Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi’ne giderek ifade verecek.

İmamoğlu hakkındaki soruşturmalar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ile ilgili yaptığı açıklamalar ve CHP davalarında yer aldığını söylediği bilirkişi ile ilgili.

İmamoğlu'nun ifade vereceği İstanbul Adliyesi’nde, destek vermek isteyen yüzlerce yurttaş da yer alıyor. Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ile ifade vermek için saat 09.40 sıralarında adliyeye geldi. Saat 09.50’de İmamoğlu’nun ifadesine geçildi. İmamoğlu iki ayrı soruşturmada, dört ayrı suçlamayla ilgili ifade veriyor. İmamoğlu'nun savcılık ifadesi 10:00'da başladı.

İmamoğlu, tehdit, hakaret, görevli kişiyi hedef göstermek ve adil yargılamayı etkilemeyi teşebbüsle suçlanıyor. Edinilen bilgiye göre, İmamoğlu'nun 11:40 itibariyle ifade verme işlemi tamamlandı. İmamoğlu'nun, adliye çıkışında konuşma yapması bekleniyor.

İmamoğlu'na destek için gelen yurttaşlara İstanbul Adliyesi önünde polis müdahalesi

İmamoğlu'nun ifade işlemi sürerken, İBB Başkanına ait olan ve adliye binası önünde bulunan otobüsün geçişine izin verilmedi. Polisle, partililer ve yurttaşlara arasında gerginlik yaşandı

Bunun üzerine CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, polisin geçişine izin vermediği otobüse çıktı. Kalabalık İmamoğlu'nun otobüsüne yönelirken meydanda gerilim de yükseldi.

Yolda ilerlerken önü Çağlayan Adliyesi B Kapısı önünde TOMA ile kesilen otobüsün geçişine izin verilmesi için CHP'li milletvekilleri ve polisler arasında yapılan görüşmelerde otobüsün geçişine güvenlik nedeniyle izin verilmediği belirtildi.

Polis geçişleri engellemeye çalışırken, gerginlik yaşandı. Polis biber gazı ve copla müdahale gerçekleştirdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Ekrem İmamoğlu’na destek için Çağlayan Adliyesi’ne geldi.

İmamoğlu'na destek için Çağlayan Adliyesi’ne giden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, şunları söyledi:

* Şimdi ifadesini verecek. Zaten hiçbirimiz hiçbir şekilde soruşturulmaktan çekinmiyoruz. Soruşturulmaz insanlar olduğumuza da inanmıyoruz ama şöyle söylüyorum, konuşması bitmeden soruşturulma açılması adliyeye gölge düşürüyor, yargılamaya gölge düşürüyor ama iyi tarafı şu örnek olsun Sayın İmamoğlu’nu bu sefer davetle çağırdılar. Normalde olması gereken o. Kaçan yok. Örneğin atılan twittlerin silinme ihtimali yok. Bunların suç olup olmadığı yargılama sonrası belli olacak. Dolayısı ile de gece evinden kimseyi de almaya gerek yok. İnşallah bundan sonra normal rayında gider. Biz bugün dayanışmaya geldik. İçeriye girerken yanında olamıyoruz ama yanında olduğumuzu gösteriyoruz.

'Bir hukukçu olarak tutuklama en son tedbirdir'

* Buradan da Silivri’ye gideceğiz. Sayın Özdağ’ı ziyaret edeceğiz. Suat Bey’i ziyaret edeceğiz. Orada tutuklu bulunan diğer arkadaşları da ziyaret edeceğiz. Onlarla ilgili de şunu söyleyebilirim bir hukukçu olarak tutuklama en son tedbirdir. Tutukladığınız bir insan yarın beraat ederse onun bir gününü bile milyarlar verseniz telafi edemezsiniz. Bu hukukun en temel kurallarından birisidir. Çünkü delillerin kaybolacak bir tarafı yok. İnsanların kaçacak bir tarafı yok. Delillerin karartılacak bir tarafı yok. Ağır cezalık bir suç değil. Niye tutukluyorsunuz. Bırakın kendilerini savunsun, kaçacak da değil. Onun için inşallah bugünler de sona erecek ve gerçekten hukukun üstün olduğu, yargının kimseden talimat almadığı, kuvvetler ayrılığının hüküm sürdüğü bir Türkiye’ye hep birlikte kavuşacağız.

 'Silkelediler ama hiçbir faaliyetimizin geri kalmasına izin vermiyoruz'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Belediyeleri silkeleyin’ talimatı sorulan Yavaş, "Silkelediler.  Silkelediler ama hiçbir faaliyetimizi özellikle sosyal faaliyetimizi, yapacağımız hizmetlerin geri kalmasına izin vermiyoruz.  Aynen devam, daha fazla yapıyoruz" cevabını verdi.

Ne olmuştu?

İmamoğlu'na yaptığı konuşmalar nedeniyle son 11 günde iki ayrı soruşturma açılmıştı.

Söz konusu soruşturmalarla ilgili başsavcılığın İmamoğlu'na ifade vermesi için çağrı kağıdı gönderdiği ve avukatının arandığı belirtildi.

Hrant Dink cinayeti davasında karar: Kamu görevlilerine 10 yıldan müebbete kadar değişen hapis cezaları Hrant Dink cinayeti davasında karar: Kamu görevlilerine 10 yıldan müebbete kadar değişen hapis cezaları

İmamoğlu'na 20 Ocak Pazartesi “Ülke Politikaları Vakfı Modern Hukuk ve Yargının Siyasallaşması" adlı bir panelde konuştuğu sırada 'tehdit ve terörle mücadelede görev olan kişileri hedef göstermek'ten soruşturma başlatılmıştı.

Burada İmamoğlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek hakkında şu sözleri kullandı:

* Bak başsavcı sana söylüyorum. Sana hiçbir faydamız olmaz senin zihnin çürümüş de... Biz var ya senin evlatlarını bile bu muamelelerden kurtarmak için seni yöneten aklı bu milletin zihninden söküp atacağız. Bunu unutma. Söküp atacağız ki senin evlatlarının kapısına birileri dayanmasın, senin evlatlarını sabahın köründe evinden kimse almasın. Senin zihniyetinin içinden geçen yol ve yöntemleri bu memleketin her ortamından söküp atacağız ki senin dahi yuvana, çocuklarının geleceğine huzuru temin edelim. Bizim derdimiz bu.

Bu sözleri söylemesinden dakikalar sonra panel sırasında İmamoğlu'na soruşturma geldi.

27 Ocak'ta ise bir soruşturma daha açıldı. İmamoğlu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın tutuklanması üzerine yaptığı "Turpun büyüğü heybede" açıklamalarına referansla Pazartesi günü sabah saatlerinde "Turpun Büyüğü" başlıklı bir basın toplantısı düüzenlenmiş ve bir bilirkişiden söz etmişti.

İmamoğlu İBB, Esenyurt ve Beşiktaş belediyeleri ile kendisi hakkında yürütülen bazı soruşturmalarda bir bilirkişiye işaret etmişti.

Bilirkişiye yönelik açıklamaları sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu'yla ilgili "bir kısım soruşturmalarda görevli bilirkişinin hedef gösterilmek suretiyle yargı görevi yapanın etkilemeye teşebbüs edilmesi" iddiasıyla soruşturma başlattı.