Narin Güran soruşturmasında 23 gözaltı Narin Güran soruşturmasında 23 gözaltı

Sokak köpeklerine ‘ötanazi’ yapılmasını öngören ve kamuoyunda büyük tepki çeken '7527 Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', 2 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte bazı belediyelerin köpekleri uyutmaya başladığı iddia edildi. T24’ten Ceren Bala Teke’nin haberine göre; Yasadan önce Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevine getirilen yavru ve çoğunluğu küçük ırk köpeklerden bazılarının da enjeksiyon yöntemiyle uyutulmaya başlandığı iddia edildi. Avukatlar, Veteriner İşleri Müdürü T.B.’nin talimatıyla uyutulan köpeklerin Niğde’nin Niğkum bölgesindeki hayvan mezarlığına topluca gömüldüğü görüntülere ulaştıklarını iddia etti.

Görüntülere göre, köpekler uyutulduktan sonra hayvan mezarlığına koli içinde getirildi. Avukatlar ve gönüllülerin videolarla kayıt altına aldığı mezarlıkta, üzerine kireç dökülen toplu mezarların çevresine bırakılan içi boş kanlı koliler de dikkat çekti. Gömülen bazı köpeklerin kuyrukları toplu mezarlardan göründü.

T24’e konuşan avukatlar, talimatı verdiği gerekçesiyle Niğde Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü T.B. ile uyutma işlemini gerçekleştirdikleri önü sürülen iki çalışandan şikayetçi oldu. Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, tanık beyanlarına ilişkin de şu ifadeler yer aldı:

(....) Bunun üzerine ‘hayvan mezarlığı’ tabelası bulunan Niğkum Bölgesi’ndeki hayvan mezarlığı alanına her gün gidip gelmeye başladım ve buraya her gün yeni hayvanların atıldığını, üstlerine en az bir toprak atıldığını, daha önce atılanların çürüdüğünü ve ağır bir koku ve sinek yoğunluğunu gözlemledim. Barınağa da düzenli olarak ziyaretlerime devam ettim ve bu süreçte köpeklerin sayısında hızlı bir azalma olduğunu fark ettim. Öyle ki; tahminimce bin köpek barındırabilecek büyüklükte ve donanımda bir yer olmasına rağmen köpek sayısının 20-30’u geçmemektedir. Üstelik geçtiğimiz senelerde 700-800 civarı köpek olduğunu defalarca gözlemledim. Bu öldürme işlemini yaklaşık 7 aydır yaptıklarını da isminin gizli tutulmasını isteyen barınak çalışanı söylemiştir.”

‘Hayvanlar ölüm nedeni incelensin’

Suç duyurusunda, ruhsatsız barınaklarda tıbbi müdahalenin yapılamayacağı vurgulanarak Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevinin ruhsatının sorgulanması talep edildi. Delil karartılmaması için gizlilik kararı verilmesi de talep edilen suç duyurusunda, hayvan mezarlığına gömülen hayvanların ölüm nedeninin anlaşılması için nekropsiye gönderilmesi istendi.

Tanıklar: Yasadan önce başlayan süreç yaklaşık 7 aydır devam ediyor

T24’e konuşan gönüllüler de uyutma işleminin tartışmalı yasa henüz Meclis’e gelmeden önce başladığını ve bu durumun yaklaşık 7 aydır sürdüğünü iddia etti. Niğkum bölgesine her gün gittiklerini ve buraya geçici hayvan bakımevi çalışanları tarafından hayvanların atıldığını gördüklerini söyleyen gönüllüler, görüntülerde de yer alan içi kanlı boş kolilere göre köpeklerin enjeksiyon işlemi sırasında uyutulmadan önce acı çekmiş olabileceğini öne sürdü.

Niğde Belediyesi doğruladı: Kanuna uygun

Konunun gündeme gelmesinin ardından Niğde Belediyesi, sosyal medya hesabından açıklama yaparak, söz konusu olayı doğruladı. Açıklamada, doğal ölümü gerçekleşen köpekler için oluşturulan bir alan olduğu ve kanunlara uygun olduğu savunuldu.

Belediye açıklamasında şöyle denildi: 

"Bugün Belediyemizin adıyla yayılan haberlere ilişkin habere konu olan yer Niğde Belediyesine ait 5199 sayılı kanuna uygun olarak tahsis edilen hayvan mezarlığıdır…

 - Gün içerisinde doğal ölümü gerçekleşen,

 - Trafik kazasında ölen

- Zoonos etken taşıyan hayvanlar için oluşturulan bir alandır.

Toplum sağlığını riske atmamak adına, kireçleme suretiyle yapılan işlemler tamamen kanuna ve vicdana uygundur…"

 

Editör: Haber Merkezi