihinde ifade vermesi için çağrı kâğıdı ile davet edildiği belirtiliyordu.
Ayrıca İmamoğlu’nun üniversite diploması hakkında başlatılan soruşturmanın ardından sosyal medyada dolaşıma giren İBB Başkanı'nın diplomasını YÖK'ün iptal ettiği iddialarına ilişkin CHP'den yalanlama gelmişti.
Soruşturma kapsamında İmamoğlu'nun ifade vermesi gereken 26 Şubat 2025 tarihi kamu görevi nedeniyle ifade veremeyeceğini belirtmesi ve mazeret dilekçesi sunması üzerine değiştirildi.
Ekrem İmamoğlu, bugün 'Resmi belgede sahtecilik' suçlamasıyla Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda ifade verdi.
İmamoğlu hakkındaki diğer davalar neler?
Ekrem İmamoğlu hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ile ilgili sözleri nedeniyle de soruşturma başlatılmıştı.
Soruşturma kapsamında kabul edilen iddianamede İmamoğlu "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret", "tehdit" ve "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermekle" suçlanıyor ve 7 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması ve siyasi yasak talep ediliyor. Davanın ilk duruşması 11 Nisan'da görülecek.
İmamoğlu hakkında, CHP davalarında yer aldığını söylediği bilirkişi hakkındaki sözleri nedeniyle açılan başka bir soruşturmada da "yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla da 4 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak istendi.
Ayrıca kamuoyunda "ahmak davası" olarak bilinen ve 2019'a kadar uzanan davanın yanı sıra, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı (2014-2019) dönemindeki bir ihale nedeniyle açılan bir dava ve Kasım 2024'te İBB'nin bazı etkinliklerde usulsüz harcama yapılarak kamu zararına yol açıldığı iddialarına ilişkin başlatılan bir soruşturma da var.