İktidar, başta bilim insanları olmak üzere toplumun büyük kesiminin karşı çıktığı Kanal İstanbul projesi için ısrarını sürdürüyor. Dün Bakan Murat Kurum "Gündemimizde yok" demesine rağmen Bakan Abdulkadir Uraloğlu'ndan dikkat çeken bir çıkış geldi. Uraloğlu, "Kanal İstanbul'u kesinlikle yapacağız, vazgeçmiş değiliz" sözlerini sarf etti.

‘İstanbul için ölüm fermanı’ niteliğindeki AK Parti iktidarının Kanal İstanbul projesi ısrarı bir süredir yeniden kamuoyunda çokça konuşuluyor.

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz haftalarda proje dahilinde Sazlıdere Barajı’nın etrafında ‘rant uğruna’ 24 bin konutun inşaatının başlatıldığını öne sürmüştü.

Ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 28 Nisan’da “Tüm Türkiye’ye ilan ve ifşa ederiz ki: ‘Kanal İstanbul gündemimizde yok’ açıklamaları yalandır. 19 Mart darbe girişiminin siyasi hedefi İmamoğlu, maddi hedefi Kanal İstanbul’dur” diyerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir görüntüsünü paylaşmıştı.

Ardından İmamoğlu, Erdoğan’a seslenerek “Eğer milletin tercihinden korkmuyorsan, Kanal İstanbul Referandumu için sandıklar kurulsun” demişti.

Görüntülerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun, helikopterde Erdoğan’a bölgeyi tanıttığı ve üzerinde gezinilen yerin Başakşehir’deki ‘Sular Vadisi Viyadüğü’ olduğunu söylediği duyuluyordu.

Uraloğlu ayrıca, “Toplam 45 kilometrelik bir proje. Büyük köprüye geldik sayın cumhurbaşkanım. 860 metre uzunluğunda olacak, kendi sınıfında kendi sınıfının en büyük köprüsü olacak” diyordu.

Konu dün AK Parti grup toplantısı öncesi bakan Kurum’a soruldu. Kurum, “Kanal İstanbul’la ilgili bir konu şu an gündemimizde yok, olmadığını daha önce de söyledik” dedi. Söz konusu konutlarınsa Kanal İstanbul’la hiçbir bağlantısı olmadığını, ‘sosyal konut’ olduğunu söyledi.

İktidardan çatlak sesler

Kanal İstanbul tartışmalarıyla ilgili konuşan Ulaştırma Alt Yapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu “Kanal İstanbul'u yapacağız” dedi.

Uraloğlu, “Kanal İstanbul projesinden vazgeçmedik. Bugün gündemimizde değil ama günü geldiğinde, doğru finansmanı bulduğumuzda mutlaka yapacağız” diye konuştu.

Kanal İstanbul ile ilgili bir soruya Uraloğlu, "İlgili kurumlarımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız başta olmak üzere, değerli bakanımız başta olmak üzere biz ilgili kurumlarla beraber bu süreci istişare ediyoruz ve buna göre de zaman zaman kamuoyuna belli açıklamalarda bulunuyoruz" dedi.

Murat Kurum'un aksine Bakan Uraloğlu Kanal İstanbul'da ısrarcı

Uraloğlu, şunları söyledi:

* Cumhurbaşkanımızla ziyaret ettik. Ziyaret ettiğimiz yer Başakşehir Nakkaş Otoyol projesinin Kanal İstanbul üzerindeki önemli bir yapısıdır o altta Kanal İstanbul yapılacakmış gibi projelendirilmiş ve inşaatına da devam ediyoruz. Biz Kanal İstanbul’un yapılmasıyla ilgili çok net şekilde söylemek istiyorum. Çok net bir irademiz var. Kanal İstanbul’u biz kesinlikle yapacağız. Yalnız Kanal İstanbul’u ne zaman yapcağız, ne zaman yapmalıyız bu konuyu istişare ediyoruz hem Çevre Şehircilik Bakanımız ile hem de Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ediyoruz. Bu ciddi bir 15-20 milyar dolarlık bir projeden bahsediyoruz.

'Kanal İstanbul'dan asla vazgeçmedik'

* Dolayısıyla  doğru zamanda doğru kredi imkanlarıyla ya da finans imkanlarıyla beraber Kanal İstanbul’u biz yapacağız. Ondan vazgeçmiş değiliz. Biz vatandaşımızın görüşünü bir anlamda değil, dinledik zaten bütün kurumlara da görüş sorduk ve oradan gelen bize dönen bilgileri değerlendirdik ve onları da projenin içerisine derz ettik. Dolayısıyla burada artık yeni bir tartışma konusu değildir ama siz eğer Kanal İstanbul’u gündem değiştirmek için gündeme getiriyorsanız bunu da asla doğru bulmuyoruz. Şu an da gündem olara Kanal İstanbul’u biz tartışmıyoruz. Tartışılmasını da doğru bulmuyoruz. Ama Kanal İstanbul'dan asla vazgeçmedik. Bunu özellikle söylemek isterim.

Çayırhan Termik Santrali ihalesi yarın yapılacak: 'Bu ihale süreci acilen durdurulmalıdır!' Çayırhan Termik Santrali ihalesi yarın yapılacak: 'Bu ihale süreci acilen durdurulmalıdır!'

Projenin başlangıç tarihine ilişkin sorusuna Uraloğlu, "Güncel olarak hemen yakın zamanda başlayalım değil ama  asla vazgeçmemiz söz konusu değil. Kanal İstanbul Türkiye'nin ihtiyacıdır. Biz de doğru zamanda inşallah yapacağız" yanıtını verdi.